Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Μικρά - μικρά πολιτιστικά

Υποτροφία στη μνήμη του Κώστα Γιακουμή
Οι φορείς της πόλης μας και οι φίλοι που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του, να τον γνωρίσουν από κοντά, συνδιοργάνωσαν -την περασμένη Πέμπτη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών- μια εκδήλωση μνήμης για τον Κώστα Γιακουμή, που έφυγε από κοντά μας πριν ένα χρόνο. Στην εκδήλωση αυτή το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο», ο εξάρχοντας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμος Παπάνας και ο πιανίστας Κωνσταντίνος Καλακώνας ερμήνευσαν το κοντσέρτο για πιάνο, βιολί και κουαρτέτο εγχόρδων σε D του Chausson, σε μια μοναδική ερμηνεία. Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση αυτή θα αποτελέσουν την υποτροφία «Κώστας Γιακουμής» προς έναν άπορο σπουδαστή των «Pinewood International Schools». Μπροστάρηδες σ’ αυτήν την εξαιρετική εκδήλωση και ουσιαστική τιμή στη μνήμη ενός ανθρώπου που άφησε το ίχνος του έντονο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, οι ΑΗΕPA, ο δήμος και η νομαρχία Θεσσαλονίκης, η ΘΕΡΜΗ Α.Ε., το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ο όμιλος «The Propeller Club», τα «Pinewood International Schools», ο Σύλλογος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη Χόιτ Μπράιαν Γι.

Δίπλωμα και μετά;
Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι διπλωματικές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Σήμερα στις 8 το πρωί, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, οι επίδοξοι ηθοποιοί δίνουν εξετάσεις στην Υποκριτική και τον διδάσκοντα σκηνοθέτη Πέτρο Ζηβανό. Αύριο, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, πάλι Υποκριτική αλλά αυτή τη φορά παράσταση και πάλι υπό το εξεταστικό βλέμμα του Πέτρου Ζηβανού. Πληροφορίες: Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ, Μονή Λαζαριστών 25-27 και Θράκης, τηλ. 2310-589104. Όχι, δεν ξέρουμε αν στις πληροφορίες απαντούν και στο ερώτημα «τι δουλειά να κάνω όταν πάρω το πτυχίο μου της Δραματικής». Διότι για ηθοποιός ξέχνα το. Πιο εύκολα παίρνει ειδικότητα ο παθολόγος παρά...

Η επανάκαμψη της ζωγραφικής
Πώς ορίζεται η ζωγραφική στα τέλη του 20ου αιώνα; Πώς μπορεί η ζωγραφική εικόνα να δημιουργήσει νοήματα ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που κατακλύζεται από κάθε λογής εικόνες; Μήπως τελικά η ζωγραφική είναι παρωχημένη, αντιδραστική, συντηρητική; Κάτω από ποιες συνθήκες μπορούμε να αναφερθούμε σ’ αυτήν ως πράξη στοχασμού στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεωρίας του πολιτισμού, έτσι όπως αυτή αναλύεται στο καίριο για την πορεία του σύγχρονου πολιτισμού βιβλίο του Terry Eagleton «After Theory»; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία επιχειρεί να απαντήσει η έκθεση με τίτλο «Paint-id. Σύγχρονη Ζωγραφική στην Ελλάδα», που φιλοξενείται μέχρι την 31η Σεπτεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Σωτήρης Μπαχτσετζής, αποτελεί παρουσίαση σύγχρονων καλλιτεχνών που διαπραγματεύονται κριτικά τόσο τον εικαστικό στοχασμό όσο και το ζωγραφικό μέσο καθώς και μια αποτίμηση του ρόλου που διαδραματίζει η ζωγραφική στη σύγχρονη τέχνη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έμι Αβόρα, Αθανάσιος Αργιανάς, Βασίλης Βασιλακάκης, Βαγγέλης Γκόκας, Χρήστος Δεληδήμος, Ειρήνη Ευσταθίου, Βασίλης Ζωγράφος, Νίκος Καναρέλης, Βασίλης Καρούκ, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Παναγιώτης Λουκάς, Σωτήρης Πανουσάκης, Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ευτύχης Πατσουράκης, Μαρία Πολυζωίδου, Βασίλης Σαλπιστής, Δημήτρης Τζαμουράνης, Αλέξανδρος Τζάννης, Κώστας Τσώλης, Μανταλίνα Ψωμά.

Τζαζ και έθνικ στη Δράμα
Για τέταρτη χρονιά, ο Μουσικός Οργανισμός του Δήμου της Δράμας, «παρ’ όλες τις δύσκολες από κάθε άποψη συνθήκες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου, συνδιοργανώνει μαζί με τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) του Δήμου Δράμας τη «Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου» μαζί με τις γιορτές για την απελευθέρωση της πόλης. Ο «πρύτανης των κρουστών» Νίκος Τουλιάτος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής από το 2006, έχει σχεδιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για το πενθήμερο 18 με 22 Ιουνίου με τζαζ και έθνικ ακούσματα. Στη συνέχεια και μέχρι τις 5 Ιουλίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής για να παρουσιάσουν τον πλούτο της μακεδονικής παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου