Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Το όνομα από μόνο του δεν είναι το πρόβλημα

Το πιο χρήσιμο στοιχείο των εξελίξεων των τελευταίων μηνών είναι, πιστεύω, η αποκάλυψη του πραγματικού προβλήματος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Το όνομα από μόνο του δεν είναι το πρόβλημα. Η συστηματική και καλά χρηματοδοτούμενη καλλιέργεια ενός δήθεν αλυτρωτισμού από πλευρά της ηγεσίας των βορείων γειτόνων μας είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Εδώ και 20 και πλέον χρόνια, Μέρτζος, Παπαθεμελής και αργότερα Ψωμιάδης, Χριστόδουλος και άλλοι, αποκάλυψαν τις πραγματικές επιδιώξεις που κρύβει η διεκδίκηση του ονόματος από τους Σκοπιανούς. Το κατεστημένο, δημοσιογραφικό και πολιτικό, τους είχε θέσει εν πολλοίς στο περιθώριο (και σε «δεδομένες» στιγμές οι συνήθεις ύποπτοι κάπηλοι επιχείρησαν να τους καπελώσουν…). Δεν ήθελε να ακούγεται η φωνή τους. Όπως σήμερα δεν θέλει να ακούγονται όσοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για τη Θράκη.
Έπρεπε να έρθουν οι πιτσιρικάδες στην κυβέρνηση, Γκρούεφσκι – Μιλοσόσκι κλπ, για να δικαιώσουν τις επισημάνσεις των περιθωριοποιημένων φωνών. Με μια αμετροέπεια να τους χαρακτηρίζει, με τον παρορμητισμό να επισκιάζει τις όποιες σπουδές τους στα αμερικανικά πανεπιστήμια, θεώρησαν ότι με την εύνοια της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να παρακάμψουν της διεθνή νομιμότητα.
Έβγαλαν από μέσα τους όλο τον εθνικισμό, το μίσος και τον φανατισμό, συναισθήματα με τα οποία ανατράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μικρής ζωής τους. Άλλαξαν το σταυρό της σημαίας μας με τη σβάστικα, έντυσαν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ες-Ες, αποκάλυψαν τον μανιακό με το αγγελικό πρόσωπο που έκρυβαν επί δεκαετίες.
Τα σκοπιανά «τσιπράκια» αποδείχθηκαν ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα μωρά του Μπους. Έχασαν την ψυχραιμία τους, έκαναν αλλεπάλληλα λάθη, έδειξαν ότι δεν είναι άλλο παρά τυχοδιώκτες που επιχειρούν να μπουν από το παράθυρο αντί από την πόρτα στους διεθνείς οργανισμούς. Τελικά, έκαναν κακό στη χώρα τους με ψευτοτσαμπουκάδες άλλης εποχής και προκλήσεις – καραγκιοζιλίκια, όπως η μετονομασία του αεροδρομίου, ο παραλληλισμός των Ελλήνων με τους ναζί κλπ. Εξέθεσαν τη χώρα τους και αποδείχθηκαν κατάλληλοι μόνο για τσιράκια των Αμερικανών. Στο κάτω κάτω γι’ αυτό αναρριχήθηκαν στα ύπατα αξιώματα. Για να παίξουν το ρόλο τους…
FOTO: REUTERS/Georgi Licovski/Pool (ROMANIA)
03Απρ2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου