Κυριακή 19 Απριλίου 2009

ΝΔ: Ψάχνοντας την Ανάσταση…

Η Εβδομάδα των Παθών για το κυβερνών κόμμα συνεχίζεται

Ενώ η αντιπολίτευση με πρώτο, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί πλέον την αποκαθήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν απεγνωσμένα την… Ανάσταση ενόψει ευρωεκλογών!


Παρά τα προβλήματα συντονισμού που τη διακρίνουν συχνά, η κυβερνητική παράταξη εμφανίστηκε απόλυτα ευθυγραμμισμένη με… το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, την εβδομάδα που πέρασε, βιώνοντας τη δική της εβδομάδα των παθών.
Την είσοδο μετά βαΐων και κλάδων του Κώστα Καραμανλή στα πολιτικά… Ιεροσόλυμα, κατά την επίσκεψή του στην Έδεσσα, ακολούθησε η σταύρωση με τη δεύτερη δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη να φτάνει στη Βουλή τη Μεγάλη Δευτέρα με τις καταγγελίες του δημάρχου Τήλου Αν. Αλιφέρη και του εφοπλιστή Γ. Σπανού. Σταύρωση με… 7,5 καρφιά, όσες και οι μονάδες της διαφοράς στη δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσίευσε η «Καθημερινή», δημοσκόπηση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και τσάκισε ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως λαβωμένη εικόνα της κυβερνητικής παράταξης.
Κι ενώ η αντιπολίτευση με πρώτο, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί πλέον την αποκαθήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν απεγνωσμένα την… Ανάσταση ενόψει ευρωεκλογών! Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα της 6ης Ιουνίου είναι ικανό –υπό προϋποθέσεις- να προκαλέσει εξελίξεις.

Ηττοπάθεια…
Η μαρτυρία γαλάζιου βουλευτή σε πηγαδάκι ότι «η ΝΔ έχει τελειώσει» καθώς πιστεύει ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να αναστρέψουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είναι ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Την ηττοπάθεια που χαρακτηρίζει ακόμη και υπουργούς αποκάλυψε και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα με κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνοι που εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι το επικοινωνιακό και ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το ολοκληρωτικό πρέσινγκ της αντιπολίτευσης που πολλές φορές εκφράζεται μέσα από τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά κανάλια. «Δεν είναι δυνατόν», έλεγε στο «Κ» βουλευτής της α’ Θεσσαλονίκης, «η συνάντηση του Καραμανλή με τον Ομπάμα, τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ να παίζει κάτω από την υπόθεση Παυλίδη». Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ατυχώς και σε πολιτικό επίπεδο το… «αμυντικό δόγμα» της αστυνομίας που είχε διακηρύξει ο Προκόπης Παυλόπουλος στα γεγονότα του Δεκεμβρίου, δηλαδή «αφήστε το, θα ξεθυμάνει». Όμως η ζημιά γίνεται και ορισμένοι βουλευτές εισηγούνται πια «επικοινωνιακή αντεπίθεση», ενώ δεν διστάζουν να κριτικάρουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς ζητώντας να τεθούν εκτός ψηφοδελτίων βουλευτές που έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους.
Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμένος δήλωσε ότι ευθαρσώς ότι «εκείνοι για τους οποίους προκύπτουν ευθύνες, προδήλως δεν έχουν θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τουλάχιστον ένας εκ των Παυλίδη και Μανούση ή ίσως και οι δύο, ενδέχεται να βρεθούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και πίσω από τα κάγκελα του Κορυδαλλού. Από κοντά και ο βουλευτής β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου κάλεσε τον κ. Παυλίδη «να πάει σπίτι του ... και να γυρίσει εφόσον είναι καθαρός». «Ο κ. Παυλίδης δεν βλέπει ότι είναι βαρίδι για την κυβέρνηση, ότι είναι βαρίδι για τη ΝΔ, δεν βλέπει ότι δημιουργεί προβλήματα; Έτσι θα συρόμαστε; Θα πάμε στις ευρωεκλογές ασχολούμενοι με τον κ. Παυλίδη και τον εκάστοτε κ. Παυλίδη;» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι δυνατόν να τραβάμε τον σταυρό του Γολγοθά όλοι σαν παράταξη απολογούμενοι για θέματα προσωπικά» συμπλήρωσε, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης. Απέναντι σε αυτές τις αιχμηρές απόψεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις τις οποίες δεν τις σχολιάζει…

Επικοινωνιακή στρατηγική
«Δεν μπορεί», σχολίαζε στο «Κ» μέλος του υπουργικού συμβουλίου, «ο καθένας να βγάζει προς τα έξω την προσωπική του άποψη για την υπόθεση Παυλίδη, χωρίς να υπάρχει ενιαία γραμμή». «Και μάλιστα πολλοί να υποκύπτουν στην πίεση των αντιπάλων και να μεταφέρουν στην κοινωνία καταστροφικά σενάρια για την κυβέρνηση» συμπλήρωνε. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και με τις δημοσκοπήσεις να «χτυπάνε» αλύπητα τη ΝΔ η συνολική αναθεώρηση της επικοινωνιακής στρατηγικής -που περιλαμβάνει σενάρια τοποθέτησης νέου προσώπου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου- αναδεικνύεται σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει το Μαξίμου και από το οποίο συναρτώνται εξελίξεις.

Το «πακέτο» των ευρωεκλογών
Απέναντι στη σκανδαλολογία, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει διαμορφώνοντας πολιτική ατζέντα ενόψει ευρωεκλογών.
Επιχειρεί να περάσει από την παραπολιτική στην πολιτική, με εξορμήσεις όπως του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά που έδωσε στην κυκλοφορία ένα ακόμη της Εγνατίας Οδού και εξήγγειλε την ολοκλήρωσή της σε χρόνο πριν τις ευρωεκλογές.
Το στίγμα έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε συμβολικά το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, για να στείλει αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων. «Το διαβατήριο για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς απαιτεί ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Και η ευθύνη για το διαβατήριο αυτό ανήκει στα Σκόπια» τόνισε ο Κ. Καραμανλής, που παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Το γαλάζιο επικοινωνιακό προφίλ δόθηκε από τον Κ. Καραμανλή με δύο ακόμη στοιχεία. Δεν είναι τυχαία ούτε η προσωπική επίθεση –για πρώτη φορά- που έκανε στον Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι «όλα όσα προτείνει είναι εύκολα, είναι ευχάριστα, είναι ανώδυνα», ενώ για την κυβέρνηση είπε ότι «για την κυβέρνηση η μόνη πυξίδα είναι η υπευθυνότητα. Παρουσιάζει την πραγματικότητα, δεν κρύβει τα προβλήματα και αγωνίζεται για την αντιμετώπισή τους».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 17/4/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου