Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Με αφορμή ένα άρθρο του Π. Τατούλη

Καλά τα γράφει στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία της 26ης Ιουλίου 2008 ο Πέτρος Τατούλης, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, με υπουργό τον Καραμανλή και γενικό γραμματέα τον Ζαχόπουλο.
Καμία πολιτική για τον πολιτισμό. Καμία απολύτως συγκεκριμένη γραμμή, έστω και λανθασμένη. Μόνο διαχείριση κονδυλίων, εύνοια ημετέρων, μουσεία κλειστά, ελλείμματα πολλά κλπ κλπ. Ό,τι ακριβώς ίσχυε και επί ΠΑΣΟΚ. Τότε μάλιστα υπήρχε κι ένας Βενιζέλος που με την ακαδημαϊκή κατάρτιση και την πολιτική ευφυΐα του κατόρθωνε να πακετάρει το τίποτα σε ιλουστρασιόν λαδόκολλα. Τώρα ούτε η λαδόκολλα.
Το παιχνίδι, όμως, στον πολιτισμό, το παιχνίδι όχι της διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού αλλά του καθορισμού επιτέλους στρατηγικών επιλογών για τον πολιτισμό, ως άξονα ανάπτυξης, χάθηκε πριν τις εκλογές του 2004. Όταν κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν ασχολούνταν με το τελευταίο τη τάξει υπουργείο με τα πολλά «ανύποπτα» κονδύλια.
Όπως και σε άλλους τομείς, βέβαια, έτσι και στον πολιτισμό περιμέναμε έτοιμο σχέδιο από πλευράς Ρηγίλλης. Η νίκη Καραμανλή ήταν προδιαγεγραμμένη ήδη από το 2000 και ήταν φυσικό να αναμένεται μια ετοιμότητα, ένα όραμα, μια φιλοδοξία για να αλλάξει κάτι και να γίνει κάτι καλύτερο από το τότε υπάρχον. Αντί αυτού όμως επικράτησε χάος. Όλοι προσπαθούσαν να μάθουν κατιτίς, να πληροφορηθούν τα αυτονόητα. Μια «νέα εποχή» δυστυχώς από μηδενική βάση ξεκινούσε πάλι για τον πολιτισμό –άλλες δύο εκκινήσεις από μηδενική βάση έγιναν σε 4,5 χρόνια με τον Βουλγαράκη των Πακιστανών και τον Λιάπη της Ζίμενς… Και ο Πέτρος Τατούλης προσπαθούσε. Μόνο ο Ζαχόπουλος γνώριζε αλλά κι ετούτος είχε το νου του πως θα καταστήσει τον υφυπουργό υφιστάμενό του, πως θα είναι αυτός από πάνω και οι άλλοι από κάτω.
Και ο Πέτρος Τατούλης, λοιπόν, ψαχνόταν. Άρα το πρόβλημα δεν είναι τι έχει μάθει ο βουλευτής Αρκαδίας μέχρι σήμερα για τα πολιτιστικά, αλλά ότι κι εκείνος έμαθε στου κασίδη το κεφάλι. Κι έτσι όταν μπορούσε να κάνει κάτι, ν’ αλλάξει κάτι, εκείνος δεν γνώριζε. Μάθαινε… Τώρα είναι πάλι αργά. Πολιτισμέ, ήσουν είσαι και θα είσαι η χωματερή της πολιτικής. Στις πλάτες σου θα γίνεται το ξέπλυμα μαύρου κρίματος. Χώνεψέ το.
30Ιουλ2008

FOTO: @ ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Catalan", Λιμένας Θάσου, 31-7-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου