Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Πες ονόματα τώρα…

«Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα. Τελειώσαμε με τις βαρονίες». Η αποστροφή αυτή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ήρθε να προστεθεί σε εκείνη των προηγούμενων ημερών για «όσους πλήγωσαν το φιλότιμο του απλού νεοδημοκράτη», η οποία αναφερόταν σε συγκεκριμένα ονόματα αν και δεν τα κατονόμαζε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ παίρνει θέση. Καθαρή θέση, λένε κάποιοι. Αλλά πόσο καθαρή είναι όταν δεν περιέχει ονόματα;
Όπως μου έλεγε ο φίλος μου ο Βαγγέλης, 38 χρονών, φούρναρης στο επάγγελμα –καταλαβαίνεις τι επαφή έχει καθημερινά με τον κόσμο- «και ο Καραμανλής επί δύο χρόνια εμφανιζόταν κάθετος στα λόγια, τέλος στην ανοχή και άλλα τέτοια καουμποϊλίκια, όμως στην πράξη πάπαλα». Είναι αλήθεια ότι ο πρώην πρωθυπουργός έμοιαζε να κάνει ασκήσεις ρητορικής δεινότητας, με αποφθεγματικές ομιλίες που μπορεί και να αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας αρχαίων μετά από 2.500 χρόνια. Όμως στην πράξη, ποτέ δεν τόλμησε καμία απολύτως κίνηση. Ακόμη και την έσχατη ώρα, από τη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου κι ενώ είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Καραμανλής απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα εάν θα αφήσει εκτός ψηφοδελτίων τους…αφιλότιμους! Και η Νέα Δημοκρατία το πλήρωσε ακριβά με τη ιστορική συντριβή από το ΠΑΣΟΚ.
Τώρα λοιπόν, καλά τα λέει ο Πρόεδρος, το σημαντικό όμως είναι τι θα κάνει. Διότι η μέχρι στιγμής κωλυσιεργία σε ένα ζήτημα για το οποίο ο κόσμος ψήφισε Σαμαρά και αποφάνθηκε, μόνο κακό κάνει στην παράταξη και στην πολιτική σκηνή. Εάν η νέα ηγεσία της Ρηγίλλης θέλει να δείξει ότι πραγματικά κάτι επιχειρεί να αλλάξει στο κόμμα του και να πείσει ότι μπορεί να το κάνει, τότε η ονοματοδοσία της πολιτικής ευθύνης για τη συντριβή είναι μια χρυσή ευκαιρία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει να φαντάζει ανυπέρβλητο στο μυαλό των πολιτικών αυτό που στα μάτια των πολιτών φαντάζει αυτονόητο.  

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Karfitsa στις 23/3/2010.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου