Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Δεν πρέπει να την φέρουμε Ελλάδα;

Διαβάζω στα Νέα (Ορίζοντες http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=1403213) στο φύλλο της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου 2008 και αναδημοσιεύω:



ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΗΝΑΜS ΠΡΟΣ 190.000 ΕΥΡΩ
Η Ρολς Ρόις του Κωνσταντίνου Καραμανλή βγαίνει στο σφυρί



Στο σφυρί μαζί με 168 έργα τέχνης βγαίνει η ιστορική Ρολς Ρόις που χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1975 έως και το 1981, από τον οίκο δημοπρασιών Βohnams. Η λιμουζίνα των 6.750 κυβικών, που έχει κάνει 59.000 χιλιόμετρα, είχε πωληθεί το 1988 σε ιδιώτη και εκτιμάται σε 190.000 ευρώ. Η Rolls Royce Silver Shadow Wheelbase limousine σε βαθύ μπλε, με μπλε δερμάτινα καθίσματα, ήταν ειδική παραγγελία του ελληνικού κράτους το 1970. Δεν χρησιμοποιήθηκε όμως αμέσως από τη χούντα και τελικά επιλέχθηκε στη μεταπολίτευση από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως το αυτοκίνητο για τις επίσημες μετακινήσεις του. «Είναι η πρώτη φορά που σε μια δημοπρασία με ελληνικά έργα τέχνης φιλοξενείται ένα αυτοκίνητο, αλλά η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι πρόκειται για λιμουζίνα με ελληνικό ενδιαφέρον», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη του οίκου Βohnams στην Ελλάδα, κ. Τερψιχόρη Αγγελοπούλου. Το αμάξι θα συνοδεύεται με δελτία κίνησης, άδειες και φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η συνολική, αρχική, εκτίμηση της δημοπρασίας αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Μαζί με τη λιμουζίνα του Κ. Καραμανλή θα αλλάξουν χέρια και 168 ελληνικά έργα τέχνης. Στα κορυφαία, η «Οικογένεια του καλλιτέχνη» του Δημήτρη Γαλάνη- είχε εκτεθεί στο Παρίσι πλάι σε έργα του Πικάσο και του Μπονάρ και η εκτίμησή του φτάνει τις 386.000 ευρώ-, «Το ιστιοφόρον Σεβαστόν καταπλέοντας προς τον Ισθμό της Κορίνθου» του Κωνσταντίνου Βολανάκη και το «Τοπίο της Βόρειας Ελλάδας» του Κωνσταντίνου Μαλέα (εκτίμηση: 386.000 ευρώ). Επίσης θα δημοπρατηθούν έργα των Θεόδωρου Ράλλη, Γεώργιου Μπουζιάνη, Θεόφιλου, Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Κεσσανλή, Γιάννη Μόραλη και Αλέκου Φασιανού, ενώ καινοτομία αποτελεί η ενότητα γλυπτικής που υπογράφουν καλλιτέχνες όπως οι Κώστας Κουλεντιανός, Μιχάλης Τόμπρος, Θόδωρος. Τόσο η Ρολς Ρόις όσο και τα έργα θα εκτεθούν στην Αθηναΐδα (Καστοριάς 34-36), από 29 έως 31 Οκτωβρίου.

ΙΝFΟ Δημοπρασία στις 10 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www. bohnams. com/greek και στο τηλ. 210-3636404.

----------------------------
Ελπίζω να μην χαθεί από ελληνικά χέρια αυτό το ιστορικό αυτοκίνητο, ιστορικό για την πολιτική και τον πολιτισμό. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Οι γνώστες ξέρουν καλά ότι σε μικρές και μεγάλες δημοπρασίες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, βγαίνουν στο σφυρί κατά καιρούς σημαντικά ιστορικά ελληνικά κομμάτια. Την ώρα που διεκδικούμε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δεν επιτρέπεται αδιαφορία. Η μέριμνα για τα ελάσσονα αποδεικνύει την ειλικρίνεια του ενδιαφέροντος για τα μείζονα. Περιμένω αντιδράσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, από μουσεία, από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15478&m=A28&aa=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου