Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Λίγο από Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες πάντως είναι μια πολύ βρώμικη πόλη. Η δυσοσμία σε υποδέχεται στο μετρό, στον σιδηρόδρομο. Μάλλον φροντίζουν το ιστορικό και εμπορικό τους κέντρο λιγάκι παραπάνω, καθώς εκεί συχνάζουν τουρίστες και κάτοικοι. Όπου κάτοικοι, όλες οι φυλές του κόσμου: μαυρίλα και μαντίλα. Με την καλή έννοια φυσικά.
Κατά τα λοιπά –εκτός καθαριότητας- είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη. Η Rue Neuve είναι η οδός του Πέραν, η περατζάδα της πόλης, με τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και μετά τέλος! Μια παράλληλο δίπλα τα καταστήματα του σεξ –πάσης φύσεως. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Gran Place, τη Μεγάλη Πλατεία με τα καταπληκτικά κτίρια. Στο δρόμο πέρασμα για την πλατεία που φιλοξενεί το Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών οι σοκολατερί. Πολλά όμορφα μαγαζάκια, πειρασμός, με σοκολάτες παντός είδους –εκεί και ο δικός μας «Λεωνίδας». Ο κόσμος στο δρόμο μιλά κυρίως γαλλικά, ελάχιστα γερμανικά, συνεννοείσαι σίγουρα με αγγλικά. Φυσικά τα καλύτερα τα βλέπεις μόλις τελειώνει η τουριστική Rue Neuve. Τώρα που έφαγα τα κλισέ στη μάπα, μπορώ κι εγώ να σου πω που να πας.
19Ιουν2008

FOTΟS: @ Γ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Ινδή γριά φωτογραφίζει τη Grand Place", Βρυξέλλες, 19-6-2008 / "Μπάλα στο πάρκο", Βρυξέλλες, 17-8-2008 / "4,5 ευρώ τα κεράσια στη Rue Neuve", Βρυξέλλες, 17-6-2008

6 σχόλια:

  1. Βρώμικη; Εγώ μια χαρά την είχα βρει. Μάλλον τυχαίο είναι.
    Και μ' άρεσαν κιόλας. Πολύ. Γιατί είναι ό,τι να 'ναι, δεν τις χαρακτηρίζεις με μια λέξη.
    Δύση και ανατολή, ήλιος και μαυρίλα, τάξη και αταξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 4,5 ευρώ το κιλό τα κεράσια;;;;
    Είναι παγκόσμιο φαινόμενο η ακρίβεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @sofaki,

    ναι, και στη Φινλανδία έχουν 17 ευρώ/κιλό τα κεράσια (διασταυρωμένο).
    Μονάχα που ούτε εκεί ούτε στο Βέλγιο παράγουν κεράσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον ίδιο δρόμο τα βρήκα και 7,5 ευρώ το κιλό. Λεπτομέρειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι ο καφές με την μπύρα πόσο είχαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή