«Oνομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση». Αυτή η άποψη που εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας αποτυπώνει και την επίσημη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι η θέση που υπηρέτησε και η κυβέρνηση Καραμανλή, έστω και αν την μαθαίναμε κατά διαστήματα από διαρροές –δεν τολμούσε να την πει ξεκάθαρα.
Η ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση από ελληνικής πλευράς ήρθε ως απάντηση στο νέο παραλήρημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολας Γκρούεφσκι, ο οποίος μιλώντας σε απόδημους συμπατριώτες του στην Αυστραλία, έκανε λόγο για «Μακεδόνες του Αιγαίου». Μάλιστα τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σε Μακεδόνες του Αιγαίου, της Βαρδαρίας και του Πιρίν. Είμαστε όλοι Μακεδόνες»!
Η σύγκριση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αναπόφευκτη και προδίδει τα πραγματικά κίνητρα της σκοπιανής πλευράς. Από τη μία έχουμε μια Ελλάδα έτοιμη να παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία, με τον πιο ανώδυνο όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα τρόπο, δηλαδή με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που πλήττει μεν τη δικιά μας Μακεδονία όμως δεν κατοχυρώνει περαιτέρω δικαιώματα στους Σκοπιανούς. Από την άλλη έχουμε τα Σκόπια όπου η επίσημη εκλεγμένη πολιτική ηγεσία –και όχι ακραία στοιχεία όπως αρέσκονται μερικοί να λένε όταν σχολιάζουν τέτοιους είδους απόψεις- υποστηρίζει έναν προκάτ αλυτρωτισμό με απώτερο στόχο όχι την ειρηνική συνύπαρξη αλλά την αλλαγή των συνόρων.
Αυτό είναι και το διακύβευμα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε μετά από είκοσι χρόνια χωρίς συνεπή εξωτερική πολιτική στο θέμα, το όνομα της Μακεδονίας θα διαμοιραστεί –κόντρα στο δάκρυ του αείμνηστου Κ. Καραμανλή και το εμπάργκο του Αν. Παπανδρέου. Όμως, αλίμονο εάν διολισθήσει πέρα από την κόκκινη γραμμή που πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ και χάσει τη μάχη της εθνικότητας και της γλώσσας. Σε μια τέτοια απευκτέα περίπτωση, οι Σκοπιανοί τυχοδιώκτες θα θεμελιώσουν νέα, ακόμη πιο επικίνδυνα, δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου