Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Πρωινός freddo 1/7/2010

  • Και σήμερα θα ασχοληθώ με τη Νέα Δημοκρατία όχι για κανέναν άλλον λόγο αλλά γιατί πιστεύω ότι σ’ αυτήν έλαχε ο κλήρος να διαχειριστεί πρώτη το τέλος της Μεταπολίτευσης, όσον αφορά στα κόμματα. Και αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
  • Γιατί εκτιμώ ότι το συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν κομβικό, όχι ως γεγονός σκέτο αλλά ως πορεία προς αυτό. Αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε, σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχω συλλέξει, ακριβώς αυτό: συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου…
  • Μια συνήθης, δηλαδή, μάζωξη κομματικών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, στην κυρίαρχη πλειοψηφία τους, ελάχιστη επαφή έχουν με τον κόσμο, με την καθημερινότητα, με την πραγματικότητα.
  • Οι κομματικοί σωλήνες σκούριασαν. Κομματικοί σωλήνες τέλος. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα της κοινωνίας. Προς όλα τα κόμματα. Άρα τι νόημα έχουν Πολιτικές Επιτροπές που συντίθενται απλώς από κάποιους οι οποίοι μέχρι τώρα απλώς ήταν στο κομματικό περιθώριο; Σε τι διαφέρουν από τους προηγούμενους; Η κοινωνία απαντά (αν την ακούτε): σε τίποτε!
  • Ειλικρινά, δε μπορώ να συμμεριστώ τη «χαρά», τον «ενθουσιασμό», την «αισιοδοξία» κορυφαίων στελεχών της σαμαρικής ΝΔ –γιατί πλέον υπάρχει η καραμανλική ΝΔ αλλά και η ντορική ΝΔ, είτε αρέσει είτε όχι οι… Νέες Δημοκρατίες έγιναν τρεις!
  • Σε τι αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει η αναπόφευκτη πολυδιάσπαση; Στην εξουσία; Λογικά όχι. Στη διακυβέρνηση; Υπό προϋποθέσεις, ναι. Στην αυτοδύναμη διακυβέρνηση; Σίγουρα όχι. Προς τι λοιπόν η χαρά;
  • Φαίνεται ότι ο κομματικός εγωισμός ή ακόμη και ο καιροσκοπισμός ορισμένων γαλάζιων, μέχρι χθες ακραιφνών καραμανλικών και σήμερα ακραιφνών επικριτών του, δεν τους αφήνει να δουν πέρα από ό,τι επιβάλλει η κομματική πειθαρχία –τι όρος κι αυτός, ξεπερασμένος και ανόητος…
  • Από τις δηλώσεις και τις ομιλίες του φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς αντιλαμβάνεται πλήρως ότι μετά το συνέδριο άρχισε να μετρά πλέον ο πολιτικός του χρόνος, εξάλλου το υπονόησε. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει τις τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και τις σχέσεις με τον προκάτοχό του και άλλους παράγοντες της Κεντροδεξιάς.
  • Οι υπόλοιπες σκέψεις για το θέμα, αύριο. Εξάλλου, τι να πρωτογράψεις σε 300 λέξεις; Καλημέρα και καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου