Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Πρωινός freddo 6/7/2010

·        «Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει εξαιρετικό εκτόπισμα και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος μας». Αλήθεια, πείτε μου, ω άνδρες Θεσσαλονικείς: μπορείτε να χαρείτε ακούγοντας μια τέτοια φράση; Μπορείτε να αισιοδοξείτε; Πρωτεύουσα των Βαλκανίων με άλλα λόγια. Για να μην πούμε υποβαθμισμένη a priori, καλού κακού.
·        Αυτά τα λόγια είπε χθες ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας παρουσιάζοντας ένα μάστερ πλαν για τη δεκαετή ανάπτυξη υποδομών στην άμοιρη την πόλη μας –έρχονται κι εκλογές, σου λέει, πρέπει να βοηθήσουμε τους αυτοδιοικητικούς.
·        Είναι τόσο χιλιοειπωμένα που, πραγματικά, δεν έχεις κανέναν λόγο –εσύ ο πολίτης- να τα πιστέψεις. Νοιώθεις ότι ήρθε για μία ακόμη φορά ο «αρμόδιος» υπουργός, σε χτύπησε φιλικά στην πλάτη και σου ψιθύρισε… δυνατά: ερωτιάρηηη… τα καλύτερα φαγητά τα κάνετε εδώ στη Σαλονίκη!
·        Και απ’ ό,τι μαθαίνω, ήταν όλα τόσο θεωρητικά, τόσο στα χαρτιά… Ή μάλλον ούτε στα χαρτιά. Θα μου πεις…
·        …και τι να πει ο άνθρωπος; Πώς να τα πει; Πώς να πει ότι κι εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη από πρωτεύουσα των βαλκάνιων σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων; Ό,τι έχουμε το δικαίωμα κι εμείς οι κυβερνητικοί παράγοντες να ονειρευόμαστε ότι κάτι μπορούμε να αφήσουμε σ’ αυτόν τον τόπο;
·        Δίκιο έχει ο κ. Ρέππας. Δεν φταίει αυτός –ακόμα. Φταίνε όσοι τα ‘χουνε πει και δεν τα ‘χουνε κάνει επί τόσα χρόνια. Δεν έκαναν που δεν έκαναν σχεδόν τίποτα, χρησιμοποίησαν κι όλες τις λέξεις… Να πάρει!
·        Κατά τα λοιπά, συμφωνώ. Εκείνο που λείπει από τη Θεσσαλονίκη περισσότερο από ποτέ είναι ένα πακέτο βασικών –στοιχειωδών- έργων με σαφή βραχύ χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Φαίνεται ότι το ‘χει πιάσει ο Ρέππας. Από κει και πέρα, μένει τα έργα να είναι έργα με προοπτική δεκαετιών. 
·        Να είναι τα «σωστά» έργα –σκέφτομαι την σούφλεια υποθαλάσσια και ανατριχιάζω. Καλημέρα και καλή δύναμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου