Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Προσφυγή αυτοί; Αλλαγή στάσης εμείς

Στον ύπνο έπιασε την ελληνική πλευρά ο Γκρούεφσκι, με την ενέργειά του να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, λόγω παρεμπόδισης της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα να ενταχθεί σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως είναι το ΝΑΤΟ.
Παρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αντιταχθεί και να «κερδίσει» την υπόθεση, φαίνεται ότι το ΥΠΕΞ αιφνιδιάστηκε διπλωματικά. Δεν περίμενε να κάνουν οι Σκοπιανοί αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση που εξέδωσε ήταν χλιαρή.
Στην πραγματικότητα έχουμε μια ακόμη προκλητική ενέργεια από πλευράς Σκοπιανών, η οποία επέτεινε τη διαφωνία του προέδρου Τσερβενκόφσκι με τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι.
Μια διαφωνία η οποία μπορεί να ερμηνεύεται καταρχήν ως στοιχείο εμφυλίου της ΠΓΔΜ, αλλά δεν θα πρέπει να απαξιωθεί το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών στη γείτονα. Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι όλες οι σκοπιανές ηγεσίες των τελευταίων 15 ετών είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ίδιο πράγμα: τη Μακεδονία του Αιγαίου!
Η νέα πρόκληση δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να σκληρύνει τη στάση της, αποσύροντας τη διαφαινόμενη διάθεσή της να αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία, έναν επώδυνο συμβιβασμό, ξαναμοιράζοντας ουσιαστικά τη Μακεδονία 85 χρόνια μετά τη συνθήκη Βουκουρεστίου. Της δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει πλέον το ανάχωμα ένα βήμα πλάι: όχι πλέον στη λύση ανάγκης, όχι στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας στους «ξυπόλητους εθνικιστές του Χάρβαρντ. Στο κάτω κάτω δεν είναι δυνατόν οι Σκοπιανοί να διαλαλούν την εθνικιστική τους υστερία, καλλιεργώντας ένα ψεύτικο αλυτρωτισμό, στα διεθνή παζάρια κι εμείς να ασελγούμε στην ίδια την Ιστορία μας…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ "ΚΕΝΤΡΙ" ΤΗΣ 29-11-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου