Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

7 γυναίκες, 7 ιστορίες ανθρωπιάς

Αντιγράφω το χθεσινό δελτίο Τύπου της Νομαρχίας για την έλευση επτά ΚΥΡΙΩΝ από τα επτά σημεία του πλανήτη προκειμένου να βραβευθούν από το νομάρχη Π. Ψωμιάδη για την προσφορά τους. Δυστυχώς το γεγονός πέφτει θύμα του ασφαλιστικού και των περί αυτού απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και του "κλίματος" της Θεσσαλονίκης:

«Υπηρετώ την ελληνική εκπαίδευση εδώ και 42 χρόνια και είναι η σπουδαιότερη διάκριση που λαμβάνω, μετά το βραβείο του Αποστόλου Παύλου που μου απένειμε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος». Μ’ αυτά τα λόγια η εκπαιδευτικός Στέλλα Κοκκόλη από τις ΗΠΑ ευχαρίστησε το Nομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη για την πρωτοβουλία του να τιμήσει, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, την Ελληνίδα της διασποράς, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008, στις 19.30, στην αίθουσα “Grand Piedra” του ξενοδοχείου “Porto Pallas” στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. «Είναι η μεγαλύτερη τιμή που δίνεται στις Ελληνίδες της Διασποράς. Στις γυναίκες του ελληνισμού που για τόσα χρόνια εργάζονται με ψυχή και σώμα για να ζωντανέψουν την Ελλάδα που κλείνουν μέσα τους», πρόσθεσε η κ. Κοκκόλη.
Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα οι Ελληνίδες της Διασποράς που θα τιμηθούν από τη Νομαρχία συναντήθηκαν σήμερα, στις 10.30 το πρωί, με το Νομάρχη, παρουσία και του Προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη, και αφηγήθηκαν προσωπικά βιώματα από τα δύσκολα χρόνια που έζησαν και ζουν μακριά από τη μητέρα πατρίδα.
«Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ανοίγει την αγκαλιά της και υποδέχεται Ελληνίδες της ομογένειας, Ελληνίδες με κεφαλαία γράμματα. Η εκδήλωση Τιμής στην Ελληνίδα της Διασποράς είναι από πλευράς μας μια ελάχιστη πράξη σεβασμού για την αναγνώριση του μεγάλου έργου των γυναικών αυτών. Υποκλινόμαστε στην προσφορά τους», υπογράμμισε από την πλευρά του ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο Νομάρχης ευχαρίστησε τις γυναίκες της ομογένειας, καθώς και για την προθυμία τους να αψηφήσουν τα χιλιάδες χιλιόμετρα του ταξιδιού και να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για να παραστούν στην εκδήλωση. «Να ξέρετε ότι χρωστάμε σ’ εσάς. Εσείς δεν μας χρωστάτε τίποτε», τόνισε ο Νομάρχης, αναφερόμενος στο διακεκριμένο έργο κάθε μιας από τις τιμώμενες γυναίκες.
«Ήταν χρέος μας να τιμήσουμε τις Ελληνίδες της Διασποράς, γυναίκες που μεταλαμπάδευσαν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της Ελλάδας. Υπάρχει μια μεγάλη Ελλάδα, όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες Ελληνίδες γύρω μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το Νομάρχη για την πρωτοβουλία της βράβευσης.
Οι τιμώμενες γυναίκες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να μιλήσουν με το Νομάρχη, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία τη μεγάλη χαρά και συγκίνηση για τη βράβευσή τους από την Ελλάδα.
«Να νοιώθουμε μια οικογένεια και να βοηθάμε τον αδερφό μας όταν έχει ανάγκη»,προέτρεψε η Ρόδα Παπανικολάου-Ορφανίδου, που ζει μόνιμα στο Λονδίνο και, εκτός από την εκπαιδευτική της προσφορά στα Ελληνόπουλα της Μεγάλης Βρετανίας, δραστηριοποιείται στην Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων Γεωργίας, βοηθώντας οικονομικά τους φτωχούς ομογενείς.
«Και μόνο το ότι κατάγομαι από την Ελλάδα με κάνει να πιστεύω ότι οφείλω τα πάντα στην πατρίδα μου. Θεωρούμε μεγάλη μας τιμή το ότι επιτέλους αναγνωρίστηκε η Ελληνίδα του εξωτερικού», είπε με τη σειρά της η Χριστίνα Πάνου, που αντιπροσωπεύει την ομογένεια της Αυστραλίας, εκφράζοντας την κοινή επιθυμία κάθε Ελληνίδας της διασποράς «να σηκώσει το ελληνικό όνομα πολύ ψηλά».
«Για όλες μας μάνα μας είναι η Ελλάδα και όπου και αν βρισκόμαστε, τη μάνα μας την έχουμε μέσα μας», τόνισε η Μαρία Ριφιώτη, εκπρόσωπος του ελληνισμού της Βραζιλίας. «Κλαίμε σήμερα, αλλά κλαίμε από χαρά και για την τιμή που μας γίνεται», πρόσθεσε συγκινημένη η κ. Ριφιώτη.
«Προσπαθούμε να φανούμε αντάξιες ως Ελληνίδες και να κάνουμε βίωμα αυτό που μας διδάσκει η Ορθοδοξία», δήλωσε η Αριάδνη Ψύλλου, εξέχον μέλος της ελληνικής κοινότητας της Αφρικής.
«Έχω δεχθεί πολλές τιμές, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη», είπε η Ελένη Τσικριτσή από τον Καναδά, μια γυναίκα που διακρίνεται για την πολύπλευρη προσφορά της στην ομογένεια του Τορόντο και έχει τιμηθεί γι’ αυτήν από την καναδική κυβέρνηση.
«Ευχαριστώ θερμά το Νομάρχη για τη μεγάλη τιμή και υπόσχομαι να συνεχίσω να προσφέρω στην ελληνική κοινότητα με όλες μου τις δυνάμεις», είπε η Μαντόνα Σαββίδη από τη Γεωργία, που μετέφερε τη δική της εμπειρία για τους Έλληνες της ομογένειας.
Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν και η Ελένη-Μικρούλα Γραμματικοπούλου, η μητέρα του Ελληνορώσου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλου, που ευχαρίστησε από καρδιάς το Νομάρχη για τη βράβευσή της. «Αγαπάμε την Ελλάδα και ήρθαμε να ζήσουμε εδώ πριν από μερικά χρόνια» είπε.
Εκτός από τις Ελληνίδες της Διασποράς, στην αυριανή εκδήλωση η Νομαρχία Θεσσαλονίκης θα βραβεύσει και Ελληνίδες που ζουν «εντός των τειχών». Πρόκειται για τις κ. κ. Μάρω Κεσεσίογλου-Γενική Πρόξενο της Ακτής Ελεφαντοστού και Πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη για τη καταπολέμηση του AIDS, Τίμη Μπακατσέλου-Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή» και Καίτη Τζιτζικώστα- Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής UNESCO, οι οποίες με το έργο τους, τις δραστηριότητές τους, τα ζωντανά όνειρά τους και την ουσιαστική κοινωνική προσφορά τους, έχουν καταφέρει να αναδείξουν την Ελλάδα παγκοσμίως ως χώρα αγάπης και αλληλεγγύης.
Τις γυναίκες αυτές εκπροσώπησε η κ. Τίμη Μπακατσέλου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή», η οποία δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για «την αξιοθαύμαστη προσπάθεια όλων αυτών των γυναικών, οι οποίες, παρά τις δυσκολίες της ζωής σε ξένο τόπο, δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου