Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Τα κολέγια και δύο επεισόδια στο ΑΠΘ

Δύο γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν να δικαιώσουν το σχόλιο της στήλης στο προηγούμενο φύλλο του «Κ».
Ομάδα φοιτητών εισέβαλλε στην πρώτη του έτους συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ζητώντας από το ανώτατο όργανο να λάβει αποφάσεις αντίθετα στο νόμο –τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται μέλη της Συγκλήτου- σχετικά με τα συγγράμματα. Ο πρύτανης Αν. Μάνθος τους ενημέρωσε ότι διαπράττουν ποινικά αδικήματα και τους ζήτησε να αποχωρήσουν καθώς δεν εκπροσωπούσαν επίσημα τους φοιτητικούς συλλόγους και τελικά διέκοψε τη συνεδρίαση.
Λίγες μέρες αργότερα, ομάδα φοιτητών μετά από… πάρτι σπάζει με βαριοπούλες μαρμάρινα σκαλοπάτια στο χώρο του ΑΠΘ και με τα πολεμοφόδια που εξασφαλίζει βγαίνει να το διασκεδάσει με… θάρρος και τόλμη καίγοντας αυτοκίνητα ανυποψίαστων πολιτών αλλά και το περίπτερο μιας γριούλας!
Άκουσα στον κ. Μάνθο, τον άνθρωπο που έδιωξε τις αστυνομικές δυνάμεις με το καλημέρα της θητείας του προστατεύοντας τους κουκουλοφόρους φοιτητές, να μιλά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης για φασιστικού τύπου ενέργειες. Είναι σαφές ότι ο πρύτανης, που έχει κατορθώσει να κερδίσει την αξιοπιστία του καλόπιστου και αντικειμενικού παράγοντα σε αυτές της υποθέσεις, βλέπει ότι δεν πάει άλλο. Αφουγκράζεται αυτό που ζουν καθημερινά καθηγητές, ΔΕΠ, φοιτητές και πολίτες: τον φόβο να περάσουν απ’ έξω έστω από το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα των Βαλκανίων.
Είναι από καιρό ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικά κόμματα, τοπικές αρχές, αστυνομία, εισαγγελικές αρχές και φυσικά η Πολιτεία. Ας το κάνουν τώρα. Δεν είναι δυνατόν να διαλύεται το πανεπιστήμιο, να χρησιμοποιείται για εγκληματικές και βαθιά αντιδημοκρατικές ενέργειες και κανείς να μην δρα άμεσα και αποφασιστικότητα. Εκτός, φυσικά, από τα κολέγια…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ" / 8-11-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου