Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

78 δραχμές μέσα σε μια βδομάδα!

"Καλές είναι οι επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική αλλά τις εκλογές τις κερδίζεις με την εσωτερική πολιτική" έλεγε κάποιος βουλευτής σε πηγαδάκι, παρουσία μου, προβλέποντας ότι το 2009 θα είναι ακόμη χειρότερο στο θέμα της ακρίβειας. Κι έχει δίκιο. Μόνο που είναι κυβερνητικός βουλευτής και δηλώνει ανήμπορος να αντιδράσει. Φυσιολογικό, θα πει κανείς, δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις ανατροπών από απλούς βουλευτές. Οι υπουργοί όμως δεν μπορεί να το παίζουν απλοί παρατηρητές.
Η απεργία των βυτιοφορέων και των φορτηγατζήδων έληξε κι εκεί που είχαμε αφήσει τη βενζίνη στο 1,0 κάτι τώρα τη βρίσκουμε μόνο στο 1,2 (λίγο πάνω, λίγο κάτω)! Μέσα σε μια βδομάδα δηλαδή, πήρε σχεδόν 0,2 δηλαδή 78 δραχμές!!! Θυμάστε τι συνέβαινε όταν προ ευρώ η βενζίνη ανέβαινε 2-3 δραχμές; Δεν υπήρχε παραπάνω αύξηση ενώ υπήρχαν και αντιδράσεις όταν ανέβαινε 0,01 ευρώ! Κι έχεις τον κ. Βλάχο, υφυπουργό Ανάπτυξης, να μιλά για ελεύθερη αγορά. Δηλαδή να κάνει κάτι χειρότερο από το να νίπτει τας χείρας του: να κλείνει το μάτι φιλικά προς τους κερδοσκόπους.
Είναι δυνατόν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος τιμών στην αγορά; Είναι δυνατόν να μην λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με ρυθμούς αγοράς, δηλαδή ταχύτατους; Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η ελληνική ακρίβεια. Και πουθενά δεν υπάρχει τέτοια κρατική απουσία στο όνομα της ελεύθερης αγοράς. Εδώ η κρατική ανικανότητα βαφτίζεται "κανόνες της ελεύθερης αγοράς". Κι ας είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή πριν λίγες μέρες ότι "ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει και ασύδοτη αγορά". Κι όμως. Δεν μπορεί να περιμένεις την αυτορρύθμιση της αγοράς. Είναι σα να λες ότι όλος ο κόσμος μπορεί να ζει χωρίς πολέμους από δω και στο διηνεκές.
Ουσιαστικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κάνει εδώ και χρόνια την πολιτική τους επιλογή -και δυστυχώς είναι κοινή. Προτιμούν να πλουτίζουν οι επιτήδειοι και οι άλλοι στη μοίρα τους. Έτσι βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Έχουν αφήσει τους πολλούς να υποφέρουν προς μεγάλη χαρά των ολίγων. Αλλά αυτό θα το βρουν μπροστά τους στις επόμενες εκλογές.
16Μαϊ2008

FOTO: @Γ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Καφενές", Νάξος, 31-7-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου