Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Το ελληνικό βιβλίο στο Ολυμπιακό Πεκίνο

Η Κατρίν Βελισσάρη τα κατάφερε και αυτή τη φορά. Η δευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου που κατόρθωσε να σπάσει τα φράγματα της ελληνικής γραφειοκρατίας και να "στήσει" μια διεθνή επαγγελματική έκθεση για το βιβλίο σε χρόνο dt, πέτυχε να είναι η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη 15η διεθνή έκθεση βιβλίου του Πεκίνο φέτος (1-4 Σεπτεμβρίου 2008), ολυμπιακή χρονιά για την κινεζική πρωτεύουσα.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΕΚΕΒΙ, "Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Τιανζίν, λιμάνι της κινεζικής πρωτεύουσας, η αποκαλούμενη «δεύτερη Σανγκάη», λόγω της απόφασης των κινεζικών αρχών για ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων στο Πεκίνο κατά την περίοδο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η δυναμική της κινεζικής έκθεσης αποτελεί τον δελεαστικότερο παράγοντα για τους Έλληνες εκδότες που θα βρεθούν ανάμεσα σε εκατοντάδες επαγγελματίες από 56 χώρες. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν 860 Κινέζοι και 900 ξένοι εκθέτες, που θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν την εκδοτική παραγωγή τους σε 35.000 τετραγωνικά μέτρα".
Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κατά τη δεύτερη συνάντησή της με τους Έλληνες εκδότες που θα πάνε στην Κίνα ανακοίνωσε, επίσης, την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη για την ενεργοποίηση προγράμματος επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων στα κινεζικά. Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί άμεσα από το ΕΚΕΒΙ αφού, όπως σημείωσε, «…είναι σημαντικό να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλιώς θα μας έλειπε το βασικό εργαλείο προώθησης. Εχουμε πολλές αιτήσεις από Κινέζους εκδότες και το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο. Θα καλύπτουμε το 100% της μετάφρασης για τα επόμένα δύο χρόνια».
Άλλη μια καλή ευκαιρία για τους Έλληνες εκδότες, τους σοβαρούς είτε μικρούς είτε μεγάλους, να ανοίξουν τους ορίζοντες και την αγορά τους. Είναι βέβαιο ότι ορισμένοι θα πετύχουν. Έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι διαθέτουν και την αντίληψη και τα στελέχη και τις δομές ώστε να αναποκρίνονται θετικά στα ανοίγματα που τους παρέχει το ΕΚΕΒΙ.
02Μαϊ2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου