Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο το «Κ», το Παλατάκι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υποδομών τα οποία αν δεν λυθούν το κτίριο κινδυνεύει. Ευτυχώς δρομολογούνται οι απαραίτητες εργασίες από το ΥΜΑΘ. Το ζήτημα, όμως, που δεν έχει απαντηθεί είναι πως θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ώστε και από τη φθορά να σώζεται αλλά, κυρίως, να αξιοποιείται υπέρ της Θεσσαλονίκης.
Ορισμένοι «προοδευτικοί», που εξαρτούν την παρουσία τους στο πολιτικό προσκήνιο από τα αντιβασιλικά αντανακλαστικά, θεωρούν ότι με το να καταρρεύσει το Παλατάκι -ακόμη και το Τατόι- θα καταφέρουν… μεγαλειώδη νίκη κατά του τέως βασιλιά. Επίσης, πολλοί πολιτικοί πιστεύουν ότι μια άλλη ματιά στο θέμα μπορεί να έχει πολιτικό κόστος. Όμως, αρκετά διαχειρίστηκε την λεγόμενη βασιλική περιουσία ο πολιτικός μας κομπλεξισμός. Καιρός είναι οι αρμόδιοι να δούνε το θέμα διαφορετικά.
Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνει ή όχι ο εκάστοτε ΥΜΑΘ στην Αρετσού ή αν εκεί θα εργάζεται. Εξάλλου, το Διοικητήριο είναι πάντοτε ένα κτίριο μεγίστης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας. Θα μπορούσε, ωστόσο, το Παλατάκι να λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΥΜΑΘ π.χ. ως χώρος φιλοξενίας υψηλών επισκεπτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, και συμπληρωματικά ως Πινακοθήκη, επισκέψιμη για το κοινό.
Όλα τα Δυτικά μας πρότυπα αξιοποιούν τα παλιά ανάκτορά τους. Εμείς γιατί όχι; Εξάλλου, η Δημοκρατία είναι δυνατή γιατί είναι large.
*Ορισμένοι φίλοι, σε συζητήσεις ή με email, εξέφρασαν την άποψη ότι το σχόλιο του προηγούμενου Σαββάτου με τίτλο «Η ‘‘μαγκιά’’ για τον Αντ. Σαμαρά» είναι λίγο υπερβολικό στις απαιτήσεις του. Πως μπορεί, μου λένε, ένας υπουργός να κάνει πολιτιστική πολιτική όταν η μισθοδοσία του ΥΠΠΟ αγγίζει το κονδύλι του από τον κρατικό προϋπολογισμό; Σωστές οι επιφυλάξεις, όμως αλίμονο για την πολιτική αν οι ιδέες τελούν υπό την ομηρία των κονδυλίων. Όταν υπάρχουν συγκροτημένες απόψεις, τότε μπορεί να αλλάξουν τόσα ώστε να δείχνουν, έστω, ότι κάτι αλλάζει. Αυτή είναι και η ελπίδα των ανθρώπων του πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου