Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

«Λατέρνα» η Αριστοτέλους

Επίκειται μειοδοτικός διαγωνισμός για νέα εργολαβία ενώ το βάρος φέτος θα δοθεί στις εμπορικές επιγραφές

Σαν… λατέρνα στολισμένη μοιάζει η Αριστοτέλους (πλατεία και οδός) λόγω των πολύχρωμων, φωσφοριζέ, πλαστικών και ανομοιόμορφων πινακίδων που έχουν αναρτηθεί αυθαίρετα εκατέρωθεν στα κτίρια! Σε πρώτο ρόλο το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, οι τράπεζες και οι… δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προφανώς στο πλαίσιο της παρέμβασής τους για τη δημόσια αισθητική έχουν βάλει τη δική τους στραβοπινελιά.
Με απόφαση του τότε υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη, καθορίστηκαν ειδικές χρήσεις των διατηρητέων κτιρίων του μνημειακού άξονα της οδού Αριστοτέλους. Μεταξύ άλλων προβλεπόταν η απαγόρευση της χρήσης των επιφανειών και εσωτερικών χώρων των πεσσών για την προβολή και την έκθεση εμπορευμάτων. Επίσης, αναφερόταν ότι «οι υπάρχουσες προθήκες πρέπει να απομακρυνθούν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας με τη φροντίδα των χρηστών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται από το δήμο Θεσσαλονίκης ποινή προστίμου και αποκαθίσταται ο χώρος στην προτέρα του μορφή από τις Υπηρεσίες του δήμου, με ανάλογη χρέωση των δαπανών εις βάρος των αυθαιρετούντων». Δυστυχώς, έκτοτε αντί η κατάσταση να βελτιωθεί έγινε χειρότερη. Το μαρτυρούν οι εικόνες. Υπήρξε μια περίοδος ύφεσης πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ενόψει αυτών, όμως μετά η κατάσταση επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις καταγγελίες που γίνονται συνήθως στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ακολουθεί σύνταξη εγγράφου για το δέον γενέσθαι το οποίο επιδίδεται στο δήμο, στην πολεοδομία, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην Αστυνομία. «Σπάνια έρχονται να ζητήσουν άδεια» μας αποκάλυψε αρχαιολόγος, παρά το γεγονός ότι «για έκδοση άδειας λειτουργίας πάντα βάζουμε όρο να μην μπαίνουν πινακίδες. Αλλά οι περισσότερες είναι αυθαίρετες».
Αρμόδιος για την αποξήλωση ο δήμος και όπως λέει στο «Κ» ο προϊστάμενος του τμήματος απαλλοτριώσεων της διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Νάρης, «προηγείται η πιστοποίηση του παρανόμου από τη Διεύθυνση προσόδων μετά από αυτοψία, εκδίδεται απόφαση δημάρχου για αποξήλωση και επιβολή προστίμου και στη συνέχεια παρεμβαίνει η υπηρεσία μας και αποξηλώνει τις επιγραφές, τις διαφημιστικές πινακίδες κ.ά.».
Πέρυσι, το βάρος δόθηκε στην αποξήλωση μεγάλων διαφημιστικών πινακίδων σε δημόσιους χώρους ενώ ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό που θα αναδείξει τον εργολάβο μέχρι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, φέτος θα δοθούν 90.000 ευρώ (10.000 περισσότερα από πέρσι) ενώ το βάρος από τις διαφημιστικές πινακίδες θα μετατοπιστεί στις παράνομες εμπορικές επιγραφές. «Ο δήμαρχος έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί το θέμα των νάιλον αντιανεμικών πετασμάτων. Ήδη έχουν γίνει συστάσεις σε εταιρίες που έχουν αναρτήσει επιγραφές στον μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους και περιμένουμε να από τους ιδιοκτήτες να τις αποξηλώσουν μόνοι τους. Εάν δεν το κάνουν, σε δυο – τρεις εβδομάδες θα το κάνουμε εμείς με τις δυνάμεις της υπηρεσίας μας».
«Κάναμε και εργολαβία για την απορρύπανση, βγάλαμε αφίσες και καθαρίσαμε τους τοίχους από σπρέι. Όμως τη μία βγάζεις, την άλλη βρίσκεις!» καταλήγει ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι ο σεβασμός των δημόσιων χώρων και των μνημειακών αξόνων εναπόκειται κυρίως στους ίδιους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου