Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

«Πακέτο» περιμένει το νέο ΥΠΠΟ στη Θεσσαλονίκη

Από τα οικονομικά ξεκινούν τα περισσότερα προβλήματα των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν και θεσμικές εκκρεμότητες


Με ένα πακέτο προβλημάτων θα υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη το νέο υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Προβλήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες φυσικά έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία των φορέων και το μέλλον των θεσμικών διοργανώσεων. Η υπόθεση Ζαχόπουλου δημιούργησε μία στασιμότητα, καθώς η απουσία του Θεσσαλονικιού βυζαντινολόγου από το ΥΠΠΟ μείωσε το ενδιαφέρον του ΥΠΠΟ και του τότε υπουργού Μ. Λιάπη για τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Η κυβερνητική αλλαγή γέννησε νέες προσδοκίες, καθώς ο Αντ. Σαμαράς και πολιτικούς δεσμούς διαθέτει με τη Θεσσαλονίκη και θέλει να διατηρήσει ένα δυνατό προφίλ στην περιοχή. Επιπροσθέτως, στόχος του νέου υπουργού, όπως διαχέει το περιβάλλον του, είναι να αφήσει θετικό στίγμα, όσο σύντομο κι αν θα είναι το πέρασμά του από το υπουργείο της οδού Μπουμπουλίνας. Παρ’ όλα αυτά, η αλλαγή στο πόστο του υπουργού Πολιτισμού και δεδομένης της ασυνέχειας στην ελληνική δημόσια διοίκηση, πιθανόν να επιφέρει μια «αντικειμενική» καθυστέρηση επίλυσης προβλημάτων -ή ζητημάτων- που αντιμετωπίζουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης.

-Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αναμένουν τον ορισμό νέου διευθυντή μετά την συνταξιοδότηση –και μετακίνηση στο ΕΚΕΒΥΜΜ- της Αναστασίας Τούρτα. Το ερώτημα που απασχολεί προσωπικό και αρχαιολόγους του Μουσείου είναι αν ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει για διευθυντή άνθρωπο του Μουσείου ή όχι. Προς το παρών αναπληρώνει, άγνωστο για πόσο, ο Δημήτρης Ναλμπάντης –ικανότατο στέλεχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας και επικρατέστερος για την οριστική διαδοχή.
Το θέμα του Λευκού Πύργου λύθηκε με την υπογραφή των συμβάσεων των ωρομισθίων που, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, καλύπτουν πλέον τη μονή βάρδια από Τρίτη έως Κυριακή 8.30-15.00 (πλην Δευτέρας), όπως επιτάσσει το χειμερινό ωράριο λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Πάντως, το λουκέτο στο Λευκό Πύργο, το μνημείο σύμβολο της πόλης, λόγω μη έγκαιρης ανανέωσης των ωρομισθίων συμβάσεων, ανέδειξε για μία ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η αρχαιολογική υπηρεσία, με αποτέλεσμα προβλήματα δυσλειτουργίας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, προβλήματα που έχουν άμεση επίπτωση στο τουριστικό πρόσωπο της χώρας.

-Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, μετά από έξι μήνες… κενού. Το Μουσείο έχει μπροστά του σημαντικές εκθέσεις όπως η παρουσία στην Τέιτ Μόντερν στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά κυρίως η Μπιενάλε Εικαστικών που θα ξεκινήσει τον Μάιο αλλά ακόμη περιμένει την έγκριση της χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η παρουσία της Κατερίνας Κοσκινά αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στο θέμα αυτό, ωστόσο βρισκόμαστε μόλις τρεις μήνες πριν τη διοργάνωση και επικρατεί αβεβαιότητα.

-Στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν καθυστερήσεις στις εργασίες στην αυλή για αναπαράσταση ενός αρχαίου νεκροταφείου αλλά και για μια έκθεση ψηφιδωτών. Η πρόβλεψη έλεγε Δεκέμβρης 2008, όμως αν τελειώσουν το καλοκαίρι θα είναι καλά…Κι εδώ, βέβαια, υπάρχει ζήτημα με τους συμβασιούχους, δεδομένου ότι το μουσείο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτούς –ιδιαίτερα όσον αφορά στη φύλαξη.

-Και το Μουσείο Κινηματογράφου σημείωσε μερικές καθυστερήσεις κι έτσι, αντί για Νοέμβριο 2008, αναμένεται να είναι έτοιμο τον προσεχή Μάρτιο. Ο Μ. Λιάπης είχε εγκρίνει τον προϋπολογισμό του μουσείου για το 2009 όμως δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ευρώ. Πρόβλημα υπάρχει και σο προσωπικό, αφού για να λειτουργήσει σωστά το μουσείο με το καινούριο του πρόσωπο χρειάζονται προσλήψεις. Εδώ ο κ. Σαμαράς θα ακούσει και το αίτημα για ανεξαρτητοποίηση του μουσείου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

-Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχουν να καυχώνται για την καλύτερη διοργάνωση των τελευταίων ετών. Με αυτήν σαν «όπλο», η διευθύντρια Δ. Μουζάκη και ο πρόεδρος Γ. Χωραφάς έχουν βάλει πλώρη για την 5οή διοργάνωση. Θα απαιτήσουν υψηλότερα κονδύλια, αναγνώριση της διοργάνωσης ως εθνικής υπόθεσης, ως ευκαιρίας να βγει ο πολιτισμός της χώρας προς τα έξω επικοινωνιακά. Να σημειωθεί ότι εδώ και δύο περίπου χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα η πλήρωση της θέσης του αναπληρωτή διευθυντή.

-Στο Μουσείο Φωτογραφίας ήδη προγραμματίζουν τη Photobiennale του 2010, ενώ οι εργασίες στο μουσείο έχουν ολοκληρωθεί. Στα αιτήματα του μουσείου περιλαμβάνονται η νομική αναγνώριση της αυτονομίας του μουσείου, σταθεροποίηση του προϋπολογισμού και βοήθεια για να μπει το μουσείο σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Θα ζητήσουν δε από τον Αντ. Σαμαρά να εγκαινιάσει το νέο χώρο.

-Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΠΟ εξτρά κονδύλι για να αντιμετωπίσει το μεταφερόμενο από το 2004 έλλειμμα των 2,5 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και την επιβάρυνση στη μισθοδοσία λόγω των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας που οσονούπω θα υπογραφτούν, το πρόβλημα είναι κι εδώ τα χρήματα. Ο Αντ. Σαμαράς βρίσκει το θέατρο σε αναταραχή, με στάσεις εργασίας και ματαιώσεις παραστάσεων, όμως οι εργασιακές εντάσεις συνήθως δεν φτάνουν σε επίπεδο υπουργού, λύνονται από τη διοίκηση και τον καλλιτεχνικό διευθυντή.

-Στην Όπερα Θεσσαλονίκης ακόμη δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της «απόσχισής» της από το ΚΘΒΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη οικονομική εξάρτηση με επίδραση στις παραγωγές. Το θέμα θέλει μια υπογραφή και οι άνθρωποι του φορέα ελπίζουν να την βάλει ο νέος υπουργός.

-Η Πειραματική Σκηνή, όπως και τα άλλα θέατρα της χώρας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη περιμένει την ανακοίνωση του ποσού της επιχορήγησης για τη σεζόν 2008-2009. Χωρίς πολλές ελπίδες βέβαια, αφού για την σεζόν 2007-2008 έχουν καταβληθεί μόνο τα… μισά παρά τις υποσχέσεις από τον κ. Λιάπη για καταβολή μέχρι 31/12/2008. Για τη Θεατρική Άνοιξη δεν γίνεται λόγος, αφού ακόμη οφείλονται χρήματα για τις τακτικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται με τα… έσοδα –ευτυχώς- από τις παραστάσεις του έργου του Άκη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης»!

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο "Κεντρί" της 31-1-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου