Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Από τη λογιστική στην πολιτική

Πρώτα ήρθε το Βατοπέδι (καλοκαιριάτικα, πριν ακόμη αποκαλυφθεί ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει τα μάτια… στραβά), μετά οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου (ΔΕΘ), ύστερα η στοχοποίηση του Ρουσόπουλου, μετά η στοχοποίηση του Βουλγαράκη, ακολούθησε η κατάλυση του κράτους από κουκουλοφόρους αγνώστων λοιπών στοιχείων, ύστερα ήταν η… ώρα του Καραμανλή με τις δημοσκοπήσεις να πλήττουν πλέον την «καταλληλότητά» του. Και τώρα φτάσαμε στα τρακτέρ που «ρίζωσαν» παρά τις κυβερνητικές υπερπροσφορές.
Εδώ και ένα χρόνο, το σχέδιο «ανατρέψτε τον Καραμανλή» εξελίσσεται ομαλά. Με τη συμμετοχή πολλών: πολιτικών, εκδοτών, δημοσιογράφων, ξένων κέντρων. Προπάντων, της ίδιας της κυβέρνησης που δείχνει εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες αυτοκτονικές τάσεις, με αλλεπάλληλα λάθη, επικοινωνιακά και ουσίας. Σκοντάφτει μόνο στην απάθεια κατά κάποιους ή στην ψυχραιμία κατ’ άλλους του ίδιου του Καραμανλή -η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί πια να είναι απόλυτα βέβαιος για το τι ακριβώς συμβαίνει. Βέβαια, ο ανασχηματισμός έδωσε μια ανάσα, όμως η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει απέναντί της όχι μόνο δεκάδες γόρδιους δεσμούς – προβλήματα που ταλαιπωρούν το 80% των Ελλήνων, αλλά και ένα σκληρό μπλοκ ιδιοτελών και ιδεολόγων που το μόνο που απαιτούν είναι η… κεφαλή της επί πίνακι.
Άνεση χρόνου για παραγωγή κυβερνητικού έργου δεν υπάρχει. Είτε γίνουν είτε όχι εκλογές, έχουμε μπροστά μας την 6η Ιουνίου των ευρωεκλογών, οι οποίες όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα έχουν περισσότερο από ποτέ πολιτική σημασία. Το μόνο που προλαβαίνει αυτή η κυβέρνηση είναι να δείξει στους πολίτες ότι κάτι έχει αλλάξει, ότι έχει αρχίσει να θυμάται τι θα πει πολιτική. Γιατί αλίμονο αν αποδεχθούμε ότι η λογιστική βάζει σε κάδρο την πολιτική.
Πέραν τούτου, το σενάριο»πρόωρες εκλογές, μικρή διαφορά, έλλειψη αυτοδυναμίας, νέες εκλογές, δικομματική πόλωση, επικράτηση της ΝΔ με αυξημένους βουλευτές» εκτιμάται ότι είναι σφόδρα πιθανό. Από κει και πέρα, τα προβλήματα για τους πολίτες εν πολλοίς θα παραμείνουν. Μαζί και το αίτημα για επανίδρυση, εκσυγχρονισμό, υπέρβαση, αλλαγή ή όπως αλλιώς θέλετε.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο "Κεντρί" της 31-1-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου