Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Σοβαρότης μηδέν

Πάσα για διαφημίσεις έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης μόλις ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε στους «Πρωταγωνιστές» του για αντιδεξιό μένος –το λέω με δικά μου λόγια. Ένα συναίσθημα, ένα σύμπλεγμα, ένα ιδεολόγημα, ένα όχημα που εδώ και χρόνια εξυπηρετεί αριστερίζουσες και εξω-αριστερές ιδιοτέλειες.
Μια μέρα πριν ο μέγας Λάκης Λαζόπουλος προέτρεψε με… διάγγελμα από το κανάλι του να μην σταματήσουν οι νέοι –άλλο ματς έβλεπε. Επαναστατική ονείρωξη την ώρα που το κράτος αντιδρούσε με ρυθμούς Δημοσίου. Η παραίτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, παρόλο που ανακλήθηκε, ήταν η πιο ανθρώπινη αντίδραση στις δύσκολες ώρες.
Η Αλέκα Παπαρήγα είπε την αλήθεια: να πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να ποτίζει τα φυτίλια με πετρέλαιο. Να πάψει να χαϊδεύει την αγριότητα, την τυφλή βία.
Παροιμιώδης και η ψυχραιμία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρά το γεγονός ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχε παραδοθεί στα στίφη, δεν βιάστηκε, αλλά περίμενε να ξημερώσει για να δει Παπούλια και πολιτικούς αρχηγούς (εξάλλου, ποτέ μα ποτέ δεν δρα εν βρασμώ).
Η Θεσσαλονίκη έρημη πόλη, στο έλεος της κουκούλας: Εθνικής Αμύνης, Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή.
Η αστυνομία δεν είναι ούτε αυτή του τσαμπουκά και του «τζάμπα βόλι» που κοστίζει ζωές, ούτε της αδράνειας. Υπάρχει και μέση οδός. Κατασταλτική όταν πρέπει, κοινωνική όταν επιβάλλεται. Σοβαρή αστυνομία μιας σοβαρής πολιτείας. Τίποτε άλλο. Όχι εμφύλιος. Αλλά στη χώρα του φαύλου κύκλου -όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα- ο αστυνομικός εκπαιδεύεται μόνο στα μπράτσα αλλά όχι στο μυαλό, η αδράνεια βαφτίζεται άμυνα και η εγκληματικότητα προστατεύεται, όχι όμως η ζωή και η περιουσία. Παραφράζοντας το Φώσκολο (το Νίκο), σοβαρότης μηδέν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου