Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Οι προτάσεις του... "μπαρμπα-Μαθιού"

Η τελευταία πρόταση Νίμιτς -αν είναι αυτή που φημολογείται, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια- αφενός δεν τιμά τον ίδιο ως διαμεσολαβητή και αφετέρου πρέπει να τη δούμε στη σειρά των προηγούμενων προτάσεων του "μπαρμπα-Μαθιού". Δεν τιμά τον ίδιο διότι είναι μια πρόταση διόλου συμβιβαστική. Είναι μια πρόταση σαφέστατα ετεροβαρής, φιλοσκοπιανή, μια πρόταση που κι ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται ότι είναι a priori απορριπτέα από μια εκ των δύο πλευρών. Γιατί την έκανε; Αυτό είναι το ερώτημα. Βλακεία ή σκοπιμότητα; Δεν μπορεί παρά να ισχύει ένα εκ των δύο. Όταν μιλάμε για ένα τέτοιο επίπεδο πολιτικό και διπλωματικό, η λογική λέει ότι το πρώτο είναι αφελές (κι ας ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν πρέπει να βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ποτέ και για το IQ κανενός). Το δεύτερο είναι μονόδρομος. Αν η σκοπιμότητα αφορά την γεωπολιτική ή κάτι άλλο, κι αυτό είναι προς έρευνα. Προφανώς ο διαμεσολαβητής ήθελε να απορριφθεί η προτασή του, να μείνουμε σε κατάσταση μη λύσης. Ή να εξαντλήσει τα χρονικά όρια της θητείας του: η μη διπλωματική εκδοχή (μη γελάτε, κάποιοι απορούν γιατί υπάρχουν κάτι τέτοιοι θεσμοί αν όχι για να διακινείται το χρήμα κατά το δοκούν των ισχυρών).
Πέρα από αυτά, η πρόταση πρέπει να εξεταστεί στο σύνολο των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Νίμιτς. Διότι είναι καταφανείς οι παλινωδίες: μια με τον έναν, μια με τον άλλον, μια με κανέναν... Και πρόταση όπως "Νέα Μακεδονία" ή "Άνω Μακεδονία", μια πρόταση που συνιστά "αξιοπρεπή συμβιβασμό" -όπως θα ήθελε και ο Σκοπιανός πρόεδρος Μ. Τσερβενκόφσκι και όπως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό εκατέρωθεν με τους κατάλληλους συμπληρωματικούς όρους- δεν ακούσαμε. Γιατί; Καλή απορία.
Ίσως τελικά δεν είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αυτό που θέλει ο Λευκός Οίκος. Δεν είναι η διεύρυνση που δίχως τα Σκόπια δεν είναι εφικτή (τι παραλογισμός!), όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί. Ίσως τελικά, οι σκοπιμότητες που εξυπηρετεί ο Νίμιτς είναι πολύ πιο επικίνδυνες για ολόκληρη την περιοχή. Η λογική αυτό λέει. Το μπάχαλο που θέλει ο διαμεσολαβητής να φαίνεται προσπαθεί απλώς να καλύψει τη λογική και τα αμερικανικά σχέδια "ανοικοδόμησης"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου