Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Οι πλαστογράφοι, οι κατακτητές και ο Καναδάς

Η αναγνώριση του Κοσόβου από ουκ ολίγες χώρες ανά τον κόσμο είναι ένα ακόμη παράδοξο διπλωματικής λογικής. Είναι ένα παράδοξο που μπορεί να εξηγηθεί μόνο υπό το πρίσμα των εμμέσων συμφερόντων που μπορεί να έχει κάθε χώρα, συμφέροντα τα οποία αντιστρατεύονται στο διεθνές δίκαιο και την διπλωματική λογική, συστρατεύονται όμως με την «εντολή» του Λευκού Οίκου (και τις επιθυμίες του συστήματος Μπους).
Είναι επομένως αναμενόμενο να υπάρξει «εθνικιστική έξαρση» στο Κεμπέκ του Καναδά, χώρα η οποία αναγνώρισε από τις πρώτες την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Κι ας έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ (βλέπε φωτό) να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο Κόσοβο και στο Κεμπέκ. «Οι κάτοικοι του Κεμπέκ είναι εντελώς ξεκάθαροι. Δεν ενδιαφέρονται για άλλα δημοψηφίσματα ή διαμάχες περί την ανεξαρτησία. Θέλουν να χτίσουν ένα ισχυρό Κεμπέκ μέσα σε ένα ισχυρό Καναδά» είπε στους δημοσιογράφους. Καλά όλα αυτά. Μόνο που ποτέ οι κάτοικοι δεν είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα, όταν δεν είναι δίκαια.
Ρωτήστε για παράδειγμα τους κατοίκους των Σκοπίων. Όλες οι ανταποκρίσεις από εκεί λένε ότι ελάχιστα ενδιαφέρονται να υφαρπάξουν το όνομα «Μακεδονία» από την Ελλάδα. Καίγονται, όμως, για το βιοπορισμό τους (όπου η Ελλάδα συνδράμει τα μάλα όντας ο μεγαλύτερος επενδυτής στη γείτονα) και για την ειρήνη στην περιοχή τους.
Μόνο όταν τα εθνικά αιτήματα είναι δίκαια, είναι και παλλαϊκά. Όπως έδειξε και το συλλαλητήριο του 1992. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως και στους Κοσόβου ή των Σκοπίων, τα προβλήματα τα δημιουργούν φωνακλάδικες μειοψηφίες, τυχοδιώκτες πρώην σφαγείς αμάχων κλπ.
Άρα, είναι επόμενο, κ. Χάρπερ, την εθνικιστική έξαρση στο Κεμπέκ (και όπου αλλού) να την προκαλέσει μια αρρωστημένη μειοψηφία, η οποία στηρίζει τον τσαμπουκά της σε αποφάσεις όπως αυτή του Καναδά για το Κόσοβο.
Δεν είναι δυνατόν Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία να μην αναγνωρίζουν το ανεξάρτητο Κόσοβο, Ελλάδα, Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη να είναι επιφυλακτικές και να το υποστηρίζουν μόνο Σκοπιανοί και Τούρκοι… Δηλαδή οι πλαστογράφοι (της Ιστορίας) και οι κατακτητές (της βόρειας Κύπρου)!
20Μαρ2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου