Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

Τράκα στη ΧΑΝΘ

Λίγο μετά τη μία, ένα ΙΧ τζιπάκι ξεκίνησε από τη Μ. Ανδρόνικου με κόκκινο και έπεσε πάνω στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ που ερχόταν από τη Ν. Γερμανού. Ευτυχώς θύματα δεν είχαμε. Μόνο υλικές ζημιές μεγάλες στο ΙΧ κυρίως. Το ενδιαφέρον είναι ότι το τρακαρισμένο αυτοκίνητο τουλάχιστον 45 μετά παρέμενε στο κέντρο του κόμβου της ΧΑΝΘ, ενώ δεν είδα την τροχαία πουθενά.

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Επίθεση κουκουλοφόρων στο Πολεμικό Μουσείο

Επίθεση κουκουλοφόρων πριν από μισή ώρα στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και στο Πολεμικό Μουσείο. Πέταξαν λαδομπογιές αλλά... πλαστικές μπογιές (φεύγουν με το νερό) μέσα σε λάμπες οι οποίες με την κρούση έσπαζαν στους τοίχους και στο αεροσκάφος που βρίσκεται έξω από το Πολεμικό Μουσείο. Οι άνθρωποι του μουσείου έσπευσαν αμέσως με λάστιχα (νερό) να καθαρίσουν τα μουσειακά εκθέματα. Στο μεταξύ, η δύναμη της αστυνομίας που εδρεύει στην ΕΤ3 χαλαρώνει...

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Πολιτιστική διπλωματία και τα Μάρμαρα


Στην πολιτιστική διπλωματία, διαβάζω, θα ρίξει το βάρος ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Με άξονα φυσικά και στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Πριν λίγες μέρες η Χρύσα Αράπογλου με την βουλευτική της ιδιότητα έκανε ερώτηση προς το ΥΠΠΟ αιτούμενη τη διεκδίκηση των «Incantadas», των «Μαγεμένων», των «Ελγινείων της Θεσσαλονίκης», όπως λέγονται από το Μουσείο του Λούβρου –το είχε κάνει πριν δυο χρόνια και ο σημερινός ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης, κυκλοφορεί και στο Facebook ένα group για χάρη τους.
Καταρχήν οι «Μαγεμένες» μπορεί να έχουν εξαχθεί κάποτε παράνομα από τη χώρα μας αλλά με τίποτε δεν μπορεί να συγκριθούν με τα «Ελγίνεια», τα οποία αποσπάστηκαν από ένα εκ των κορυφαίων μνημείων στον κόσμο. Θα ήταν ίσως πιο διπλωματικό και πιο ουσιαστικό να διεκδικήσουμε την μόνιμη και προνομιακή έκθεσή τους σε χώρο του περίφημου Μουσείου, παρά να διεκδικούμε την επιστροφή τους. Το Λούβρο είναι ένα διεθνές Μουσείο και επομένως η Ελλάδα, η τέχνη και το πνεύμα της, εκφράζονται καλύτερα από εκεί.
Παρά τις τεράστιες διαφορές τους, το ίδιο πιστεύω και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ακολουθούμε λάθος τακτική ζητώντας την επιστροφή τους στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται και δεν είναι και η καλύτερη. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα διεθνές μουσείο με πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, τόση που ποτέ δεν θα απολαύσει η Αθήνα. Αντί να μιλάμε για κλοπή και να χρεώνουμε παλιές αμαρτίες σε σημερινούς ανθρώπους, όπως γινόταν μέχρι τα τέλη του ’90, αντί να χρεώνουμε ηθικά βάρη στους συνομιλητές μας, όπως συνέβαινε μέχρι το 2004 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, θα ήταν πιο ωφέλιμο να πείσουμε τους Βρετανούς για έντιμες ανταλλαγές. Όχι πρόσκαιρες και όχι καιροσκοπικές. Τότε ίσως κάποτε επέστρεφαν τα Μάρμαρα, έστω όπως επιστρέφουν τα καλοκαίρια στα χωριά μας τα ελληνόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς, για το ήλιο, το χώμα και τη θάλασσα και μετά πάλι πίσω.
Εξάλλου, είναι ασύμβατο να υψώνουμε τείχη και οξύνουμε σύνορα στον πολιτισμό, την ώρα που υποτίθεται ότι προσπαθούμε να τα αμβλύνουμε στην πολιτική. Ίσως δεν είναι τυχαίο (το είδα στο greece-salonika.blogspot.com) που το Βρετανικό Μουσείο έστησε μνημόσυνο για την «ancient Turkey» με ξένα (ιωνικά - ελληνικά) κόλλυβα.

FOTO: @ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Anna, Smaro, Roma" / Ρώμη - Piazza Navona, 3-1-2008

29+10 χρόνια Τελλόγλειο


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ ΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΑ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ «ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Εγκαινιάστηκε μια σπουδαία επετειακή έκθεση με πολύ κόσμο αλλά χωρίς φοιτητές και νέους

«Την ομορφιά ποτές μου δεν την πρόδωσα. / Μερτικό εγώ δεν κράτησα. / Να με θυμάστε»
Αλ. Τέλλογλου με δανεικά Γ. Ρίτσου


«Μοιάζουμε με τους Τέλλογλου διότι και στη δική μας περίπτωση το κράτος έκανε 15 χρόνια (!) για να αποδεχθεί τη δωρεά μας». Αυτό αποκάλυψε η κ. Ιωάννα Παπαντωνίου για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα - Μουσείο «Βασίλειος Παπαντωνίου», στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 10 χρόνια του Τελλογλείου με τίτλο «Το Τελλόγλειο της Αλίκης και του Νέστορα» που έγιναν από τον ΥΜΑΘ Στ. Καλαφάτη. Πραγματικά, η δωρεά του ζεύγους Τέλλογλου έγινε το 1971, η συμφωνία με το ΑΠΘ έγινε το 1972, και χρειάστηκε να περάσουν 21 χρόνια για να θεμελιωθεί το Ίδρυμα και 29 για να ξεκινήσει η λειτουργία του το 1999! Κατάμεστο το αμφιθέατρο αλλά δυστυχώς, σε έναν χώρο που ανήκει στο ΑΠΘ, που τον διαχειρίζονται σεβάσμιοι καθηγητές και έχει πολύ κοντά του και τον πρύτανη Αν. Μάνθο που χαρακτήρισε το Τελλόγλειο» «πολιτιστικό βραχίονα του ΑΠΘ», ο μέσος όρος ηλικίας των παρισταμένων παρέπεμπε στη συνταξιοδότηση… Στην κορυφαία επέτειο των δέκα χρόνων του Τελλογλείου, ενός από τους κορυφαίους χώρους πολιτισμού της χώρας, απουσίαζαν οι φοιτητές και οι νέοι.

«Να με θυμάστε»
«Να με θυμάστε / Χιλιόμετρα περπάτησα χωρίς ψωμί, χωρίς νερό, / πάνω σε πέτρες κι αγκάθια, / για να σας φέρω ψωμί, νερό και τριαντάφυλλα. / Την ομορφιά ποτές μου δεν την πρόδωσα. / Όλο το βιος μου το μοίρασα δίκαια. / Μερτικό εγώ δεν κράτησα. / Μ’ ένα κρινάκι του αγρού τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. / Να με θυμάστε». Αυτοί οι στίχοι από το «Επιλογικό» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που είχε αναγνώσει η Αλίκη Τέλλογλου (που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο 2008) στα εγκαίνια του Ιδρύματος το Δεκέμβριο του 1999, φαίνεται ότι ήταν ο οδηγός για την εξαιρετική η δουλειά που έγινε από την Αλεξάνδρα Βουτυρά, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και γενική γραμματέα του δ.σ. του Ιδρύματος, και από τους συνεργάτες της οι οποίοι… μετακόμισαν κυριολεκτικά την οικοσκευή του Νέστορα και της Αλίκης στο χώρο του Ιδρύματος. Μέχρι και τη βεράντα με τη θέα του διαμερίσματος της πλατείας Αριστοτέλους μετέφεραν στο χώρο του Τελλογλείου!

Καλωσόρισμα…
Υπό την καθοδήγηση του σκηνογράφου Σταμάτη Ζάννου και της Ιωάννας Παπαντωνίου το ισόγειο έχει μετατραπεί σε σκηνικό. Πριν ο επισκέπτης περάσει το κατώφλι του Τελλογλείου… πέφτει πάνω στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο του Νέστορα και της Αλίκης, ένα επιβλητικό Rampler. Περνώντας την είσοδο, τον υποδέχεται μια επιβλητική φωτογραφία της Αλίκης, θαρρείς και τον καλωσορίζει στο σαλόνι του σπιτιού της. Σε συνέχεια το γραφείο, η τραπεζαρία, η κουζίνα με τις παλαιού τύπου ηλεκτρικές συσκευές, η βεράντα. Μαζί πάμπολλα αντικείμενα και φωτογραφίες κορνιζαρισμένες, ενώ στο πλάι πίνακες από τη συλλογή τους.
Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης αρχειακό υλικό (φωτογραφίες και γράμματα της ιδρύτριας του Ιδρύματος), παραδοσιακές και αστικές φορεσιές από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, αλλά και αξεσουάρ, καπέλα και τσάντες του Π.Λ.Ι., μέσα από τα οποία αναβιώνει το έθνικ γυναικείο ντύσιμο της δεκαετίας του ’70. Για πρώτη φορά, τέλος, παρουσιάζεται και μέρος της σημαντικής συλλογής με υφαντά του Τελλογλείου.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Τάκης Αναγνωστόπουλος φωτογράφισε το σήμα κατατεθέν της μεγάλης Αλίκης Τέλλογλου, την κοτσίδα της. Την έβλεπες κι έλεγες «Είναι η Αλίκη».

...ύστερα ήρθαν οι Μέλισσες

· Καμιά φορά –σπάνια- ο πολιτισμός βγάζει και πολιτικές ειδήσεις. Θυμηθείτε το: Στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τελικά τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς μετά την πρώτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Υπήρξε σαφέστερη ένδειξη για το ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχουμε εκλογές;
· Κουίζ: Ποιο στέλεχος του Κρατικού παρότρυνε τις ταμίες του Θεάτρου να κόβουν εισιτήρια υποστηρίζοντας ότι οι ηθοποιοί συγκεκριμένης παράστασης δεν συμμετείχαν στις στάσεις εργασίας;
· Τριήμερη κατάληψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, τη νέα Δημοτική Πινακοθήκη, έκαναν οι γνωστοί άγνωστοι με κεντρικό σύνθημα «Τούμπα libre»!!! Κορυφαίο;
· Στη σημαντικότερη έξοδό του εκτός συνόρων, στο Λονδίνο και την Tate Modern, το ΚΜΣΤ εκπροσωπήθηκε μόνο από τις δύο διευθύντριες Μαρία Τσαντσάνογλου (του Μουσείου) και Συραγώ Τσάρα (του Κέντρου). Ούτε η κ. πρόεδρος, ούτε δημοσιογράφοι για να μας πούνε τι έγινε, πώς ήταν ρε παιδί…
· Κτηνίατρος έκρυβε αρχαιολογικό θησαυρό. Ε, και; Κι ένας αρχαιολόγος έκρυβε ζώα…
· Είχε προβλέψει το «Κεντρί» το αδιέξοδο στο Κρατικό Θέατρο. Η ανακοίνωση της… τρόικας Γαρούφα – Τσακίρογλου – Οικονόμου που απειλούσε με παύση λειτουργίας του ΚΘΒΕ σε περίπτωση που…
· …ηθοποιοί, τεχνικοί και διοικητικοί επιμείνουν στις αξιώσεις τους για αυξήσεις πάνω από 4% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα μείνει να το θυμόμαστε. Το μπαλάκι στη σκηνή!
· Και να ‘χουν και τον Σαμαρά να τους δηλώνει ενήμερος…
· Μέσα στον καπνό της μάχης, στα ψιλά πέρασε η παραδοχή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης ότι το Υποσκήνιο --όπου θα παιζόταν η «Μυθολογία» του Ν. Μπακόλα σε σκηνοθεσία Κ. Χαρίτου- είναι «δυσλειτουργικό και επικίνδυνο για τους ηθοποιούς και τους εργαζόμενους» -προφανώς και για τους θεατές.
· Δεν είχα πρόθεση να επανέλθω στο θέμα, αλλά μου το επισημαίνει φίλη του «Κ» και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. «Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης» μου γράφει. «Κάνω κλικ στη σελίδα για να δω λεπτομέρειες, και ανακαλύπτω ότι η έδρα του Φεστιβάλ είναι στην Αθήνα. Θλίψη...»
· Και δεν είναι μόνο ότι φέρνει στο νου τη φοβέρα αλά παλιατζή «θα το πάμε στην Αθήνα», αλλά ανεβάζει πάλι το θέμα του γραφείου του ΟΠΕΠ στη Θεσσαλονίκη.
· Το γραφείο που έκλεισε με απόφαση Λιάπη, μια από τις κύκνειες αποφάσεις… τομές στα πολιτιστικά πράγματα εκ μέρους του Μισέλ, για να πάρουν δέκα συμβάσεις από τη Θεσσαλονίκη και να τις πάνε στην Αθήνα…
· Στήθηκε η κάρτα πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και τώρα που έγινε θεσμός αναγκαίος και σημαντικός για χιλιάδες Έλληνες, παίρνουν τη δουλειά «κάτω».
· Ούτε τις δύο τελευταίες υπαλλήλους, μία τρίτεκνη και μία σύζυγο ατόμου με ειδικές ανάγκες που σε δύο χρόνια βγαίνει στη σύνταξη, δεν αντέχει το κοινωνικό πρόσωπο του πολιτισμού. Και να ήταν άχρηστες, να πω «ουί Μισέλ», αλλά είναι χρήσιμες. Εκατόν εξήντα χιλιάδες είναι οι κάτοχοι της κάρτας πολιτισμού σήμερα…
· Άσε που διαλύθηκε και η γραμματεία υποστήριξης πολιτιστικών φορέων αφήνοντας «ορφανούς» έξι συλλόγους του καθημερινού πολιτισμού, που συνήθως λένε πομπωδώς κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής (και μετά μην τον είδατε…).
· Καλά, θα μου πεις εδώ κοντεύουν να μας πάρουν τον Ολύμπιο Δία στην Κρήτη ή στην Αρκαδία, όπου λέει είναι η γενέτειρά του. Κεραυνοί!

Πάτε σινεμά!

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ (ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/2):

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - Τάσος Σταϊκόπουλος TASTA ΑΕΒΕ (έναντι Λευκού Πύργου, τηλ. 2310-262051, 2310-270073) / Katyn 18.30 – 20.45 – 23.00

ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ι. Μιχαήλ 8, τηλ. 2310-233-665) / Η Αμφιβολία 19.00 – 21.00 / Mongol 23:00

ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Ι. Μιχαήλ 8, τηλ. 2310-233-665) / Ανθισμένες Κερασιές 18.00 – 20.15 / «12» 22.30

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (Φιλ. Εταιρίας - Δημ. Μαργαρίτη, τηλ. 2310-261727) / Η Ρέιτσελ παντρεύεται 18.45 – 21.00 / Frost Nixon - Η Αναμέτρηση 23.ο0

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία, τηλ. 2310-378404) / The Dust of Time - Η Σκόνη του Χρόνου 18:00 - 20:30 - 23:00

ΟΛΥΜΠΙΟΝ – ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία, τηλ. 2310-378404) / Ο Παλαιστής 18:30 - 20:45 - 23:00

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (Αγ. Παντελεήμονος 10, τηλ. 2310-960063) / Ο δρόμος της επανάστασης 18.30 – 20.30 εκτός Δευτέρας / Οικογενειακή γιορτή Δευτέρα 21.00 / Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον 22.45

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43 & Αριστοτέλους, 2310-290290, 801-11-60000, 210-6786000)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / Fly me to the Moon - Ταξίδι στο Φεγγάρι (3D) Σαββατοκύριακο 16:00 / My Bloody Valentine 3-D 18.00 – 20.10 – 22.30, Τρίτη & Τετάρτη καμία προβολή
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / Ροζ Πάνθηρας 2 17.10 – 19.10 – 21.10 – 23.10, Σάββατο και Κυριακή 15.10 – 17.10 – 19.10 – 21.10 – 23.10
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / Παράδεισος στη Δύση 18.40 – 21.00 – 23.20, Σάββατο & Κυριακή 16.20 – 18.40 – 21.00 – 23.20
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / Μαδαγασκάρη 2 μεταγλ. Σάββατο & Κυριακή 15.20 / Απλώς δεν σε γουστάρει 17.20 – 20.00 – 22.50
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / Επιχείρηση Βαλκυρία 16.30 – 19.00 – 21.30 – 00.00, Σάββατο και Κυριακή 14.00 – 16.30 – 19.00 – 21.30 – 00.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / Bolt μεταγλ. 18.30, Σάββατο & Κυριακή 12.00 – 14.10 – 16.20 – 18.30 / Σφραγισμένα χείλη 20.40 / Milk 23.10
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 / Εναντίωση 16.50 / Παράδεισος στη Δύση 19.40 – 22.00 – 00.20, Σάββατο και Κυριακή 13.30 – 19.40 – 22.00 – 00.20)
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 / Bolt μεταγλ. Σάββατο & Κυριακή 12.40 – 14.50 / Πεθαίνω για σένα 17.00 – 19.10 – 21.20 – 23.40

STER CINEMAS (Μακεδονία Εμπορικό Κέντρο «Μακεδονία» - Πυλαία, τηλ. 801-801-7837)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / Ροζ Πάνθηρας 2 Σάββατο & Κυριακή 11.00 – 13.10 – 15.15 / Απλώς δεν σε γουστάρει 19.50 – 22.30, Σάββατο και Κυριακή 17.15 – 19.50 – 22.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / Η Αναμέτρηση 18.20, Σάββατο & Κυριακή 13.15 – 15.50 – 18.20 / Unborn 20.50 – 22.45, Παρασκευή & Σάββατο 20.50 – 22.45 – 00.40
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / Η Σκόνη του Χρόνου 19.40 – 22.10, Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 14.30 – 17.10 – 19.40 – 22.10
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / Ροζ Πάνθηρας 2 18.00 – 20.00 – 22.00, Σάββατο & Κυριακή 11.40 – 13.45 – 16.00 – 18.00 – 20.00 – 22.00 / Η εξέγερση των λύκων Παρασκευή & Σάββατο 00.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / Bolt μεταγλ. 18.10, Σάββατο & Κυριακή 12.10 – 14.10 – 16.10 – 18.10 / Πεθαίνω για σένα 20.10 – 22.20 / Το κύμα Παρασκευή & Σαβ. 00.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / Μαδαγασκάρη 2 – μεταγλ. Σάββατο και Κυριακή 12.45 – 14.45 / Ροζ Πάνθηρ 2 19.00 – 21.00 – 23.00, Σάββατο & Κυριακή 17.00 – 19.00 – 21.00 – 23.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 / Bolt μεταγλ. Σάββατο & Κυριακή 11.20 – 13.20 – 15.20 – 17.20 / Σφραγισμένα χείλη 19.15 – 21.40 / Λυκόφως Παρ. & Σάββατο 00.10
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 / Ο Δρόμος της Επανάστασης Σάββατο & Κυριακή 11.30 – 14.00 – 16.30 / Αμφιβολία 19.10 – 22.20 / Ο Παλαιστής 23.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 9 / Bolt μεταγλ. Σάββατο & Κυριακή 12.40 – 14.40 – 16.40 / Milk 18.40 / Η απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον 21.10 / Εναντίωση Παρασκευή & Σάββατο 00.20)
ΑΙΘΟΥΣΑ 10 / Παράδεισος στη Δύση 19.20 – 21.30 – 23.45, Σάββατο & Κυριακή 12.50 – 15.00 – 17.10 – 19.20 – 21.30 – 23.45
ΑΙΘΟΥΣΑ 11 / Η Δούκισσα Σάββατο & Κυριακή: 13.00 – 15.10 – 17.30 / Επιχείρηση Βαλκυρία 19.30 – 21.50, Παρασκευή & Σάββατο 19.30 – 21.50 – 00.15

STER CINEMAS CITY GATE (Γιαννιτσών & Κωλέττη - Εμπορικό Κέντρο CITY GATE, τηλ. 801-801-7837)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / Επιχείρηση Βαλκυρία 19.15 – 21.45, Παρ. 19.15 – 21.45 – 00.15, Σάββατο 11.40 – 14.20 – 16.50 – 19.15 – 21.45 – 00.15, Κυριακή 11.40 – 14.20 – 16.50 – 19.15 – 21.45)
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / Unborn 19.20 – 21.20 – 23.20, Σάββατο και Κυριακή 11.20 – 13.20 – 15.20 – 17.20 – 19.20 – 21.20 – 23.20
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / Εναντίωση Σάββατο & Κυριακή 13.10 – 16.00 / Απλώς δεν σε γουστάρει 18.30 – 21.10 – 23.50
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / Bolt μεταγλ. Σάββατο & Κυριακή 11.00 – 13.30 – 15.40 – 17.50 / Ροζ Πάνθηρας 2 20.00 – 22.00 / Λυκόφως Παρ. & Σάββατο 00.00)
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον 19.30, Σάββατο και Κυριακή 13.00 – 16.20 – 19.30 / Η εξέγερση των λύκων 22.30, Παρ. & Σάββατο 22.30 – 00.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / Μαδαγασκάρη 2 μεταγλ. Σάββατο & Κυριακή 11.50 – 13.40 – 15.30 – 17.15 / Ροζ Πάνθηρας 2 19.00 – 21.00 – 23.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 (VIP) / Bolt μεταγλ. Σάββατο & Κυριακή 12.30 – 14.50 – 17.00 / Πεθαίνω για σένα 19.10 – 21.30 – 23.40

VILLAGE CENTRE (Εμπορικό Κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS, τηλ. 2310-499999)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / Μαδαγασκάρη 2 15.10 – 17.10 μεταγλ., Σαββατοκύριακο 1.10 – 13.10 – 15.10 – 17.10 μεταγλ. / Παράδεισος στη Δύση 19.00 – 21.20 – 23.40
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / Μαδαγασκάρη 2 μεταγλ. Σάββατο & Κυριακή: 12.30 – 14.40 / Ροζ Πάνθηρας 2 16.30 – 18.40 / Πεθαίνω για σένα 20.40 – 22.50 – 00.50
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / Bolt μεταγλ. 16.20 – 18.30, Σάββατο & Κυριακή: 12.10 – 14.20 – 16.20 – 18.30, Δευτέρα: 16.10 – 18.10 / Unborn 20.50 – 22.40 – 00.40, Δευτέρα: 22.50 – 00.40
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / Απλώς δεν σε γουστάρει 16.40 – 19.10 – 21.50 – 00.20, Σάββατο & Κυριακή: 11.40 – 14.10 – 16.40 – 19.10 – 21.50 – 00.20
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / Fly me to the Moon - Ταξίδι στο Φεγγάρι (3D) 16.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 14.00 – 16.00 / My Bloody Valentine 3-D 18.00 – 20.00 – 22.10 – 00.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / Ροζ Πάνθηρας 2 15.30 – 17.30 – 19.30 – 21.30 – 23.30, Σάββατο & Κυριακή: 11.30 – 13.30 – 15.30 – 17.30 – 19.30 – 21.30 – 23.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 / Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον 16.10 – 19.20, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 – 16.10 – 19.20) / Ροζ Πάνθηρας 2 22.20 – 00.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 / Bolt 15.40 – 17.50, Σάββατο & Κυριακή: 11.30 – 13.40 – 15.40 – 17.50 / Επιχείρηση Βαλκυρία 20.00 – 22.30 – 01.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 9 (Gold Class) / Απλώς δεν σε γουστάρει 19.10 – 21.50, Παρ.: 19.10 – 21.50 – 00.20, Σάββατο & Κυριακή: 16.40 – 19.10 – 21.50 – 00.20
ΑΙΘΟΥΣΑ 10 (Sound Gold Class) / Ροζ Πάνθηρας 2 20.20, Παρ.: 18.20 – 20.20, Σάββατο & Κυριακή: 16.20 – 18.20 – 20.20 / Επιχείρηση Βαλκυρία 22.30

Πάτε να δείτε!

ΜΟΥΣΙΚΗ
· Απόψε, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΠΑΟΚ (2310-334044, 6947-944646) θα εμφανιστεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ώρα έναρξης 20.30.
· Απόψε στις 22.30 στην Αίγλη (Αγ. Νικολάου 3 και Κασσάνδρου τηλ. 2310-270016), το μουσικό δίδυμο Σωτηρίας Λεονάρδου – Πάνου Φορτούνα μας καλεί σε ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου με τίτλο «ROOTS - ROCK - REBETIKO».
· Στη Βάρδια (Σερρών 15 & Φ. Μένου, Κ.Τούμπα, τηλ. 2310-942289, www.vardia.gr), αύριο Κυριακή 22/2 με ώρα έναρξης 22.30, ο Κώστας Μυλώσης, τραγουδιστής του αγαπημένου συγκροτήματος «Δυτικές Συνοικίες», παρουσιάζει και παρουσιάζεται μέσα από μια εναλλακτική προσέγγιση των τραγουδιών του, αλλά και τραγουδιών γνωστών καλλιτεχνών, σε ένα ιδιαίτερο ακουστικό ύφος. Συμμετέχει ο Δημήτρης Γκουλούσης.
· H Μελίνα Ασλανίδου, η Ραλλία Χρηστίδου, ο δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Μανώλης Καραντίνης και μια dream team μουσικών δίνουν ισχυρές δόσεις κεφιού και διασκέδασης στη μπουάτ «Βάρδια» (Σερρών 15 & Φ. Μένου, Κ.Τούμπα, τηλ. 2310-942289, www.vardia.gr), τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24/2. Ώρα έναρξης 22.30.
· Την Παρασκευή 27/2 (αλλά και αύριο και μεθαύριο) ο Θωμάς Κοροβίνης παρέα με τη Μαρία Φωτίου και την Καίτη επιχειρεί να γλεντήσει με τον παλιό τρόπο, από τραγούδι σε τραγούδι, και να ξαναθυμίσει ιστορίες που σημάδεψαν τις όμορφες νύχτες της Θεσσαλονίκης, γεμάτες από παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα ως τραγούδια του Γιώργου Ιωάννου και του Καζαντζίδη αλλά και παραδοσιακά από την Κάλυμνο και την Ικαρία ως τη Σμύρνη και την Πόλη.
· Στη Fix Σκηνή (26ης Οκτωβρίου 15, τηλ. 2310-514666) κάθε Παρασκευή και Σάββατο παίζουν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Μηλιώκας και Γιάννης Κούτρας.
· Ο Παρασκευάς Θεοδωράκης (κιθάρα) και ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου (πιάνο) παίζουν μπαλάντες, μπλουζ και ροκ μουσικά κομμάτια κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Livebar «Βαr ωδός» (Βύρωνος 3 - Διαγώνιος, τηλ. 2310-676589).
· Στο ανακαινισμένο «Γλεντι Κουλέ – Στάση 151 Live» (Παπαναστασίου 58-60) το εντεχνολαϊκό συναντάει το ρεμπετορόκ. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23.00.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
· «Rodchenko and Popova: Defining Constructivism» - Έργα από τη συλλογή Κωστάκη του Κ.Μ.Σ.Τ. μέχρι τις 17/5 στην γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου.
· «Το Τελλόγλειο της Αλίκης και του Νέστορα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που λειτουργεί στο Τελλόγλειο, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος (έως 14/6 - Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00-14.00 / Τετάρτη: 09.00-14.00 και 17.00-21.00 / Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00).
· Στις Kalfayan Galleries (Πρ. Κορομηλά 43, τηλ. 2310-225523), έκθεση «Bittersweet» του γνωστού Έλληνα εικαστικού Poka-Yio (έως 28/2).
· «Arrivederci – Willkommen» τιτλοφορείται η έκθεση του Βλάση Κανιάρη στις Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα – τηλ. 210 7217679) που εγκαινιάζεται από τις 26/2 στις 20.00. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Σάββατο 10.00 – 15.00 / Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 20.00. Διάρκεια έκθεσης έως 28/3.
· Αναδρομική έκθεσης Ηλία Δεκουλάκου (1968-1978), ενός γνήσιου εκπροσώπου της γενιάς του ’60, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 108, τηλ. 2310- 295170-1). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/3.
· «Νερό – Ρεύματα» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας στο Μουσείο Φωτογραφίας (Α’ Προβλήτας, τηλ. 2310-566716, έως 25/3).
· Ολοκληρώνεται απόψε η έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου και του Κωνσταντίνου Φαζού στη γκαλερί Tsatsis (Μητροπόλεως 12, τηλ. 2310-257552) (έως 21/2).
· Στην γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13) παρουσιάζουν δουλειές τους οι Σωτήρης Πανουσάκης και Ιωάννα Ξημέρη (έως 28/2).

· Ο Νίκος Χαραλαμπίδης εκθέτει έργα του υπό το γενικό τίτλο «innocent peasants missing their chance to modernity» στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου, (Τσιμισκή 52, τηλ. 2310-240416, έως 28/2).

· Ο Ευθύμης Ευθυμιάδης παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μυστικοί Δρόμοι» στη Γκαλερί ATRION (Τσιμισκή 94, 2310-285890, έως 28/2).
· Στο μπαρ «Partizan» (Βαλαωρίτου 29, τηλ. 2310 543461) έκθεση φωτογραφίας «Μια νύχτα στην πόλη» παρουσιάζονται τα έργα των καλλιτεχνών που κέρδισαν το βραβείο της Pilsner Urquell / Photomuseum με τη θεματική «City nights», για την πόλη της Θεσσαλονίκης (Στέλιος Σκούλος, Έφη Παναγούλα, Γιώτα Μαστρογιαννοπούλου) και αυτών για την πόλη της Αθήνας (Θωμάς Γερασόπουλος, Θοδωρής Φράγκος, Σπύρος Στάβερης). Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08.00-03.00, Παρασκευή-Σάββατο 08.00-17.00, Κυριακή 12:00-03.00. Διάρκεια έκθεσης έως 5/3.

ΘΕΑΤΡΟ
· Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας: λόγω στάσεων εργασίας, ενημερωθείτε στα τηλέφωνα 2310-288000 για τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν.
· Στις 27 Φεβρουαρίου, πρεμιέρα για το έργο του Μάρτιν Κριμπ «Στην εξοχή» από το θίασο της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης στο θέατρο «Aμαλία». Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 2310-821483.
· Στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στο θέατρο «Αμαλία» κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί, παίζονται τα «Σαράντα κλειδιά», παράσταση για θεατές κάθε ηλικίας, βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι της Σκύρου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου.
· Το «Γάλα» λέγεται η παράσταση με την Άννα Βαγενά και άλλους τρεις νέους ηθοποιούς, και παρουσιάζεται στο Θέατρο Κολοσσαίον (τηλ. 2310-831565). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 19.00.
· Τελευταία παράσταση σήμερα 21/2, στο Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου & Παραλία, τηλ. 2310-895938) για την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης ή όπως είναι γνωστά «100 τσιγγάνικα βιολιά»!
· Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30, μια παράσταση με μονόλογους-μονόπρακτα Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων στην Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, Αρχαία Αγορά, τηλ. 2310-272909, έως 28/2).
· Η παράσταση «1900» στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5). Από Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.00.

ΒΙΒΛΙΟ
· Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009, στις 12:00 το μεσημέρι, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), η Παυλίνα Νάσιουτζικ παρουσιάζει το βιβλίο της «Τόση λίγη αλήθεια Η υπόθεση Νάσιουτζικ εκ των έσω» (εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ).
· Σήμερα στον Ιανό, από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ο Τάσος Αποστολίδης προτείνει βιβλία λογοτεχνίας και κόμικς.
· Την Τρίτη 24/2 στον Ιανό, από τις 12 μέχρι 1 το μεσημέρι, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος προτείνει λογοτεχνία.
· Την Παρασκευή 27/2 στον Ιανό, από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ο Σπύρος Βούγιας προτείνει βιβλία λογοτεχνίας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
· Το Τελλόγλειο και ο σεφ Ettore Botrini, στις 26/2 διοργανώνουν στο ArtO2-Ristorarte Teloglion δείπνο με τίτλο «Η Τέχνη στη γαστρονομία», σε συνεργασία του κτήματος Γεροβασιλείου και του περιοδικού «Ευ ζειν». Τιμή κατ’ άτομο: 60 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το κρασί). Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 2310-991610. Κράτηση θεωρείται η καταβολή του αντιτίμου. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Ο… Αλογοσκούφης στο ΚΘΒΕ

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και ο… θεός έρωτας είναι ίσως ο καταλληλότερος να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΚΘΒΕ. Γιατί η σχέση των εκεί εργαζόμενων με τη διοίκηση μοιάζει με το «Ματωμένο Γάμο» που πρόκειται να ανέβει στην ΕΜΣ στις 27 Φεβρουαρίου!
Πέραν της πλάκας, οι ματαιωμένες παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου, η επιμονή της διοίκησης στο 4%, η διαφορά των 50.000 ευρώ ετησίως όπως λένε οι ηθοποιοί και η γενιά των 600 ευρώ που στελεχώνει το τμήμα τεχνικών του Θεάτρου, οι εντάσεις μεταξύ του ηθοποιού - καλλιτεχνικού διευθυντή και των ηθοποιών, ο χαρτοπόλεμος και τα τελεσίγραφα της διοίκησης περί αδυναμίας λειτουργίας δεν είναι το πρόβλημα αλλά τα συμπτώματα του προβλήματος για το ΚΘΒΕ.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΚΘΒΕ. Έχει εντοπιστεί από τους καταλληλότερους και αρμοδιότερους εδώ και δέκα χρόνια, αλλά η Πολιτεία αδυνατεί να δώσει λύση. Πως εξηγείται, λοιπόν, το Εθνικό με λιγότερες σκηνές να επιχορηγείται αδρότερα κατά 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ΚΘΒΕ; Γιατί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις Εθνικού, Λυρικής, Κρατικού γίνονται ξεχωριστά; Γιατί άλλα ισχύουν εδώ και άλλα στην Αθήνα; Πότε επιτέλους οι κρατικές σκηνές θα προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα και θα αποκτήσουν καλλιτεχνικό διευθυντή – μάνατζερ, στέλεχος που γνωρίζει την ανάπτυξη και συνάμα σέβεται την καλλιτεχνική δημιουργία; Πότε θα αποκτήσουν διοικητικά συμβούλια που θα αποτελούν πραγματικά δυνάμεις υποστήριξης του Οργανισμού;
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από την Πολιτεία να ενισχύει διαρκώς οργανισμούς όπως το ΚΘΒΕ, που καλείται να επιτελέσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Να ενισχύει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και θεσμικά. Να βοηθάει το θέατρο, όχι να αδιαφορεί γι’ αυτό. Με μια ολοκληρωμένη, συνεχόμενη και συνεχιζόμενη πολιτική. Αυτό πρέπει να το δουν και οι σημερινοί εμπλεκόμενοι, διοικούντες και διοικούμενοι. Γιατί αν πιστέψουμε ότι το πρόβλημα είναι οι 50.000 ευρώ το χρόνο, τότε φοβάμαι ότι ο… Αλογοσκούφης έχει πατήσει πόδι στο ΚΘΒΕ!

«Λατέρνα» η Αριστοτέλους

Επίκειται μειοδοτικός διαγωνισμός για νέα εργολαβία ενώ το βάρος φέτος θα δοθεί στις εμπορικές επιγραφές

Σαν… λατέρνα στολισμένη μοιάζει η Αριστοτέλους (πλατεία και οδός) λόγω των πολύχρωμων, φωσφοριζέ, πλαστικών και ανομοιόμορφων πινακίδων που έχουν αναρτηθεί αυθαίρετα εκατέρωθεν στα κτίρια! Σε πρώτο ρόλο το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, οι τράπεζες και οι… δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προφανώς στο πλαίσιο της παρέμβασής τους για τη δημόσια αισθητική έχουν βάλει τη δική τους στραβοπινελιά.
Με απόφαση του τότε υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη, καθορίστηκαν ειδικές χρήσεις των διατηρητέων κτιρίων του μνημειακού άξονα της οδού Αριστοτέλους. Μεταξύ άλλων προβλεπόταν η απαγόρευση της χρήσης των επιφανειών και εσωτερικών χώρων των πεσσών για την προβολή και την έκθεση εμπορευμάτων. Επίσης, αναφερόταν ότι «οι υπάρχουσες προθήκες πρέπει να απομακρυνθούν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας με τη φροντίδα των χρηστών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται από το δήμο Θεσσαλονίκης ποινή προστίμου και αποκαθίσταται ο χώρος στην προτέρα του μορφή από τις Υπηρεσίες του δήμου, με ανάλογη χρέωση των δαπανών εις βάρος των αυθαιρετούντων». Δυστυχώς, έκτοτε αντί η κατάσταση να βελτιωθεί έγινε χειρότερη. Το μαρτυρούν οι εικόνες. Υπήρξε μια περίοδος ύφεσης πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ενόψει αυτών, όμως μετά η κατάσταση επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις καταγγελίες που γίνονται συνήθως στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ακολουθεί σύνταξη εγγράφου για το δέον γενέσθαι το οποίο επιδίδεται στο δήμο, στην πολεοδομία, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην Αστυνομία. «Σπάνια έρχονται να ζητήσουν άδεια» μας αποκάλυψε αρχαιολόγος, παρά το γεγονός ότι «για έκδοση άδειας λειτουργίας πάντα βάζουμε όρο να μην μπαίνουν πινακίδες. Αλλά οι περισσότερες είναι αυθαίρετες».
Αρμόδιος για την αποξήλωση ο δήμος και όπως λέει στο «Κ» ο προϊστάμενος του τμήματος απαλλοτριώσεων της διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Νάρης, «προηγείται η πιστοποίηση του παρανόμου από τη Διεύθυνση προσόδων μετά από αυτοψία, εκδίδεται απόφαση δημάρχου για αποξήλωση και επιβολή προστίμου και στη συνέχεια παρεμβαίνει η υπηρεσία μας και αποξηλώνει τις επιγραφές, τις διαφημιστικές πινακίδες κ.ά.».
Πέρυσι, το βάρος δόθηκε στην αποξήλωση μεγάλων διαφημιστικών πινακίδων σε δημόσιους χώρους ενώ ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό που θα αναδείξει τον εργολάβο μέχρι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, φέτος θα δοθούν 90.000 ευρώ (10.000 περισσότερα από πέρσι) ενώ το βάρος από τις διαφημιστικές πινακίδες θα μετατοπιστεί στις παράνομες εμπορικές επιγραφές. «Ο δήμαρχος έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί το θέμα των νάιλον αντιανεμικών πετασμάτων. Ήδη έχουν γίνει συστάσεις σε εταιρίες που έχουν αναρτήσει επιγραφές στον μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους και περιμένουμε να από τους ιδιοκτήτες να τις αποξηλώσουν μόνοι τους. Εάν δεν το κάνουν, σε δυο – τρεις εβδομάδες θα το κάνουμε εμείς με τις δυνάμεις της υπηρεσίας μας».
«Κάναμε και εργολαβία για την απορρύπανση, βγάλαμε αφίσες και καθαρίσαμε τους τοίχους από σπρέι. Όμως τη μία βγάζεις, την άλλη βρίσκεις!» καταλήγει ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι ο σεβασμός των δημόσιων χώρων και των μνημειακών αξόνων εναπόκειται κυρίως στους ίδιους πολίτες.

Πάτε να δείτε!

ΜΟΥΣΙΚΗ
· Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Αντώνης Μιτζέλος και η Σοφία Γεωργαντζή τελευταία νύχτα, σήμερα 14/2, στο Stage του Μύλου.
· Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές», απόψε στις 10.30, δεύτερη και τελευταία βραδιά στην Αίγλη (επικοινωνία – κρατήσεις στο τηλ. 2310-270016).
· Ο Παρασκευάς Θεοδωράκης (κιθάρα) και ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου (πιάνο) παίζουν μπαλάντες, μπλουζ και ροκ μουσικά κομμάτια κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Livebar «Βαr ωδός» (Βύρωνος 3 - Διαγώνιος, τηλ. 2310-676589).
· Οι «Πρώτες Γιορτές» στις 15/2 στη Βάρδια (τηλ. 2310-265507) σε ένα μουσικό ταξίδι στις βαλκανικές παραδόσεις και τα σύγχρονα ρεύματα.
· Σήμερα, στις 8 το βράδυ, πραγματοποιείται η 2η Χορωδιακή συνάντηση Νέας Ραιδεστού «Συντροφιά με τις νότες», στο Κέντρο Πολιτισμού Ν. Ραιδεστού (είσοδος ελεύθερη – τηλ. 2310-465607).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
· «Το Τελλόγλειο της Αλίκης και του Νέστορα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που λειτουργεί στο Τελλόγλειο, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος (έως 14/6).
· Στις Kalfayan Galleries (Πρ. Κορομηλά 43, τηλ. 2310-225523), έκθεση «Bittersweet» του γνωστού Έλληνα εικαστικού Poka-Yio (έως 28/2).
· Αναδρομική έκθεσης Ηλία Δεκουλάκου (1968-1978), ενός γνήσιου εκπροσώπου της γενιάς του ’60, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 108, τηλ. 2310- 295170-1). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/3.
· «Νερό – Ρεύματα» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας στο Μουσείο Φωτογραφίας (Α’ Προβλήτας, τηλ. 2310-566716, έως 25/3).
· Μανώλης Αναστασάκος και Κωνσταντίνος Φαζός εκθέτουν στη γκαλερί Tsatsis (Μητροπόλεως 12, τηλ. 2310-257552) (έως 21/2).
· Στην γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13) παρουσιάζουν δουλειές τους οι Σωτήρης Πανουσάκης και Ιωάννα Ξημέρη (έως 28/2).
· Ο Νίκος Χαραλαμπίδης εκθέτει έργα του υπό το γενικό τίτλο "innocent peasants missing their chance to modernity" στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου, (Τσιμισκή 52, τηλ. 2310-240416, έως 28/2).
· Ο Ευθύμης Ευθυμιάδης παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Μυστικοί Δρόμοι" στη Γκαλερί ATRION (Τσιμισκή 94, 2310-285890, έως 28/2).
· Η Βίκη Κορακάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Παπατζίκου (Αγ. Αντωνίου 26). Διάρκεια έως 14/2.

ΘΕΑΤΡΟ
· Πρεμιέρα την Τετάρτη 18/2 για τις «Μέρες ολόκληρες, νύχτες ολόκληρες» του Ξαβιέ Ντυρενζέ από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» σε σκηνοθεσία της Βίκυς Γεωργιάδου (θέατρο «Aμαλία», τηλ. 2310-821483).
· Το «Γάλα» λέγεται η παράσταση με την Άννα Βαγενά και άλλους τρεις νέους ηθοποιούς, και παρουσιάζεται στο Θέατρο Κολοσσαίον (τηλ. 2310-831565). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 19.00.
· Σήμερα και αύριο, 14 και 15/2, στο Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου & Παραλία, τηλ. 2310-895938) η "Bossa Nova" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.
· Στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στο θέατρο «Αμαλία» κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί, παίζονται τα «Σαράντα κλειδιά», παράσταση για θεατές κάθε ηλικίας, βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι της Σκύρου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου.
· Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30, μια παράσταση με μονόλογους-μονόπρακτα Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων στην Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, Αρχαία Αγορά, τηλ. 2310-272909, έως 28/2).
· Η παράσταση "1900" παρουσιάζεται στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.00.

ΒΙΒΛΙΟ
· Σήμερα στον Ιανό, από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, η Βασιλική Νευροκοπλή προτείνει βιβλία από το παιδικό τμήμα.
· Την Τρίτη 17/2 στον Ιανό, από τις 7 μέχρι τις 9 το απόγευμα, ο Διογένης Δασκάλου προτείνει cd, βιβλία και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη…

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009

Ο «Ξανθόπουλος», τα Σκόπια και οι ΗΠΑ

Θα είχαν πολύ πλάκα με όλα αυτά που κάνουν οι Σκοπιανοί, πράγματι, αν δεν απολάμβαναν της στήριξης των Αμερικανών στο θέμα του ονόματος. Μοιάζουν με ένα θίασο, σαν τα μπουλούκια του παλιού καιρού, που από στάση σε στάση σκαρφίζονταν ένα νέο σκετς για να πείσουν τους θεατές να πληρώσουν φεύγοντας! Τα τελευταία δύο χρόνια ασκούν την εξωτερική τους πολιτική με αρχή και τέλος την επικοινωνία, με κινήσεις – μιμήσεις που μοιάζουν με τον αποτυχημένο «Ξανθόπουλο» της διαφήμισης, που νομίζει ότι μιμείται τέλεια το κινηματογραφικό «παιδί του λαού». Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν κάποιοι που γελάνε και κάποιοι που αλλάζουν κανάλι.
Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, έχοντας επιλέξει το διαίρει και βασίλευε, αντίθετα με το δικό τους πρότυπο ομοσπονδιακής διακυβέρνησης, είναι από εκείνους που γελάνε με τα σκετσάκια των «χαρβαρδιανών» πιτσιρικάδων πιονέρων, καμιά φορά εκνευρίζονται κιόλας γιατί φοβούνται ότι θα κόψει το ριζόγαλο. Δεν αποδέχονται αυτό που αποκαλύπτεται καθημερινά πια ότι δηλαδή το πρόβλημα των εθνικιστών που σήμερα κυβερνούν τα Σκόπια δεν είναι το όνομα, αλλά το έδαφος, τα σύνορα. Γι’ αυτό το όνομα είναι πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με όρους Ιστορίας και όχι συμφερόντων –καιροσκοπικών και άρα πρόσκαιρων. Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί επιχειρούν στο ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού –που κανείς δεν αμφισβητεί, ούτε στην Ελλάδα- να στηρίξουν συλλογικότητες όπως ανύπαρκτες μειονότητες, έστω αφήνοντας ανοιχτά τα θέματα «μέχρι νεωτέρας» και «για κάθε χρήση». Θέλουν να μας πείσουν ότι Συνθήκες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτως ή άλλως κοινά παραδεκτές, έρχονται σε σύγκρουση και καταλύουν τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία τακτοποιεί μια «ιδιωτική» διαφορά μεταξύ δύο χωρών. Αποφεύγουν να παραδεχθούν ότι καμία στρατιωτική κατοχή δεν μπορεί να αποτελεί βάση μιας συμφωνίας για μόνιμη λύση στο Κυπριακό.
Όλα αυτά, μέχρι νεωτέρας. Το Σκοπιανό και το θέμα της Θράκης μένουν ανοιχτά από πλευράς ΗΠΑ, μέχρι να αποφασίσουν τα αφροαμερικάνικα «θινξ τανκς» με τι Βαλκάνια βολεύονται. Το Κυπριακό επίσης μπορεί να περιμένει τι ρόλο θα πάρει στη διανομή η Τουρκία. Κι εμείς, οι απλοί πολίτες, θα ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή ο άσωτος «θείος Σαμ» θα επιστρέψει στο κονάκι της διεθνούς νομιμότητας.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 7-2-2009.

ΦΩΤΟ: @ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Σαλονίκη 2008".

Ο Αμερικανός πρόξενος Bryan Hoit Yee μιλά για το Σκοπιανό, τη Θράκη, το Κυπριακό

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ Θ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟ
gkessopoulos.blogspot.com

«Για γέλια η κοσσοβοποίηση της Θράκης»

«Το θέμα του ονόματος δεν είναι θέμα Ιστορίας αλλά κοινών συμφερόντων»

«Μετά τη Λωζάννη, υπήρξαν κι άλλες συμφωνίες…»

"Πιστεύω ότι το πρόβλημα του ονόματος δεν θα λυθεί στη βάση της Ιστορίας αλλά στη βάση των κοινών συμφερόντων"

"Το γεγονός ότι εγώ έχω συζήτηση με τους εκπροσώπους μιας ομάδας (σ.σ. του «Ουράνιου Τόξου») δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα λένε και ζητούν"

"Δεν έχουμε επίσημη θέση για την ερώτηση εάν είναι ή εάν δεν είναι μειονότητα
(σ.σ. «μακεδονική») τέτοια ομάδα στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες"

"Δεν πιστεύω πάντως ότι υπάρχει ένα σχέδιο για balkanization, σαλαμοποίηση των Βαλκανίων. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια θεωρία συνωμοσίας"


-------------------

Ο πλέον πολυσυζητημένος αμερικανός πρόξενος της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, ο Χόιτ Γι, ένας διπλωμάτης που μέχρι σήμερα έχει υπηρετήσει σε θέσεις «κλειδιά» της αμερικανικής διπλωματίας (Εθνικός Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, βοηθός του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1993-1994, προσωπικό γραφείο Χ. Σολάνα ως γ.γ. του ΝΑΤΟ το 1999 κ.ά.) με μια πορεία που τον οδηγεί στο Λευκό Οίκο, μιλά στο «Κ» λίγο πριν αναχωρήσει για το Αφγανιστάν, επόμενο σταθμό της θητείας του.
Μίλησε για «μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Ευρώπη, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες, ανεξάρτητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μπους», αποδίδει τη…. σιωπηρή συναίνεση του Ομπάμα για τη σφαγή στη Γάζα στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ που δεν επιτρέπει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο «να μπει στην πολιτική πριν την ορκωμοσία του», υποστηρίζει ότι «κανείς δεν θέλει τη βία, όμως υπάρχουν πάντα οι δύο πλευρές της ιστορίας» και επικαλείται τη φράση της Χ. Κλίντον ότι «η Αμερική δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο μόνη της και ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα χωρίς την Αμερική».
Ο «κοσμικός» Αμερικανός που έχει εργαστεί για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, εκτιμά ότι η χώρα του Χασίμ Θάτσι θα ηρεμήσει και θα ενσωματωθεί στην Ευρώπη και στις ευρωατλαντικές δομές και αρνείται ότι «δεν υπάρχει ένα σχέδιο για balkanization, σαλαμοποίηση των Βαλκανίων. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια θεωρία συνωμοσίας». «Είμαι ευρωπαϊστής και πιστεύω ότι θα γίνει μια μέρα, όλες οι χώρες της Ευρώπης θα γίνουν μέλη της Ένωσης. Έτσι θα αποφύγετε το «διαίρει και βασίλευε», τονίζει.
Ο κ. Χόιτ Γι μιλά για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, για την επαφή του με το «Ουράνιο Τόξο» και το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, για τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και το Κυπριακό.
Θεωρεί ότι «το φαινόμενο αντιαμερικανισμού είναι σχετικό με τις πολιτικές των ΗΠΑ», ότι «η Θεσσαλονίκη είναι πιο ασφαλής από την Ουάσιγκτον!» και πλέον συστήνεται ως εξής: «Είμαι ο Χόιτ Γι και δουλεύω για τον Μπαράκ Ομπάμα»!


Κύριε Χόιτ, η εκλογή Ομπάμα δημιούργησε ελπίδα στην Ελλάδα και ανησυχία στα Σκόπια για το θέμα του ονόματος. Ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ από δω και πέρα; Θα αλλάξει κάτι ενόψει διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 11 Φεβρουαρίου;
Στο θέμα του ονόματος είναι ακόμη νωρίς να ξέρουμε την πολιτική της νέας κυβέρνησης.

Εσείς που γνωρίζετε τις αμερικανικές δομές τι νοιώθετε, θα αλλάξει πολιτική η Ουάσιγκτον;
Πιστεύω ότι η Αμερική θα συνεχίσει να σέβεται την ευαισθησία της Ελλάδας για το θέμα, θα συνεχίσει να εκτιμά τη σημασία που έχει το θέμα για τις δύο χώρες. Δεν έχουμε σχέδιο για να αλλάξουμε την Ιστορία της Ελλάδας. Δεν προβλέπω μεγάλες αλλαγές, αλλά ίσως ο πρόεδρος Ομπάμα θα θέλει να κάνει κάποιες ρυθμίσεις.

Θα σας ρωτήσω ευθέως. Είναι μια ευαισθησία απλώς ή είναι το ιστορικά αυτονόητο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική;
Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί στη βάση της Ιστορίας.

Έχουν δικαίωμα δηλαδή, λέτε, οι Σκοπιανοί και καλώς ζητάνε ό,τι ζητάνε…
Δεν λέω αυτό. Λέω ότι δεν θα βρουν λύση οι δύο χώρες στη βάση της Ιστορίας. Ίσως θα συνεχίσουν να έχουν διαφορετικές ερμηνείες της Ιστορίας αλλά μπορούν ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες να βρουν μια λύση στη βάση κοινών στόχων και συμφερόντων.

Συμφωνείτε με την άποψη που λέει ότι η Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, όχι όμως και τα Σκόπια; Εκεί, λένε, έχουμε πλέον στην κυβέρνηση ακραία στοιχεία που δεν έχουν καμία διάθεση συνεργασίας…
Δεν θέλω να παρασυρθώ σε μία συζήτηση για το ποιος φταίει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν μείνει στο σημείο όπου το όνομα που προτείνεται είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»…
Εσείς είστε υπέρ;

Αυτή είναι η δική μου ερώτηση!
Ελπίζω μια μέρα να έχω την εμπιστοσύνη της κυβέρνησής μου για να είμαι σε μια θέση διαμεσολαβητή όπως είναι ο κ. Νίμιτς, να είμαι σε τέτοιο επίπεδο! Γενικά, βέβαια, όχι στο θέμα αυτό!

Θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα πάνω σε αυτήν την πρόταση;
Είναι δύσκολο για κάποιον να πει αν είναι καλή λύση ή όχι. Και, ειλικρινά, δεν έχει νόημα για την Αμερική ούτε για μένα να πω αν είναι καλή ή κακή. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τις δύο χώρες να συμφωνήσουν σε μία λύση που μπορεί να δοθεί με μια άλλη πρόταση…

Είστε όμως με κάποιον! Δεν είστε αμερόληπτοι. Έχουν και οι ΗΠΑ τα συμφέροντά τους. Το ερώτημα είναι αν η προοπτική των διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε μια πραγματική λύση ή απλώς θα διαιωνίσει το πρόβλημα χαρίζοντας ένα «κεκτημένο» στην ΠΓΔΜ…
Τα τρία χρόνια που είμαι στη Θεσσαλονίκη βλέπω ότι η κυβέρνησή σας προσπαθεί να βρεθεί μια λύση. Και αυτό είναι πολύ βασικό γιατί εάν δεν υπάρχει θέληση δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Δεν ζω στην άλλη πλευρά, αλλά έχω την εντύπωση ότι και αυτή η χώρα έχει θέληση για να βρεθεί λύση.

Αυτές τις ενέργειες με τις μετονομασίες των δρόμων και των γηπέδων πως τις κρίνει ο διπλωμάτης που δίνει την αναφορά του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ;
Μια φορά κάποιος με ρώτησε τι θα έκανε η Αμερική εάν μια μέρα οι Μεξικανοί έλεγαν ότι η πρωτεύουσά τους είναι η Ουάσιγκτον ή άλλαζαν το όνομα του αεροδρομίου τους από Mexico City Airport σε George Washington Airport. Εγώ λέω ότι ίσως μερικοί Αμερικανοί θα θύμωναν αλλά εάν δεν δημιουργούσαν προβλήματα για τους Αμερικανούς δεν θα είναι πρόβλημα. Εάν όμως δημιουργεί μια τέτοια πρωτοβουλία ένταση και προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είμαι κατά. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τις προκλήσεις, τις εντάσεις, τα επεισόδια που δημιουργούν εμπόδια, δυσκολίες, παρεξηγήσεις.

Τον κ. Νίμιτς τον έχετε γνωρίσει. Τι άποψη έχετε σχηματίσει γι’ αυτόν; Το ρωτώ γιατί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πολλοί γελάνε με τις προτάσεις του και θυμώνουν με αυτά που έχει πει γιατί δεν ταιριάζουν σε έναν διπλωμάτη και έναν διαμεσολαβητή.
Πρώτον, είναι πολύ σπουδαίος και σοβαρός διπλωμάτης και έχει πολλή εμπειρία και σαν δικηγόρος και σαν διπλωμάτης. Έχω πολύ σεβασμό για τον πρέσβη Νίμιτς.

Να σας το ρωτήσω διαφορετικά. Μετά από πόσα χρόνια διαπραγματεύσεων και πόσες προτάσεις θα τον θεωρήσετε αποτυχημένο διαμεσολαβητή; Για να μην σας πω και το άλλο, ότι όλες οι προτάσεις που έκανε από ένα τρίτο παρατηρητή θα κρίνονταν ευνοϊκές για την πλευρά των Σκοπίων…
Να μην ξεχνάμε ότι οι λύσεις δεν εξαρτώνται μόνο από τον διαμεσολαβητή, αλλά από τις χώρες που συνεργάζονται. Όμως αν ο διαμεσολαβητής συνεχίζει και οι δύο χώρες έχουν εμπιστοσύνη σ’ αυτόν, σημαίνει κατ’ εμέ ότι προφανώς κάνει καλή δουλειά και οι δύο χώρες θέλουν να συνεχίζουν με αυτόν.

Πιστεύετε ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα;
Θέλω να εξηγήσω εκ των προτέρων ότι αυτό που κάνω στη Βόρεια Ελλάδα είναι για να μάθω για την πολιτική, οικονομική, κοινωνική κατάσταση γιατί κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είμαι ένας ειδικός…

Γι’ αυτό σας σέβονται όλοι…
Δεν ξέρω αν με σέβονται αλλά για να καταλάβω και να μάθω πρέπει να έχω επαφή με τους πολίτες. Δεν λέω για τους κακοποιούς, για τους ακραίους. Αλλά με τους πολίτες που είναι επιχειρηματίες, πολιτικοί, είναι απλοί άνθρωποι…

Έχετε ταξιδέψει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα…
Ναι αλλά παντού. Όχι μόνο στη Φλώρινα και στην Κομοτηνή όπως λένε μερικοί! Πάω παντού.

Δεν είπε κανείς όχι αλλά αυτά είναι τα hot σημεία. Η εντύπωσή σας είναι ότι υπάρχει αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «μακεδονική» μειονότητα;
Μία φορά έχω μιλήσει με εκπροσώπους μιας ομάδας που θεωρεί ότι είναι μειονότητα. Το γεγονός ότι εγώ έχω συζήτηση με αυτούς δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα λένε ή όλα όσα θέλουν και ζητούν από την κυβέρνηση.

Τελικά τι άποψη διαμορφώσατε από αυτές τις επαφές;
Δεν έχουμε επίσημη θέση για την ερώτηση εάν είναι ή εάν δεν είναι μειονότητα τέτοια ομάδα στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Δεν αφορά μία τέτοια ερώτηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό που μας απασχολεί είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πιστεύουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η Ε.Ε. ότι οι πολίτες που σέβονται το νόμο και δεν είναι εγκληματικά στοιχεία, δεν είναι κακοποιοί και δεν προσπαθούν να κάνουν ζημιές, έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται.

Αυτό το δικαίωμα δεν το αφαιρεί κανείς στην Ελλάδα… Αυτό που ρώτησα είναι αν κατά τη δική σας εκτίμηση υπάρχει μειονότητα κατά το διεθνές δίκαιο, αν υπάρχει τόσο μεγάλος πληθυσμός ή αν π.χ. οι Αμερικανοί που ζουν στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότεροι!
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει π.χ. κριτήρια που να λένε ότι αν υπάρχει π.χ. 1% του πληθυσμού είναι μειονότητα. Στην Αμερική ισχύει ότι αν μια ομάδα θέλει να αυτοπροσδιοριστεί σαν… Αρειανοί ή ΠΑΟΚτσήδες μπορεί να το κάνει.

Τέτοια προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώσατε στη Βόρεια Ελλάδα;
Προσωπικά όχι αλλά διαβάζω στις εφημερίδες π.χ. ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει απασχοληθεί με μερικές περιπτώσεις.


ΘΡΑΚΗ
Αυτή η τάση να δημιουργείτε πολλά μικρά κράτη γεννά ανησυχία στην Ελλάδα κυρίως για την μειονότητα της Θράκης, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Πρέπει να φοβόμαστε στην Ελλάδα ότι αύριο μεθαύριο μπορεί να έχουμε στη Δυτική Θράκη κάτι ανάλογο με το Κόσσοβο;

Οι πολίτες στη Θράκη με τους οποίους εγώ μίλησα και με τους οποίους είχα συναντήσεις, θέλουν να μείνουν Ευρωπαίοι, δεν θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να γίνουν ανεξάρτητη χώρα. Νομίζω ότι αυτό είναι για γέλια. Και αυτοί που λένε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να σπάσουν τη Βόρεια Ελλάδα από την υπόλοιπη χώρα δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Ίσως θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα για την Αμερική αλλά δεν είναι ρεαλιστικό καθόλου. Οι Έλληνες, είτε Χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι, με τους οποίους μίλησα, θέλουν να μείνουν Έλληνες, θέλουν να μείνουν Ευρωπαίοι…

Και στο τουρκικό προξενείο αυτό σας είπαν; Ότι θέλουν να μείνουν Ευρωπαίοι;
Δεν έχω μιλήσει με τον σημερινό Γενικό Πρόξενο. Πριν από τρία χρόνια είχα μιλήσει με τον τότε πρόξενο ο οποίος μου είχε πει ότι αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους με τουρκικές ρίζες, τους τουρκογενείς, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση. Αυτός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.

Η εκτίμησή σας είναι ότι η μειονότητα είναι εθνική ή θρησκευτική;
Δεν είναι θέμα των ΗΠΑ να πει αν είναι Τούρκοι ή Έλληνες. Για μας είναι σημαντικό να έχουν το δικαίωμα οι πολίτες σε κάθε χώρα να αυτοπροσδιορίζονται.

Βέβαια, υπάρχουν και οι διεθνείς συνθήκες που έχουν προσδιορίσει αυτά τα θέματα, όπως η συνθήκη της Λωζάνης που την προσδιορίζει ως θρησκευτική.
Ναι ακριβώς, αλλά ακόμη και αν υπήρξε μια συμφωνία το 1923 υπάρχουν άλλες συμφωνίες που ακολούθησαν και τις υπέγραψαν όλες οι χώρες της Ευρώπης και η Ελλάδα, συμφωνίες για τα ανθρώπινα.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Κυπριακό τι βλέπετε από δω και πέρα, μετά την αποτυχία στις απευθείας επαφές Χριστόφια – Ταλάτ; Θα υπάρξει κάποιο σχέδιο λύσης σύντομα;

Δεν ξέρω αν θα υπάρξει σύντομα ή όχι. Βέβαια, υπάρχει καινούρια δυναμική ε τους καινούριους επικεφαλής στο νησί δεδομένου ότι οι ηγέτες αυτοί λένε ότι θέλουν λύση.

Πιστεύετε ότι το νέο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί;
Δεν μπορώ να πω… Σε αυτά τα θέματα όλα είναι κομβικά. Δεν μπορώ να πω ποιο είναι το κλειδί για τη λύση. Πρέπει οι δύο πλευρές, να συνεχίσουν με τις διαπραγματεύσεις προς τη λύση, μια λύση που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 7-2-2009

Το "σπίτι του Κεμάλ" και η τουριστική αξιοποίησή του

Με 20.000 επισκέπτες κάθε χρόνο (χωρίς… σχολεία), το σπίτι όπου λέγεται πως γεννήθηκε ο Κεμάλ Πασά, μετέπειτα Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων), μάλλον πρέπει να καταγραφεί στα πιο επισκέψιμα μουσεία της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν προβάλλεται από τη χώρα μας ως τουριστικός προορισμός, για τους Τούρκους θεωρείται κάτι σαν ιερός τόπος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν κάποιος πληκτρολογήσει στο google τις λέξεις «ataturk + selanik» θα εμφανιστούν 465.000 ιστοσελίδες!

Δωρεά στην Τουρκία!
Η Ελλάδα όχι απλώς δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επισκεψιμότητα του μουσείου αλλά έχει δωρίσει επισήμως το ακίνητο στο τουρκικό κράτος από το 1937. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του περιοδικού «Θεσσαλονικέων Πόλις» ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης με δήμαρχο τον Χαρίσιο Βαμβακά είχε αποφασίσει το 1933 να αγοράσει την οικία στην οποία γεννήθηκε ο Κεμάλ. Το 1935 ο δήμαρχος Νικόλαος Μάνος επιχείρησε να έλθει σε συνεννόηση με τους τότε ιδιοκτήτες του ακινήτου (οικογένεια Σεραφειμίδου, έμποροι ενδυμάτων) προκειμένου το ακίνητο να αγοραστεί. Όταν αυτή η προσπάθεια απέτυχε, ο δήμος κίνησε διαδικασίες απαλλοτρίωσης που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Αυγούστου 1936. Τον Απρίλιο του 1937 ο δήμος Θεσσαλονίκης δώρισε επίσημα το ακίνητο στην τουρκική δημοκρατία.

Σπίτι «φωτιά»…
Το θέμα της περαιτέρω τουριστικής προβολής του μνημείου επανέρχεται κατά καιρούς στο προσκήνιο. Το βιβλίο του δημοσιογράφου Χρίστου Χριστοδούλου με τίτλο «Μουσταφά Κεμάλ, ο βίος και η πολιτεία του στην Θεσσαλονίκη» (εκδ. Εξάντας) έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της σύνδεσης του Κεμάλ Ατατούρκ με την Θεσσαλονίκη. Και μπορεί για όλους εμάς τους Πόντιους, για τους Έλληνες της Ιωνίας και για τους Αρμενίους να αποτελεί «κόκκινο πανί» αφού υπήρξε ο εμπνευστής του παντουρκισμού και αυτός που διέπραξε τις γενοκτονίες, όμως για τους γείτονες είναι ο θεμελιωτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Είναι το σπίτι πάνω στο οποίο στήθηκε η προβοκάτσια των Τούρκων εθνικιστών που είχε ως αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών του ’55 και τους διωγμούς των Ρωμιών της Πόλης.

…θέμα «φωτιά»
Πρέπει, λοιπόν, να προβάλλεται από την Ελλάδα και από τους φορείς της Θεσσαλονίκης το «σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ» (τουρκικό προξενείο) ως τουριστικός προορισμός, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα θα σήμανε εκρηκτική αύξηση των επισκεπτών από την γειτονική Τουρκία στην πόλη μας; Το ερώτημα που θέτει σήμερα το «Κεντρί», όχι μόνο προς τις αρχές αλλά και προς τους πολίτες-αναγνώστες, ανοίγει ένα θέμα που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ταμπού. Θεωρείται ως ένα θέμα «καυτό», που κανείς δεν θέλει να το αγγίξει. Ίσως γιατί εκλαμβάνεται από ορισμένους ως τιμή στον Ατατούρκ. Όλοι θυμούνται τι έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Γ. Μπουτάρης και ο Μ. Τρεμόπουλος ζητούσαν «να τιμηθεί ο Κεμάλ ως τέκνο της Θεσσαλονίκης». Όμως δεν πρόκειται γι’ αυτό. Ούτως ή άλλως, η όποια τιμή αποδόθηκε το 1937, σε πολύ πιο «φανατισμένους» καιρούς για τις σχέσεις των δύο χωρών. Πρόκειται απλώς για την τουριστική αξιοποίηση από τη χώρα μας του συγκεκριμένου οικήματος, που εγείρει ταυτόχρονα ένα ζήτημα αντίληψης των πραγμάτων που έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την ανάπτυξη.

Π. Ψωμιάδης: «Στη Θεσσαλονίκη είναι όλοι ευπρόσδεκτοι»
«Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει πως σεβόμαστε και τιμούμε τις ευαισθησίες των γειτόνων μας, σε αντίθεση με τους φανατικούς που προκαλούν, διοργανώνοντας καλλιστεία μέσα σε εκκλησιές. Ξέρουμε τι συνειρμούς προκαλεί το όνομα αυτό για τους Έλληνες του Πόντου, της Ιωνίας και τους Αρμένιους. Με δεδομένο πως ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο πατέρας και ο δημιουργός του σύγχρονου, κοσμικού τουρκικού κράτους, γεννήθηκε στην πόλη μας, αντιλαμβάνομαι ως δεδομένη υποχρέωσή μας να παράσχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση στους επισκέπτες του οικήματος, και γιατί όχι, να το προβάλουμε τουριστικά. Άλλωστε κάτι τέτοιο συνεπάγεται και τόνωση της οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης σε καιρούς χαλεπούς» απαντά ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης στο «Κεντρί».
«Έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, πως με τους γείτονές μας είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Στη Θεσσαλονίκη είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Εύχομαι, όμως, την ώρα που εκκρεμούν μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και από την άλλη πλευρά. Εμείς δεν φοβόμαστε να αντικρίσουμε το παρελθόν μας» συμπληρώνει.

Μ. Τσουλιά: «Η Τουρκία έχει… πρώτο τραπέζι πίστα τον Απ. Παύλο»
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη «μητροπολιτική» με μακρόχρονη πολιτισμική επιρροή και ως τέτοια πρέπει να διαχειρίζεται την πολύτιμη περιουσία της με ευφυΐα» δηλώνει στη «Κ» η Μαριάννα Τσουλιά, γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης. «Από πλευράς μάρκετινγκ και τουριστικής προβολής, η μεθοδολογία ανέκαθεν είναι ίδια. Βάλε το προϊόν σου στις πλάτες ενός διάσημου ονόματος (celebrity), ώστε να γίνει γνωστό σε ευρύτερες πληθυσμιακές μάζες όπου το πρόσωπο αυτό έχει επιρροή και δημιουργεί τάσεις. Η Θεσσαλονίκη είναι τυχερή έχει μια σειρά από σημαντικές διαχρονικά προσωπικότητες που για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους την κουβαλούν στα βιογραφικά τους» συνεχίζει. «Η τουριστική ανάπτυξη είναι ένα δύσκολο παιγνίδι που συνδυάζει οικονομία, πολιτισμό αλλά και διπλωματία. Πάντως η γειτονική Τουρκία, μια ισλαμική χώρα, αλλά με παράδοση στις πωλησιακές δεξιότητες, με το τουριστικό της site, μέσο του σχετικού υπουργείου της, έχει… πρώτο τραπέζι πίστα τον Απόστολο Παύλο (St Paul’s Trial), πουλώντας στοχευμένα στην χριστιανική αγορά τα βήματά του και την κουλτούρα του θρησκευτικού τουρισμού» καταλήγει.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 7-2-2009.

…ύστερα ήρθαν οι ΜΕΛΙΣΣΕΣ

-Γελοία αυτά που συνέβησαν την προηγούμενη Παρασκευή στο ΚΘΒΕ. Όλοι γνωρίζαμε ότι οι στάσεις εργασίας ηθοποιών και λοιπών εργαζομένων…
-…ματαίωναν τις παραστάσεις. Αλλά μια ανακοίνωση του Θεάτρου στις 14.51’ έφτασε στα email που έλεγε ότι «θα πραγματοποιηθούν κανονικά όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις» της Παρασκευής και του Σ-Κ.
-Στις 16.30’ με νέα ανακοίνωση ενημέρωνε ότι «το ΚΘΒΕ αργά το μεσημέρι της Παρασκευής έλαβε ενημέρωση από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για στάσεις εργασίας κλπ», ότι δηλαδή οι παραστάσεις ματαιώνονται.
-Υπερβολική αισιοδοξία ή αισιόδοξη υπερβολή, το θέμα είναι ότι βγήκε ο μόνος που ανέβηκε επί σκηνής ήταν ο… χαρτοπόλεμος που γίνεται στο Κρατικό μας Θέατρο.
-Και μπορεί οι ΚΘΒΕδες να έβγαλαν τη δεύτερη ανακοίνωση «ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού», όμως κάποιοι ισχυρίζονται ότι μια δυο μέρες πριν ταλαιπωρήθηκαν καμιά 300αριά Κατερινιώτες και καμιά 400αριά Χρυσουπολίτες.
-Ήρθαν μεταφερόμενοι για τον Ερρίκο τον Δ’ αλλά τελικά τράβηξαν για Καρρά (τον άλλον Καρρά, όχι τον Κώστα).
-Ποιο στέλεχος του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης είναι το πιο αγχωμένο από όλα ενόψει… Σαμαρά;
-Πόσο κόσμο είχε ο γνωστός αθλητικός Χρήστος Σωτηρακόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου του «Παιχνίδι χωρίς όρια»;
-Ούτε ενδεκάδα… Πάντως το βιβλίο είναι εξαιρετικό για όσους μεγάλωσαν με τη φωνή του Χρήστου –δεκαετίες ’80-’90.
-Για «φαινόμενα αλαζονείας» κατηγορεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών η σκηνοθέτιδα της ταινίας Carousel Σοφία Σωτηρίου.
-Μεγαλωμένη στις Σέρρες και με γυρίσματα της ταινίας στον τόπο της, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι δεν ισχύει το «ουδείς προφήτης στον τόπο του».
-Γιατί ΔΗΠΕΘΕ και δήμος (με αντιδήμαρχο πολιτισμού την ηθοποιό Καλλιόπη Ευαγγελίδου –βλέπε «Λάμψη») αρνήθηκαν να της παραχωρήσουν το νέο, ανακαινισμένο, γκλαμουράτο κινηματοθέατρο Αστέρια.
-Με πόσα χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου ενισχύονται τα Δημήτρια του 2009;
-Και περιοδικό έχει έτοιμο το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης –η ανήσυχη Ερατώ. Θα έχει τίτλο «con fuoco» (ο γνωστός μουσικός όρος), θα είναι free press και θα κυκλοφορήσει οσονούπω σε 10.000 κομμάτια (κι αυτός μουσικός όρος!).
-Κουίζ: Ποιος είπε αναφερόμενος στους συνδικαλιστές ηθοποιούς: "Αυτούς έπρεπε να τους είχα ξεπαστρέψει όπως έκανε το Εθνικό»;
-Κοντά στους 500 επισκέπτες την ημέρα δέχεται το Μουσείο Μαγιόλ στο Παρίσι για την έκθεση έργων της Συλλογής Κωστάκη που πήρε παράταση μέχρι 23 Μαρτίου.
-Η διεθνής «καριέρα» της συλλογής συνεχίζεται με τα μεγάλα εγκαίνια αυτήν την εβδομάδα (12/2) στην γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου, ενώ ως το 2012 είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψει στην Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γερμανία και αλλού.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 7-2-2009

Πάτε να δείτε!

ΜΟΥΣΙΚΗ
· Η εξαίρετη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου και ο διεθνούς φήμης Βρετανός κιθαρίστας Jason Carter παρουσιάζουν στις 8 Φεβρουαρίου, στο «Stage του Μύλου» τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «The Embrace» (A. Γεωργίου 56., τηλ. 2310-551836).
· Οι Transglobal Underground στην Αποθήκη του Μύλου (Αγ. Γεωργίου 56, τηλ. 2310 551836), στις 8 Φεβρουαρίου και ώρα 21:30.
· Τα Μακρινά Ξαδέρφια συναντιούνται ξανά με τη Μαρία Παπαλεοντίου, για δύο βραδιές, 9 και 10/2 στο Stage του Μύλου Ο Κώστας Τουρνάς στις 11 και 12/2 στο Stage του Μύλου.
· Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Αντώνης Μιτζέλος και η Σοφία Γεωργαντζή στις 7, 13, 14/2 στο Stage του Μύλου.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
· «Το Τελλόγλειο της Αλίκης και του Νέστορα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, την Παρασκευή 13/2 στις 7.00 μ.μ.
· Έκθεση με σκίτσα και γελοιογραφίες του ΣΤΑΘΗ, με τίτλο «Χάρτινη κωμωδία», στον Ιανό (έως 7/2).
· Στις Kalfayan Galleries (Πρ. Κορομηλά 43, τηλ. 2310-225523), έκθεση «Bittersweet» του γνωστού Έλληνα εικαστικού Poka-Yio (έως 28/2).
· «Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική» από τις Συλλογές του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας με σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ανάμεσά τους έργα των Γιάννη Γαΐτη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Βλάση Κανιάρη, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Μποστ κ.α. (διάρκεια έκθεσης έως 13/2, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-13.00 και 17.30-20.30).
· Αναδρομική έκθεσης Ηλία Δεκουλάκου (1968-1978), ενός γνήσιου εκπροσώπου της γενιάς του ’60, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 108, τηλ. 2310- 295170-1). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/3.
· «Νερό – Ρεύματα» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας στο Μουσείο Φωτογραφίας (Α’ Προβλήτας, τηλ. 2310-566716, έως 25/3).
· Μανώλης Αναστασάκος και Κωνσταντίνος Φαζός εκθέτουν στη γκαλερί Tsatsis (Μητροπόλεως 12, τηλ. 2310-257552) (έως 21/2).
· Στην γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13) παρουσιάζουν δουλειές τους οι Σωτήρης Πανουσάκης και Ιωάννα Ξημέρη (έως 28/2).
· Έκθεση της Τέτας Μακρή στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (Π.Π. Γερμανού 5, τηλ. 2310-275985, έως 9/2).
· Ο Νίκος Χαραλαμπίδης εκθέτει έργα του υπό το γενικό τίτλο "innocent peasants missing their chance to modernity" στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου, (Τσιμισκή 52, τηλ. 2310-240416, έως 28/2).
· Ο Ευθύμης Ευθυμιάδης παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Μυστικοί Δρόμοι" στη Γκαλερί ATRION (Τσιμισκή 94, 2310-285890, έως 28/2).
· Η Βίκη Κορακάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Παπατζίκου (Αγ. Αντωνίου 26). Διάρκεια έως 14/2.

ΘΕΑΤΡΟ
· Τελευταία παράσταση για την Όπερα Θεσσαλονίκης στο θέατρο ΕΜΣ, στις 20.30, με την όπερα του Giacomo Puccini «La Boheme». Μεθαύριο, 9/2, θα παίξει στη Βέροια, στο Χώρο Τεχνών, στις 21.00. Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ (τηλ. 2310-223785).
· Το «Γάλα» λέγεται η παράσταση με την Άννα Βαγενά και άλλους τρεις νέους ηθοποιούς, και παρουσιάζεται στο Θέατρο Κολοσσαίον (τηλ. 2310-831565). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Παρασκευή, 21:00, Σάββατο, 18:00 και 21:00, Κυριακή, 19:00.
· Πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου & Παραλία, τηλ. 2310-895938) κάνει το έργο "Bossa Nova" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου στις 11/2 (παραστάσεις στις 12, 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου).
· Τελευταίες παραστάσεις σήμερα και αύριο για τον «Γυάλινο κόσμο» σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης (Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ.) στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης. Η Πειραματική συνεχίζει κάθε Τετάρτη στις 9 μ.μ. με το έργο «Οι έμποροι» του Ζοέλ Πομμερά και κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί, παίζονται τα «Σαράντα κλειδιά», παράσταση για θεατές κάθε ηλικίας, βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι της Σκύρου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου.
· Το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma παρουσιάζει την performance "Εκπνοή- Και- Τίποτα" στο Studio Ars Moriend (Δημ. Κουφίτσα 18, τηλ. 2310-248588) (έως 8/2 Κυριακή, στις 21:00).
· Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30, μια παράσταση με μονόλογους-μονόπρακτα Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων στην Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, Αρχαία Αγορά, τηλ. 2310-272909, έως 28/2).
· Αύριο, 8/2 κάνει πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο (Πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310- 223211) η παράσταση παράσταση "Μυθολογία" το βραβευμένο έργο του Νίκου Μπακόλα.
· Η παράσταση "1900" παρουσιάζεται στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:00.
ΒΙΒΛΙΟ
· Ο Άγγλος συγγραφέας Λουί Ντε Μπερνιέρ, γνωστός σε μας από «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» που έγινε και ταινία με τον Νίκολας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ θα βρίσκεται στο PUBLIC (Mediterranean Cosmos, τηλ. 2310-472633) την Παρασκευή 13/2, από τις 6 ως τις 8 το απόγευμα για να συζητήσει με τους αναγνώστες και να υπογράψει το νέο του βιβλίο «Η κόρη του Παρτιζάνου» των εκδόσεων Ψυχογιός.

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

Διαβάστε αύριο στο «Κεντρί»

* Ο πλέον πολυσυζητημένος αμερικανός πρόξενος της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, ο Χόιτ Γι, μιλά στο «ΚΕΝΤΡΙ» λίγο πριν αναχωρήσει για το Αφγανιστάν, επόμενο σταθμό της θητείας του. Μεταξύ άλλων αφήνει ανοιχτό το θέμα ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στη Β. Ελλάδα λέγοντας ότι «Το θέμα του ονόματος είναι θέμα κοινών συμφερόντων».

* Αλλάζουν τα δεδομένα στις ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, οι οποίες προστατεύουν τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις, πρόσωπα και περιουσίες. Η φύλαξη μέχρι τώρα γίνονταν με υπερσύγχρονα συστήματα συναγερμού. Τα πράγματα όμως άλλαξαν… Στο εξής οι ιδιωτικοί υπάλληλοι των εταιρειών σεκιούριτι θα προστατεύουν πελάτες και ιδιοκτησίες με όπλα!

* Είναι αιρετός από το 1978 και μάλιστα σε ένα Δήμο που από… τσαμούρια (λάσπες) μετατράπηκε σε μια από τις πιο καλές και ακριβές περιοχές της Ελλάδος. Ο Χριστόδουλος Οικονομίδης, νυν δήμαρχος Καλαμαριάς, μετά από πολλά χρόνια, 16 το σύνολο, εγκαταλείπει την Τ.Α. καβάλα στ’ άλογο, όπως ο ίδιος έχει πει. Το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει το διάδοχό του, ούτε καν το ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την παράταξή του!

* Πρέπει η Θεσσαλονίκη να προβάλλει το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ ως τουριστικό προορισμό; Παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν προβάλλεται από τη χώρα μας ως τουριστικός προορισμός, για τους Τούρκους θεωρείται κάτι σαν ιερός τόπος και δέχεται περί τους 20.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Τι απαντούν ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης και η διευθύντρια του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Μ. Τσουλιά.

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009

Απειλές της διοίκησης για διακοπή της λειτουργίας του ΚΘΒΕ

Η ανακοίνωση του ΚΘΒΕ που συνυπογράφουν ως συναρμόδιοι και συνυπεύθυνοι ο πρόεδρος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής, αποδεικνύουν αυτό που γράψαμε στο blog και στο "Κεντρί", ότι δηλαδή η κατάσταση στο Κρατικό Θέατρο έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο. Είναι μια κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άνωθεν παρέμβαση, ίσως παραιτήσεις και "πολιτικές" λύσεις. Διότι η διοίκηση με τις επαναλαμβανόμενες απειλές για διακοπή της λειτουργίας του Θεάτρου εάν δοθεί έστω και ένα ευρώ παραπάνω από το 4%, τι άλλο βήμα μένει να κάνει εάν οι εργαζόμενοι -ηθοποιοί και τεχνικοί- επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους; Ή να παραιτηθούν ή να ρεζιλευτούν...

ΚΘΒΕ: Τζίπι Λίβνι VS Χαμάς!

Αναρτώ στο blog μου αυτήν την ανακοίνωση που έβγαλε πριν από 35 λεπτά το ΚΘΒΕ για τι τη θεωρώ μνημειώδη και γιατί θα τη σχολιάσουμε στη συνέχεια. Πάντως θυμίζει ανακοίνωση της Τζίπι Λίβνι κατά της Χαμάς...

Σε σχέση με τν εξέλιξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον από κοινού καθορισμό των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. [ηθοποιών και λοιπού πάσης φύσεως προσωπικού] για το χρονικό διάστημα από της καταγγελίας των αντίστοιχα ισχυουσών προηγούμενων όρων και εφεξής για μια διετία, η Διοίκηση και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Κ.Θ.Β.Ε., αφού μελέτησε εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια:
o τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τα μέρη
o τις εναλλακτικές λύσεις που συζητήθηκαν από κοινού
o τα οικονομικά στοιχεία, που αφορούν τόσο την οικονομική θέση του Κ.Θ.Β.Ε. όσο και τις αντίστοιχες οικονομικές επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού με βάση τις αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, που θα προκύψουν από νέες συμφωνίες
και αφού ενημέρωσε για όλα τα ανωτέρω το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ στην συνεδρίαση του της 2-2-2009, επιθυμεί να σας ενημερώσει και να καταστήσει σαφή τα εξής:

1. Όπως είναι γνωστό το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποτελεί ένα πολιτιστικό οργανισμό, ο οποίος λειτουργεί με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια χάριν του δημοσίου συμφέροντος και στοχεύει στην μέσω της θεατρικής τέχνης προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας του Ελληνικού Λαού με την ανάπτυξη κάθε είδους καλλιτεχνικής και πνευματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

2. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος λειτουργεί και κινείται οικονομικά εντός των πλαισίων του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος στηρίζεται στις αποδεκτές από το νόμο πηγές των εσόδων του, που αποτελούν:
* η ετήσια επιχορήγηση που χορηγεί το ΥΠ.ΠΟ. από τον κρατικό προϋπολογισμό
* τα έσοδα από τις εισπράξεις των καλλιτεχνικών παραγωγών του και από την εκμετάλλευση της περιουσίας του
* από χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες κλπ

3. Η βιωσιμότητα του θεάτρου, αλλά και οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης επιβάλλουν απαραίτητα στη διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε. την απόλυτη και πιστή τήρηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και ως προς την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού του και ως προς τη δαπάνη υλοποίησης του πολιτιστικού έργου του, που αποτελεί τον βασικό σκοπό ύπαρξης και λειτουργίας του οργανισμού και τέλος ως προς τις δαπάνες για την κάλυψη των μεγάλων λειτουργικών αναγκών του.

4. Η τυχόν υπέρβαση από την πλευρά της διοίκησης των εγκεκριμένων πιστώσεων του ισχύοντος προϋπολογισμού για οποιαδήποτε αιτία και με βάση την υφιστάμενη οικονομική θέση του θεάτρου, οδηγεί με κάθε βεβαιότητα στην πλήρη αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του οργανισμού.

5. Η πραγματική οικονομική θέση του θεάτρου με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της τρέχουσας διαχειριστικής χρήσης για τις υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις σε τρίτους δεν επιτρέπει καμία περεταίρω οικονομική επιβάρυνση και για οποιαδήποτε αιτία, χωρίς άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του οργανισμού.

6. Με την πρόταση που υποβλήθηκε από τη Διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε. προς τους εργαζόμενους με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η οποία αφορά στην αύξηση των βασικών αποδοχών όλων των εργαζομένων κατά ειδικότητα και κατηγορία που ήδη καταβάλλονται, σε ποσοστό 4% και χωρίς διαφοροποίηση των λοιπών όρων εργασίας τους, όπως έχουν συμφωνηθεί και ισχύουν, για ένα χρόνο και με βάση την παρούσα οικονομική θέση του Κ.Θ.Β.Ε., η διοίκηση του Θεάτρου με πλήρη ειλικρίνεια δηλώνει, ότι έχει εξαντλήσει όλα τα όρια της καλής πίστης και όλα τα όρια, που οι οικονομικές αντοχές του Θεάτρου επιτρέπουν.

7. Η αποδοχή οποιασδήποτε τυχόν άλλης πρότασης, που αφορά σε υψηλότερο του 4% ποσοστό αύξησης επί των βασικών αποδοχών κατά κατηγορία και ειδικότητα εργαζομένου, είναι εκ προοιμίου αδύνατον να επιτευχθεί, αφού υπερβαίνει σε κάθε περίπτωση τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Θεάτρου και η τυχόν υλοποίησή της, θα οδηγήσει εκ του ασφαλούς και στην πλήρη αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του θεάτρου.

Με βάση όλα τα ανωτέρω δεδομένα και με πλήρη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχουμε όλοι μας, διοίκηση και εργαζόμενοι έναντι του Ελληνικού Λαού και έναντι της ιστορίας του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της χώρας και χωρίς να παραβλέπουμε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή για όλους μας, η διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε. υποβάλει έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουμε για μια ακόμη φορά όλοι μαζί το θέατρό μας, που αποτελεί την πηγή της ζωής μας.


Δημήτρης Γαρούφας
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Νικήτας Τσακίρογλου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Κωνσταντίνος Οικονόμου
Αναπληρωτής Διευθυντής

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

Υστερόγραφο

Μ' αυτά που συμβαίνουν πάλι στο ΚΘΒΕ, δεν πρέπει να λέγεται Κρατικό Θέατρο αλλά... Κροατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας...

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Από τη λογιστική στην πολιτική

Πρώτα ήρθε το Βατοπέδι (καλοκαιριάτικα, πριν ακόμη αποκαλυφθεί ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει τα μάτια… στραβά), μετά οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου (ΔΕΘ), ύστερα η στοχοποίηση του Ρουσόπουλου, μετά η στοχοποίηση του Βουλγαράκη, ακολούθησε η κατάλυση του κράτους από κουκουλοφόρους αγνώστων λοιπών στοιχείων, ύστερα ήταν η… ώρα του Καραμανλή με τις δημοσκοπήσεις να πλήττουν πλέον την «καταλληλότητά» του. Και τώρα φτάσαμε στα τρακτέρ που «ρίζωσαν» παρά τις κυβερνητικές υπερπροσφορές.
Εδώ και ένα χρόνο, το σχέδιο «ανατρέψτε τον Καραμανλή» εξελίσσεται ομαλά. Με τη συμμετοχή πολλών: πολιτικών, εκδοτών, δημοσιογράφων, ξένων κέντρων. Προπάντων, της ίδιας της κυβέρνησης που δείχνει εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες αυτοκτονικές τάσεις, με αλλεπάλληλα λάθη, επικοινωνιακά και ουσίας. Σκοντάφτει μόνο στην απάθεια κατά κάποιους ή στην ψυχραιμία κατ’ άλλους του ίδιου του Καραμανλή -η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί πια να είναι απόλυτα βέβαιος για το τι ακριβώς συμβαίνει. Βέβαια, ο ανασχηματισμός έδωσε μια ανάσα, όμως η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει απέναντί της όχι μόνο δεκάδες γόρδιους δεσμούς – προβλήματα που ταλαιπωρούν το 80% των Ελλήνων, αλλά και ένα σκληρό μπλοκ ιδιοτελών και ιδεολόγων που το μόνο που απαιτούν είναι η… κεφαλή της επί πίνακι.
Άνεση χρόνου για παραγωγή κυβερνητικού έργου δεν υπάρχει. Είτε γίνουν είτε όχι εκλογές, έχουμε μπροστά μας την 6η Ιουνίου των ευρωεκλογών, οι οποίες όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα έχουν περισσότερο από ποτέ πολιτική σημασία. Το μόνο που προλαβαίνει αυτή η κυβέρνηση είναι να δείξει στους πολίτες ότι κάτι έχει αλλάξει, ότι έχει αρχίσει να θυμάται τι θα πει πολιτική. Γιατί αλίμονο αν αποδεχθούμε ότι η λογιστική βάζει σε κάδρο την πολιτική.
Πέραν τούτου, το σενάριο»πρόωρες εκλογές, μικρή διαφορά, έλλειψη αυτοδυναμίας, νέες εκλογές, δικομματική πόλωση, επικράτηση της ΝΔ με αυξημένους βουλευτές» εκτιμάται ότι είναι σφόδρα πιθανό. Από κει και πέρα, τα προβλήματα για τους πολίτες εν πολλοίς θα παραμείνουν. Μαζί και το αίτημα για επανίδρυση, εκσυγχρονισμό, υπέρβαση, αλλαγή ή όπως αλλιώς θέλετε.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο "Κεντρί" της 31-1-2009.

«Πακέτο» περιμένει το νέο ΥΠΠΟ στη Θεσσαλονίκη

Από τα οικονομικά ξεκινούν τα περισσότερα προβλήματα των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν και θεσμικές εκκρεμότητες


Με ένα πακέτο προβλημάτων θα υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη το νέο υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Προβλήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες φυσικά έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία των φορέων και το μέλλον των θεσμικών διοργανώσεων. Η υπόθεση Ζαχόπουλου δημιούργησε μία στασιμότητα, καθώς η απουσία του Θεσσαλονικιού βυζαντινολόγου από το ΥΠΠΟ μείωσε το ενδιαφέρον του ΥΠΠΟ και του τότε υπουργού Μ. Λιάπη για τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Η κυβερνητική αλλαγή γέννησε νέες προσδοκίες, καθώς ο Αντ. Σαμαράς και πολιτικούς δεσμούς διαθέτει με τη Θεσσαλονίκη και θέλει να διατηρήσει ένα δυνατό προφίλ στην περιοχή. Επιπροσθέτως, στόχος του νέου υπουργού, όπως διαχέει το περιβάλλον του, είναι να αφήσει θετικό στίγμα, όσο σύντομο κι αν θα είναι το πέρασμά του από το υπουργείο της οδού Μπουμπουλίνας. Παρ’ όλα αυτά, η αλλαγή στο πόστο του υπουργού Πολιτισμού και δεδομένης της ασυνέχειας στην ελληνική δημόσια διοίκηση, πιθανόν να επιφέρει μια «αντικειμενική» καθυστέρηση επίλυσης προβλημάτων -ή ζητημάτων- που αντιμετωπίζουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης.

-Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αναμένουν τον ορισμό νέου διευθυντή μετά την συνταξιοδότηση –και μετακίνηση στο ΕΚΕΒΥΜΜ- της Αναστασίας Τούρτα. Το ερώτημα που απασχολεί προσωπικό και αρχαιολόγους του Μουσείου είναι αν ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει για διευθυντή άνθρωπο του Μουσείου ή όχι. Προς το παρών αναπληρώνει, άγνωστο για πόσο, ο Δημήτρης Ναλμπάντης –ικανότατο στέλεχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας και επικρατέστερος για την οριστική διαδοχή.
Το θέμα του Λευκού Πύργου λύθηκε με την υπογραφή των συμβάσεων των ωρομισθίων που, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, καλύπτουν πλέον τη μονή βάρδια από Τρίτη έως Κυριακή 8.30-15.00 (πλην Δευτέρας), όπως επιτάσσει το χειμερινό ωράριο λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Πάντως, το λουκέτο στο Λευκό Πύργο, το μνημείο σύμβολο της πόλης, λόγω μη έγκαιρης ανανέωσης των ωρομισθίων συμβάσεων, ανέδειξε για μία ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η αρχαιολογική υπηρεσία, με αποτέλεσμα προβλήματα δυσλειτουργίας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, προβλήματα που έχουν άμεση επίπτωση στο τουριστικό πρόσωπο της χώρας.

-Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, μετά από έξι μήνες… κενού. Το Μουσείο έχει μπροστά του σημαντικές εκθέσεις όπως η παρουσία στην Τέιτ Μόντερν στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά κυρίως η Μπιενάλε Εικαστικών που θα ξεκινήσει τον Μάιο αλλά ακόμη περιμένει την έγκριση της χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η παρουσία της Κατερίνας Κοσκινά αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στο θέμα αυτό, ωστόσο βρισκόμαστε μόλις τρεις μήνες πριν τη διοργάνωση και επικρατεί αβεβαιότητα.

-Στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν καθυστερήσεις στις εργασίες στην αυλή για αναπαράσταση ενός αρχαίου νεκροταφείου αλλά και για μια έκθεση ψηφιδωτών. Η πρόβλεψη έλεγε Δεκέμβρης 2008, όμως αν τελειώσουν το καλοκαίρι θα είναι καλά…Κι εδώ, βέβαια, υπάρχει ζήτημα με τους συμβασιούχους, δεδομένου ότι το μουσείο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτούς –ιδιαίτερα όσον αφορά στη φύλαξη.

-Και το Μουσείο Κινηματογράφου σημείωσε μερικές καθυστερήσεις κι έτσι, αντί για Νοέμβριο 2008, αναμένεται να είναι έτοιμο τον προσεχή Μάρτιο. Ο Μ. Λιάπης είχε εγκρίνει τον προϋπολογισμό του μουσείου για το 2009 όμως δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ευρώ. Πρόβλημα υπάρχει και σο προσωπικό, αφού για να λειτουργήσει σωστά το μουσείο με το καινούριο του πρόσωπο χρειάζονται προσλήψεις. Εδώ ο κ. Σαμαράς θα ακούσει και το αίτημα για ανεξαρτητοποίηση του μουσείου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

-Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχουν να καυχώνται για την καλύτερη διοργάνωση των τελευταίων ετών. Με αυτήν σαν «όπλο», η διευθύντρια Δ. Μουζάκη και ο πρόεδρος Γ. Χωραφάς έχουν βάλει πλώρη για την 5οή διοργάνωση. Θα απαιτήσουν υψηλότερα κονδύλια, αναγνώριση της διοργάνωσης ως εθνικής υπόθεσης, ως ευκαιρίας να βγει ο πολιτισμός της χώρας προς τα έξω επικοινωνιακά. Να σημειωθεί ότι εδώ και δύο περίπου χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα η πλήρωση της θέσης του αναπληρωτή διευθυντή.

-Στο Μουσείο Φωτογραφίας ήδη προγραμματίζουν τη Photobiennale του 2010, ενώ οι εργασίες στο μουσείο έχουν ολοκληρωθεί. Στα αιτήματα του μουσείου περιλαμβάνονται η νομική αναγνώριση της αυτονομίας του μουσείου, σταθεροποίηση του προϋπολογισμού και βοήθεια για να μπει το μουσείο σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Θα ζητήσουν δε από τον Αντ. Σαμαρά να εγκαινιάσει το νέο χώρο.

-Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΠΟ εξτρά κονδύλι για να αντιμετωπίσει το μεταφερόμενο από το 2004 έλλειμμα των 2,5 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και την επιβάρυνση στη μισθοδοσία λόγω των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας που οσονούπω θα υπογραφτούν, το πρόβλημα είναι κι εδώ τα χρήματα. Ο Αντ. Σαμαράς βρίσκει το θέατρο σε αναταραχή, με στάσεις εργασίας και ματαιώσεις παραστάσεων, όμως οι εργασιακές εντάσεις συνήθως δεν φτάνουν σε επίπεδο υπουργού, λύνονται από τη διοίκηση και τον καλλιτεχνικό διευθυντή.

-Στην Όπερα Θεσσαλονίκης ακόμη δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της «απόσχισής» της από το ΚΘΒΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη οικονομική εξάρτηση με επίδραση στις παραγωγές. Το θέμα θέλει μια υπογραφή και οι άνθρωποι του φορέα ελπίζουν να την βάλει ο νέος υπουργός.

-Η Πειραματική Σκηνή, όπως και τα άλλα θέατρα της χώρας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη περιμένει την ανακοίνωση του ποσού της επιχορήγησης για τη σεζόν 2008-2009. Χωρίς πολλές ελπίδες βέβαια, αφού για την σεζόν 2007-2008 έχουν καταβληθεί μόνο τα… μισά παρά τις υποσχέσεις από τον κ. Λιάπη για καταβολή μέχρι 31/12/2008. Για τη Θεατρική Άνοιξη δεν γίνεται λόγος, αφού ακόμη οφείλονται χρήματα για τις τακτικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται με τα… έσοδα –ευτυχώς- από τις παραστάσεις του έργου του Άκη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης»!

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο "Κεντρί" της 31-1-2009.

Πολιτιστικά μικρά

Απεργιακό «λουκέτο» ξανά στο ΚΘΒΕ
Επιβεβαιώθηκε πλήρως το «Κεντρί» για το ρεπορτάζ που αφορούσε τα τεκταινόμενα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Από το προηγούμενο Σάββατο οι ηθοποιοί άρχισαν στάσεις εργασίας με απόφαση του ΣΕΗ με αποτέλεσμα την ματαίωση των παραστάσεων, ενώ από την Τετάρτη και Πέμπτη επρόκειτο να ξεκινήσουν οι τεχνικοί, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση διοίκησης και διεύθυνσης στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι ηθοποιοί κατέληξαν στην απόφασή τους μετά από συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και οι τεχνικοί μετά από συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο. Και οι δύο επικαλούνται στις συμβάσεις της Λυρικής και του Εθνικού.

«Σαν επαρχία του… Αφγανιστάν»
«Δεν είμαστε σκλάβοι» λένε οι τεχνικοί «για να δεχτούμε αύξηση μόνο 4,5%, μικρότερη δηλαδή και από τη νόμιμη». «Γιατί δεν μας δίνουν ό,τι και στα θέατρα της Αθήνας; Νοιώθουμε σαν επαρχία του… Αφγανιστάν» είπε στο «Κεντρί» ο Χρήστος Σάββας, πρόεδρος του σωματείου τεχνικών του ΚΘΒΕ. «Μετά από 27 χρόνια ένας ηθοποιός παίρνει 950 ευρώ καθαρά» υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι ηθοποιοί…

Με… αίγλη στην Ουάσιγκτον

Ο Χάρης Συμεωνίδης, γνωστός μας από την «Αίγλη» και τις συνεργασίες του με την Ντιλέκ Κοτς σε τραγούδια της Ανατολής (της Μικρασίας), από τους καλύτερους ψάλτες της γενιάς του, βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον. Θα ψάλλει στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, προσκεκλημένος της εκεί ελληνικής παροικίας. Μαζί του η Ιωάννα Φαναροπούλου της «Αίγλης», σε ένα από τα πρώτα ταξιδάκια του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα.

Επιστροφή
Η Νόπη Χατζηγεωργίου επέστρεψε στο γραφείο Τύπου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), μετά από απουσία λίγων μηνών προκειμένου να φέρει στον κόσμο τον μικρό Νικόλα. Άνθρωπος του βιβλίου, γαρ…

Μπαλτάκος στη θέση Δραβίλλα;
Ο δικηγόρος και συγγραφέας Τάκης Μπαλτάκος φέρεται ως ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον Θόδωρο Δραβίλλα στη θέση του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ. Παρά τις πιέσεις που ασκούνται, ο νέος υπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να αλλάξει πρόσωπα και να εφαρμόσει πολιτικές. Έτσι λέει το περιβάλλον του. Για να δούμε.

Τα θέατρα μπορούν να ελπίζουν
Ο στενός συνεργάτης του Μεσσήνιου πολιτικού Μπούρας αναμένεται να αναλάβει τη Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης. Μάλλον ήρθε η ώρα να κλείσει μια γραμματεία που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Η εντολή είναι «περικοπές» αλλά φαίνεται ότι ο Σαμαράς θέλει να περικόψει τα περιττά και όχι τα… υπαρκτά. Με τέτοιο συμμάζεμα, και το θέατρο μπορεί να ελπίζει στις επιχορηγήσεις του.

Αυτό είναι αποκέντρωση;
Καλά να κλείνει το Γραφείο του ΟΠΕΠ στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι αντί να του δοθεί ρόλος βάζει λουκέτο με αποτέλεσμα περί τους 30 εργαζομένους να χάσουν τη δουλειά τους. Εργαζόμενοι οι οποίοι ουδέποτε αρνήθηκαν να δουλέψουν, «έστησαν» την Κάρτα Πολιτισμού, την οποία παίρνει το ΥΠΠΟ στην Αθήνα, όπου φυσικά ένας αριθμός εργαζομένων θα πρέπει να εργαστεί γι’ αυτήν. Και μετά μιλάμε για αποκέντρωση…

Κουίζ
Για μία ακόμη χρονιά παραμένει στη θέση του αντιδημάρχου Πολιτισμού ο Βασίλης Γάκης. Ποιοι ήταν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που κυνηγούσαν μετά μανίας και μέχρι την τελευταία στιγμή τη θέση του Γάκη;

Βραβευμένο… ψυχο-παίδι
Οι εκδόσεις Ψυχογιός παραμονεύουν και κατορθώνουν σχεδόν πάντοτε να φέρνουν στην Ελλάδα τίτλους βραβευμένους. Έτσι, μόλις κυκλοφόρησε «Η πέτρα της υπομονής» του Αφγανού Ατίκ Ραχίμι, που κέρδισε το βραβείο Goncourt το 2008, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ατίκ, που σήμερα ζει στο Παρίσι, είναι πολιτικός πρόσφυγας στη Γαλλία.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο "Κεντρί" της 31-1-2009.