Με αφορμή τρία βιβλία του θεολόγου Κυριάκου Παπακυριάκου
Υπάρχουν, δυστυχώς, άνθρωποι - δημιουργοί οι οποίοι δεν βρίσκουν ούτε ένα μονόστηλο στα ΜΜΕ να προβάλλει τις απόψεις και τις ιδέες τους, να προβάλλει τη δουλειά τους κι ας είναι αυτή εξόχως σημαντική, ενίοτε παινεμένη και βραβευμένη. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως προέρχονται από την υποτιμημένη περιφέρεια, την «επαρχία» όπως δεν θέλει πια κανείς να την αποκαλεί. Την περίφημη και γοητευτική ελληνική επαρχία που κάποτε έπλαθε παραμύθια και γεννοβολούσε ταλέντα τα οποία έθρεφαν τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα –μήπως και τώρα δεν συμβαίνει το ίδιο; Σε μια συνέντευξη ο Παύλος Βρέλλης, ο δημιουργός του ομώνυμου μουσείου κέρινων ομοιωμάτων στα Γιάννενα που αγωνίζεται για να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα ονόματα των αξιωματικών που έγραψαν το έπος του ’40 στις κορφές της Πίνδου, μου είχε αφηγηθεί μια ιστορία όπου είχε συστηθεί σε κάποιον «δικηγόρο εξ Αθηνών» ως «καλλιτέχνης εξ επαρχίας», θέλοντας να τονίσει την αξία του τόπου και την απαξία του κέντρου.
Σ’ αυτήν την επαρχία, λοιπόν, στις Σέρρες του Ασπιώτη και του Καφτατζή, αλλά και του Μουσικού Σχολείου, του ζωγράφου Μελλίδη, του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη, του «μετανάστη» λογοτέχνη Γιώργου Καρτέρη και άλλων σύγχρονων «αγωνιστών του πνεύματος», «ανακάλυψα» πρόσφατα τον Κυριάκο Παπακυριάκου. Έναν θεολόγο εκ Σερρών, απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ένα ανοιχτό μυαλό, έναν άνθρωπο που μια ζωή ψάχνει τον τόπο του –τον τόπο που γεννήθηκε και αγαπά. Βέβαια είναι από εκείνους τους αφανείς που τους ανακαλύπτει συνήθως η Ιστορία, από εκείνους που «ποτέ δεν είπαν ότι αγωνίστηκαν» –τον τίμησε κάποια στιγμή το ΥΜΑΘ με χρυσό μετάλλιο για την πολύτιμη προσφορά του στο νομό Σερρών.
Διάβασα πρόσφατα δύο σύντομες μονογραφίες του: η μία έχει τίτλο «Η Κοινότητα του Αγίου Πνεύματος Σερρών» και η άλλη «Ιστορική αναδρομή στο νομό Σερρών και στην προσφορά του». Ψηφίδες και τα δύο, αν μη τι άλλο, στον μεγάλο διαχρονικό αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η πρώτη μάλιστα –έκδοση του 1996, κέρδισε τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών. Κι ένα τρίτο με τίτλο «Η ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας και το ψευδεπίγραφο κράτος των Σκοπίων», έκδοση του 2007 της Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας Σερρών. Μια επίτομη έκδοση για τη Μακεδονία και το Μακεδονικό με εύληπτο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, χρήσιμη για να μαθαίνουν τα νέα παιδιά γιατί τόσος ντόρος για το όνομα.
Στην επαρχία, λοιπόν, ζουν οι πραγματικοί ήρωες, μακριά από τα δήθεν φώτα της λεγόμενης δημοσιότητας, εργάτες του πνεύματος και της Ιστορίας, χαμηλές φωνές – ισχυρές πέννες, ακρίτες του Ελληνισμού, όπως πάντοτε στην Ιστορία ήταν οι Μακεδόνες οι Έλληνες, οι αληθινοί ντόπιοι –γηγενείς- της γης της Μακεδονίας μας. Και σώζουν την ιστορία του τόπου τους, σώζοντας συχνά και την τιμή της πατρίδας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου