ΑΡΘΡΟ του Δημήτρη Γαρούφα*
Είναι αλήθεια ότι η κεντρική εξουσία υμνεί λεκτικά την «συμπρωτεύουσα» και τάχα «ερωτική» Θεσσαλονίκη αλλά σφυρίζει αδιάφορα όταν πρέπει να αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της δίνοντας μερίδιο πραγματικής εξουσίας σε αυτή.
Για να γίνω κατανοητός υπενθυμίζω ότι το 1997 η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και παρά τις ενστάσεις για σπατάλη κονδυλίων κλπ. η αλήθεια είναι ότι η πόλη απέκτησε υποδομές στον χώρο του πολιτισμού, ίσως περισσότερες από όσες χρειάζονταν. Αγοράσθηκαν παραδοσιακά κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και χρησιμοποιούνται ως αίθουσες Μουσείων, θεατρικές αίθουσες κλπ. και δημιουργήθηκαν και πολλοί φορείς πολιτισμού υπό μορφή ΝΠΙΔ. Δυστυχώς όμως δεν συνδέθηκαν αυτοί οι χώροι αλλά και οι φορείς με την πόλη στον βαθμό που έπρεπε, δεν λειτούργησαν οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν με εξωστρέφεια για να αποτελούν το εφαλτήριο για να μεταβληθεί η πόλη σε πνευματική Μητρόπολη με υπερεθνική εμβέλεια.
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν προσπάθειες αλλά προσκρούουν και σε συντηρητισμό ανθρώπων και φορέων που κατά τεκμήριο εκπροσωπούν την πόλη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ως διοίκηση του ΚΘΒΕ , με την πίστη ότι η πόλη χρειάζεται θεσμούς υπερεθνικής εμβέλειας, καλέσαμε φορείς της πόλης σε σύσκεψη για να βρούμε τον τρόπο να κρατήσουμε στη Θεσσαλονίκη τον θεσμό του Ευρωπαϊκού βραβείου Θεάτρου. ΄Όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αλλά δεν δέχθηκαν να κρατήσουμε το θεσμό ερήμην της κεντρικής εξουσίας βάζοντας όλοι από ένα ποσό…
Η κεντρική εξουσία δυστυχώς είναι και θα είναι «αθηνοκεντρική» με την έννοια του συγκεντρωτισμού. Γι΄ αυτό ακόμα και σε φορείς που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία των μελών των Δ.Σ είναι κάτοικοι των Αθηνών ενώ το χειρότερο είναι ότι υπάρχει φορέας της Θεσσαλονίκης που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού απασχολείται στην Αθήνα... Πέρα από αυτά συνήθως οι φορείς αυτοί διευθύνονται ουσιαστικά από πρόσωπα του αθηναϊκού συγκεντρωτισμού που επιλέγει η κεντρική εξουσία, που δεν θέλουν να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας πνευματικής ζωής που θα αναδεικνύει τον χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητα της πόλης, δεν αναδεικνύουν τις τοπικές δυνάμεις, δεν εξυψώνουν την πόλη σε πνευματικό κέντρο υπερεθνικής εμβέλειας αλλά αρέσκονται να κρατούν τη Θεσσαλονίκη σαν το κεντρικό υποκατάστημα της Αθήνας.
Για όλα αυτά φταίνε πολλοί από αυτούς που εκπροσωπούν την Θεσσαλονίκη γιατί ελλείψει οράματος δέχονται αδιαμαρτύρητα να λειτουργεί σε ρόλο εξάρτησης αλλά φταίμε κι εμείς οι πολίτες που αδιαμαρτύρητα ανεχόμαστε την παράταση αυτής της κατάστασης.
*Πρόεδρος του ΚΘΒΕ, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 14/3/2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου