Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η κραυγή του παπά

Γαλάζιος υποψήφιος εγκαινίαζε το πολιτικό του γραφείο στο Λαγκαδά, παρουσία 300-400 φίλων του. Τελείωσε ο αγιασμός, τελείωσε και η ομιλία του, όλα ήρεμα. Μόλις έπαψε το χειροκρότημα μια φωνή έσκισε τον λαγκαδιανό αέρα. «Μην ξεχνάτε τους προδότες που μας πήρανε την Έκθεση και τη στείλαν στη Σίνδο! Θα το πληρώσουν!» φώναξε ο παπάς εκφράζοντας, προφανώς, όχι απλώς την προσωπική του άποψη αλλά την άποψη του ποιμνίου του –το οποίο συνήθως είναι πολυπληθέστερο των κομματικών ακροατηρίων.
Οι υποψήφιοι βουλευτές, βέβαια, δεν φταίνε αφού σε καμία περίπτωση δεν μετείχαν στην επιτροπή του ΥΜΑΘ που αποφάσισε τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ –για τους βουλευτές υπάρχει η επιφύλαξη των υπόγειων διαδρομών, παρόλο που και γι’ αυτούς ισχύει καταρχήν το ίδιο.
Το πιο σημαντικό της κραυγής του παπά είναι ότι δείχνει αυτό που δεν κατάλαβαν πολλοί σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ότι σε μια χώρα όπου η περιφέρεια είναι απαξιωμένη –«φτυσμένη» λεν αυτοί- από την κεντρική διοίκηση, από τις κυβερνήσεις, οι τοπικές κοινωνίες έχουν τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους αγωνίες. Κι έτσι όπως τα ‘χουν καταφέρει οι πολιτικοί ταγοί, δεν δίνουν μία για ρητορείες του τύπου «πράσινη ανάπτυξη» κλπ, όταν βλέπουν ότι τους κατεβάζουν με το έτσι θέλω από το τρένο της ανάπτυξης του δικού τους τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου