Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η ψαλίδα και ο κανακάρης

Μου έλεγε ένας φίλος χθες, ότι μέχρι και μία μόλις ώρα πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία τα ιδιωτικά μας κανάλια αλλά και η «κρατική» ΝΕΤ μετέδιδαν «ειδήσεις» και εκτιμήσεις ότι η Μέρκελ δεν κερδίζει τις εκλογές και ότι οι σοσιαλιστές θα είναι στην ουσία οι πραγματικοί νικητές. Λίγο αργότερα η Μέρκελ κέρδιζε τις εκλογές, έστω και αν όπως και οι σοσιαλδημοκράτες (έπεσαν 14%!) έπιασαν «ιστορικά χαμηλά», οι «ειδήσεις» τους διαψεύστηκαν ενώ οι εκτιμήσεις τους παρέμειναν ίδιες. Μου λέει ο φίλος ότι και με τον Σώκρατες στην Πορτογαλία έγινε κάτι ανάλογο. Ο Σώκρατες κέρδισε, χάνοντας όμως πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Θυμήθηκα την εκλογή του Πρόντι στην Ιταλία, που αποδείχθηκε μεγάλη «φούσκα». Επί μήνες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έπαιζαν Πρόντι 80-20 και τον Μπερλουσκόνι μόνο στα γελοία του, όχι στις πολιτικές του.
Για την Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο Γ. Παπανδρέου «παίζει» πολύ περισσότερο τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα κρατικά ΜΜΕ. Την Κυριακή που μας πέρασε, η ναυαρχίδα του μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος παραχώρησε το εντιτόριαλ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις ανοίξανε την ψαλίδα στο 8-10%. Λέγε λέγε στο τέλος κάτι θα μείνει. Κι αν την Κυριακή το 10 γίνει 4 δεν πειράζει. Υπάρχει το άλλοθι της στιγμής. Σημασία δεν έχει η πολιτική, σημασία έχει να βγει ο κανακάρης μας. Την αλήθεια θα τη μάθουμε την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου