Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Στο μυαλό του Κώστα Καραμανλή (;)

Όσοι περιμένουν από τον Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σίγουρα θεωρούν ότι πρόκειται περί πολιτικού της μπανανόφλουδας. Εύκολα την πατάει ακόμη κι αν αυτός που την πέταξε του φωνάζει μετ’ επιτάσεως «εδώ είναι η μπανανόφλουδα, εδώ είναι η μπανανόφλουδα» προκειμένου να τον φέρει στο δρόμο της βέβαιης γλίστρας. Ό,τι δηλαδή κάνει εδώ και πολλούς μήνες –για την ακρίβεια χρόνο ή ακριβέστερα δύο χρόνια, από την επομένη των εθνικών εκλογών του 2007- ένα ολόκληρο σύστημα αποτελούμενο από πολιτικούς, δημοσίως γράφοντες και ομιλούντες, δημοσκόπους. Όλοι αυτοί που δεν διστάζουν να… πετάξουν την πολιτική απ’ το τρένο προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, εν προκειμένω την ανακατάληψη της εξουσίας. Εδώ και καιρό ΜΜΕ έχουν στοχοποιήσει τον ίδιο τον Καραμανλή, ενώ όχι σπάνια υπαγορεύουν τον λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όποιος έχει παρατηρήσει τον Καραμανλή, ως πρόεδρο της ΝΔ και ως πρωθυπουργό, και τις κινήσεις του, θεωρεί βέβαιο ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Εάν το έκανε θα γινόταν προφανές ότι υποκύπτει στις ορέξεις των ασελγών της δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία προβλέπει μεν προσφυγή στις κάλπες προ της τετραετίας όχι όμως επειδή το υπαγορεύουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή εκδοτικά συμφέροντα.

Όποιος ξέρει να «διαβάζει» τον Κώστα Καραμανλή γνωρίζει καλά ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Αλέκο Αλαβάνο στο ότι την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν τα ψυχολογικά ούτε των κομμάτων ούτε του πολιτικού συστήματος γενικότερα, αλλά το πώς θα δοθούν οι αυτονόητες λύσεις στα καθημερινά προβλήματά του. Γνωρίζει καλά ότι ακόμη και ένας ανασχηματισμός θα αντιμετωπιστεί ως επικοινωνιακό εγχείρημα και θα απαξιωθεί στον βραχύ «τηλεοπτικό» χρόνο.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι εξαιρετικός τακτικιστής, που σημαίνει ψυχραιμία, υπομονή, αιφνιδιασμός, αντεπίθεση. Επομένως, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από πρωτοκλασάτα στελέχη του, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές όσο οι δημοσκοπήσεις θέλουν τη ΝΔ πίσω από το ΠΑΣΟΚ (ψυχραιμία). Ο πολιτικός χρόνος μιας κυβέρνησης δεν τελειώνει όποτε βολεύει την αντιπολίτευση, όπως ένα ματς δεν λήγει πριν το 90ό λεπτό (υπομονή). Εξάλλου, το στοιχείο του αιφνιδιασμού δεν υπάρχει πια στο τρέχον χρονικό διάστημα, ούτε για πρόωρες ούτε για ανασχηματισμό. Μόνος αιφνιδιασμός είναι να συνεχίσει να κυβερνά.

Όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, το πιθανότερο είναι ο Καραμανλής να περιμένει τον προσεχή Μάρτιο οπότε ο Γ. Παπανδρέου θα κληθεί να διαχειριστεί πραγματικά τη φαεινή ιδέα να μπλέξει πρόωρα στα κομματικά τον Πρόεδρο και τον Παπούλια. Μέχρι τότε θα πρέπει ήδη να έχει πραγματοποιήσει ήδη την αντεπίθεσή του με καταιγιστικά και αποτελεσματικά «πυρά».

Οποιαδήποτε άλλη απόφαση αυτή τη στιγμή, θα σημαίνει κάτι περισσότερο από την πιθανή ήττα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ: τη σίγουρη ήττα της πραγματικής πολιτικής από την πολιτική της επικοινωνίας.

1 σχόλιο:

  1. Σιγά τον Αϊνστάιν. Την πάτησε την μπανανόφλουδα ο μεγάλος ηγέτης σου. Και εσύ πάντως, μάλλον δεν τα πας και πολύ καλά από "διάβασμα". Δείξε μου τον ηγέτη σου να σου πω ποιός είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή