Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Δύσκολη μάχη αλλά όχι χαμένη για τη ΝΔ


Σκληραίνουν το παιχνίδι στη Ρηγίλλης- Πως επιχειρούν να μετατρέψουν την οικονομία σε ατού- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τους αναποφάσιστους

Η επιλογή της Ρηγίλλης ο Γ. Κουμουτσάκος να παρουσιάζει αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και δείχνει ακριβώς ότι «οι γαλάζιοι είναι έτοιμοι για πολύ σκληρή μάχη σώμα με σώμα»



Η λυμένη γραβάτα του Κώστα Καραμανλή, η προτροπή για «αγώνα πόρτα - πόρτα» και η φράση «Η μάχη για τις πιο κρίσιμες εκλογές από τη μεταπολίτευση, τώρα μόλις ξεκίνησε» που είπε απευθυνόμενος στους νέους της ΟΝΝΕΔ στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω, αποτυπώνει το κλίμα το οποίο επιχειρεί να διαμορφώσει η Ρηγίλλης ενόψει τον εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Ένας Καραμανλής απελευθερωμένος έχοντας πει την αλήθεια στο λαό για την οικονομία, ένας Καραμανλής που επιχειρεί να πάρει το παιχνίδι πάνω του για να κερδίσει την θετική απάντηση στο μεγάλο δίλημμα των εκλογών «Καραμανλής ή Παπανδρέου».

«Μην προεξοφλείτε το αποτέλεσμα»
Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι η μάχη είναι δύσκολη αλλά όχι εκ των προτέρων χαμένη. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στελεχών όπως ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των πρόωρων εκλογών πριν την απόφαση Καραμανλή, ότι «καλό είναι να μην βιάζονται όσοι προεξοφλούν ήττα της Νέας Δημοκρατίας». Εκτιμάται ότι η συσπείρωση των στελεχών έχει ήδη επιτευχθεί, αφού ακόμη και στελέχη που δεν ήθελαν τις πρόωρες εκλογές, όπως ο Π. Ψωμιάδης, έχουν μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων και την τρίτη θητεία.
Την ώρα που παρατηρείται συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων στην επαρχία, μεγάλο στοίχημα θεωρούνται οι αναποφάσιστοι, «όσοι έδειξαν και στις ευρωεκλογές ότι είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ», όπως λένε γαλάζια στελέχη. Σύμφωνα με τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή της η Ρηγίλλης και τα ποιοτικά τους στοιχεία, το 60-65% των αναποφάσιστων που το 2007 ψήφισαν ΝΔ σκέφτονται πολύ σοβαρά να ψηφίσουν ξανά Νέα Δημοκρατία. Εκτίμηση των επιτελών είναι ότι η επιλογή του Καραμανλή να πει την αλήθεια στο λαό για την οικονομία μπορεί να κερδίσει αυτό το κοινό, που είναι ένα κοινό κριτικό, χωρίς φανατισμούς, «ώριμο» να ξεχωρίσει ποιος έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και ποιος όχι.

«Αντιφάσκει το ΠΑΣΟΚ»
Από κει και πέρα, η αυτοδυναμία φαντάζει αδύνατη αυτή τη στιγμή και αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ τριών και τεσσάρων μονάδων και, όπως έλεγε στο «Κεντρί» στέλεχος της τοπικής ΝΔ, είναι αναστρέψιμη υπό προϋποθέσεις.
Πάντως, μέχρι την Κυριακή οπότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 74η ΔΕΘ, η ΝΔ θα κινηθεί πρεσσάροντας ιδιαίτερα στο θέμα της οικονομίας, που αναμένεται να είναι και το κεντρικό θέμα της προεκλογικής καμπάνιας. Ήδη από την περασμένη Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος έδωσε το στίγμα επιχειρώντας να καταδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο ούτε για την κρίση ούτε για την οικονομία, ότι πολλά εικοσιτετράωρα μετά την παρουσία του Καραμανλή στη ΔΕΘ όπου ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της ΝΔ στην οικονομία η Ιπποκράτους δεν έχει κατορθώσει να δώσει κανέναν σοβαρό αντίλογο, ότι στο ΠΑΣΟΚ εκτός από σχέδιο δεν έχουν καν κοινή γραμμή. Η επιλογή της Ρηγίλλης ο Γ. Κουμουτσάκος να παρουσιάζει αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και δείχνει ακριβώς ότι «οι γαλάζιοι είναι έτοιμοι για πολύ σκληρή μάχη σώμα με σώμα». Η άποψη που θέλει να περάσει η ΝΔ είναι ότι «ο πρωθυπουργός, επί πεντέμισι χρόνια, αναζήτησε τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για το καλό των πολιτών και της πατρίδας μας. Απέναντί του είχε την προσχεδιασμένη στρατηγική του ‘‘όχι σε όλα’’».
Παράλληλα, στη ΝΔ θα επιχειρήσουν να αποδυναμώσουν το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, ώστε αν μη τι άλλο να μειώσουν τις διαρροές προς τα δεξιά. Η θέση του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ που απέκλεισε τη συνεργασία μιλώντας και πάλι για άκρα, μπορεί να προκάλεσε κάποιες χλιαρές αντιδράσεις από στελέχη της ΝΔ, όμως θεωρείται ως μια επιβεβαίωση του ξεκάθαρου πολιτικού λόγου με τον οποίο έχει επιλέξει να απευθύνεται στο λαό ο Καραμανλής ποντάροντας στην «ωριμότητα των πολιτών».

Τα ψηφοδέλτια και τα ντιμπέιτ
Ικανοποίηση, επίσης, επικρατεί στη Ρηγίλλης για το γεγονός ότι όσον αφορά στα ψηφοδέλτια, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Κυριακή, το τοπίο ξεκαθαρίζει από μόνο του. Πρώτα ο Μ. Λιάπης, μετά ο Γ. Βουλγαράκης ακολούθησαν τον Θ. Ρουσόπουλο που έφυγε νωρίς, διαχέοντας εμμέσως και στα υπόλοιπα στελέχη που ενεπλάκησαν σε περίεργες ιστορίες το μήνυμα των «καθαρών ψηφοδελτίων».
Όσο για το ντιμπέιτ, τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο είναι θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή δημοσιογράφων από τις εφημερίδες. Η ΝΔ έχει προτείνει να γίνουν -πλέον αυτών με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών- δύο ντιμπέιτ μεταξύ Καραμανλή - Παπανδρέου, κάτι που δεν έχει απορριφθεί από το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα είναι τα μικρά κόμματα στο ντιμπέϊτ των δύο, εκτιμώντας ότι θα συμβάλλουν στην πόλωση και την ενδυνάμωση του δικομματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου