Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

-Να που τα Δημήτρια αγγίξανε τον κόσμο τους! Με τη βοήθεια των Φίλων τους που πήραν τους δρόμους με τις μπάντες και έδωσαν σε όλους να καταλάβουν ότι κάτι συμβαίνει εδώ. Κάτι καλό. Καλή η ιδέα σου αντιδήμαρχε Βασίλη Γάκη!
-Να βλέπεις τον Μπολτ να σκίζει στο διακοσάρι και να φιλά τη γη του Καυτατζογλείου και μετά από λίγη ώρα ν’ ακούς τον Νταλάρα να σκίζει τον ουρανό με τη φωνή του στο Θέατρο Γης. Στιγμές ευτυχίας για τη Θεσσαλονίκη…
-Και επισήμως η νέα εφορεία της Όπερας Θεσσαλονίκης η οποία διεκδικεί, όπως και… γνωστά κόμματα, την αυτοδυναμία της σε σχέση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Πρόεδρος όπως είχαμε γράψει η Πηνελόπη Σερδάρη, παλιά στην Κρατική Ορχήστρα και με μεγάλη εμπειρία λόγω της δουλειάς της, ενώ μέλη είναι οι Χρήστος Γρηγοριάδης, Ουρανία Ξυνού-Ρίζου, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη και Αλεξάνδρα Χαρατσάρη.
-Η κ. Σερδάρη εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση της Όπερας να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Πολιτισμού. Πρώτον, μας τα ‘παν κι άλλοι –αλλά δεν φταίει η κ. πρόεδρος, φταίνε οι υπουργοί που άλλα λένε κι άλλα κάνουν.
-Και δεύτερον: υπουργέ μου, όποιος και να ‘σαι, ό,τι και να ‘σαι, έτοιμο το ‘χουν σε κάποιο συρτάρι πεταμένο να περιμένει τις σφραγίδες του και τις υπογραφές του. Μη το καθυστερείς άλλο γιατί μετά θα βεβαιωθούμε ότι εδώ δεν μπορεί ολόκληρο κράτος τόσα χρόνια να βάλει μια τζίφρα, θα σηκώσει το βάρος ενός νόμου για το ελληνικό σινεμά; Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…
-Κουίζ: Ποιος διευθυντής πολιτιστικού φορέα θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συνεχίσει τη σταδιοδρομία του σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής; Μιλάμε για πολύ στάνταρ.
-Ο Δημήτρης Σγούρος δεν συνηθίζει να μιλάει έντονα, αν και πάντα διακρίνεται για το θάρρος της γνώμης του. Αυτή τη φορά, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την εναρκτήρια συναυλία των Δημητρίων, μίλησε πολύ ελληνοκεντρικά. Τι μας πολεμούν οι ξένοι του απανταχού Έλληνες, τι «εάν προέρχεσαι από μια χώρα που σε προωθούν κυκλώματα, μάνατζερ και θρησκεία, τα πράγματα είναι πιο εύκολα», τι η αποκάλυψη ότι στο ξεκίνημά του ως παιδί θαύμα στην Ελλάδα τον πολεμούσε ο… κρατικός μηχανισμός γιατί ενοχλήθηκαν τα μουσικά τζάκια της εποχής… Σαν φλερτ με τον Καρατζαφέρη!
-Από την άλλη, ο Γιώργος Λαζαρίδης είπε μια κουβέντα που πολύ μου άρεσε. «Το ελληνικό κοινό είναι κουρασμένο μέσα σε μια γενικότερη κατάσταση κούρασης. Εμείς ως καλλιτέχνες πρέπει να δώσουμε μια νότα ελπίδας σε αυτή την κουρασμένη κοινωνία» είπε κι έδωσε μια εναλλακτική απάντηση στο μεγάλο ερώτημα για το ρόλο του καλλιτέχνη την σήμερον ημέραν!
-Η 5η Οκτωβρίου δεν θα είναι σημαντική μόνο για τους δελφίνους στο πράσινο και στο μπλε κόμμα, αλλά και για την πίσω αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου, που ανακατασκευάστηκε αλλά δεν πρόλαβε να εγκαινιαστεί, για το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, για το κτιριακό συγκρότημα αποθηκών και εργαστηρίων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στη Νέα Ραιδεστό. Τα αρχαία ρίχνουν λευκό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας!
-Γράφαμε την προηγούμενη φορά για στελέχη του πολιτισμού που ήπιαν πολλούς καφέδες στο γνωστό μεγάλο ξενοδοχείο στη διάρκεια των γαλάζιων ημερών προκειμένου να διασφαλίσουν την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων. Μάθαμε λοιπόν από το ρεπορτάζ ότι ορισμένοι περίμεναν ακόμη και ξεχωριστό κωδικό για να πάψουν να «ζητιανεύουν» ακόμη και τα… λειτουργικά τους έξοδα.
-Αλλά τώρα μετά την 4η Οκτωβρίου παιδιά, πάλι από την αρχή, άντε να ενημερώσετε τον ανενημέρωτο που θα γίνει υπουργός, άντε και μη λάχει κανένας δελφίνος και δεν θα ‘χει μυαλό για τέτοια, άντε και να προσπαθείτε πάλι να πείσετε τον κ. υπουργό ότι δεν είστε χαραμοφάηδες (Πάγκαλος, Τατούλης, Λιάπης το ‘χαν πει ξεκάθαρα) σαν να μην συνέβη τίποτε όλα αυτά τα χρόνια… Άιντε μπιιιιιιζ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου