Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η μικρή συμμετοχή και η επόμενη μέρα

Αν δεν λέγανε τίποτε για τις προθέσεις τους, οι σχολιαστές θα υποστήριζαν ότι ήταν ένα συνέδριο κενό περιεχομένου. Τώρα που μίλησαν και περιέγραψαν τι πιστεύει ο καθένας και διαφάνηκε τι εκπροσωπεί, ορισμένοι βλέπουν μαχαιριές.
Στο Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το κλίμα μεταξύ των τριών υποψηφίων ήταν πολιτισμένο. Ακόμη και οι αντιδράσεις των συνέδρων δεν ξέφυγαν από τα όρια. Από πίσω, στο παρασκήνιο, είχαμε κάποια μικροεπεισόδια μεταξύ στελεχών που πρόσκεινται στη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αντίστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο χρόνια όπου είχαμε αντιπαραθέσεις γηπεδικού τύπου.
Ένα αξιοσημείωτο (έστω κι αν πέρασε στα ψιλά) είναι το γεγονός της μικρής συμμετοχής των συνέδρων καθώς από τους 5.500 που έπρεπε να βρίσκονται στο ΣΕΦ, μετρήσαμε μόνο περίπου 3.500. Είναι προφανής η απροθυμία των νεοδημοκρατών να συμμετάσχουν, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για στρατευμένα μέλη.
Το μεγάλο στοίχημα και η αγωνία των διοργανωτών είναι πόσοι πολίτες θα πάνε τελικά στην κάλπη για να ψηφίσουν. Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή διαθέτει 450.000 μέλη, όμως οι κατάλογοι δεν είναι εκκαθαρισμένοι. Ορισμένα στελέχη τοποθετούν τον πήχυ της επιτυχίας στις 300.000 μέλη όμως κάτι τέτοιο δεν φαντάζει καθόλου εύκολο.
Ο φόβος για αποχή ήταν διάχυτος τις δύο προηγούμενες μέρες στις παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων. Ακόμη και οι τρεις υποψήφιοι, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους δημοσιογράφους, εξέφραζαν την αγωνία τους για την προσέλευση στις κάλπες. Καθένας από αυτούς θεωρεί ότι ευνοείται από την αυξημένη συμμετοχή. Γι’ αυτό βέβαια ισχύει η λαϊκή ρήση «Κυριακή κοντή γιορτή».
Όμως, στην επικείμενη προεδρική εκλογή στη ΝΔ, είναι όντως πολύ σημαντικό να μην φάει η παράταξη ένα ακόμη χαστούκι από την κοινωνία. Γι’ αυτό και η παρουσία των Μπακογιάννη, Σαμαρά, Ψωμιάδη στο συνέδριο είχε έναν κοινό στόχο: να μην απογοητεύσουν περαιτέρω τους νεοδημοκράτες και να καταφέρουν να τους οδηγήσουν στις κάλπες, ώστε να μην αμφισβητηθεί πολιτικά ο νέος πρόεδρος, αλλά κυρίως η παράταξη. Γιατί, όπως μας έλεγε ένα από τα κορυφαία στελέχη σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, εάν η συμμετοχή είναι μικρή, τότε η επόμενη μέρα στη ΝΔ ίσως αποδειχθεί περισσότερο δύσκολη απ’ όσο σήμερα φανταζόμαστε. 


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καρφίτσα" της 9/11/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου