Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

  • «Μεγαλειοτάτη» έλεγαν και γέμιζε το στόμα τους στα εγκαίνια της έκθεσης Μιρό στο Τελλόγλειο παρουσία της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, της Ρέινα Σοφία, που έχει και μουσείο στο όνομά της στη Μαδρίτη. Θα μου πεις δεν είναι όλοι οι βασιλιάδες ίδιοι…
  • Τη διέκρινε πάντως μια απλότητα, βαθιά γνώση και πραγματικό ενδιαφέρον για την τέχνη, μιλούσε ελληνικά άκουγε με προσοχή την πολύ καλή ξενάγηση της κ. Βουτυρά (χαίρεσαι να την ακούς), είχε ρε παιδί μου το πρωτόκολλό της αλλά δεν το έβγαζε άσχημα.
  • «Το να είμαι εγγονός του Χουάν Μιρό, μοιάζει λίγο με… γκιλοτίνα, γιατί όλοι νομίζουν ότι θα έχω κληρονομήσει το ταλέντο του. Εγώ όμως πραγματικά δεν σκέφτηκα ποτέ να ζωγραφίσω». Εκπληκτική δήλωση; Απλή αλήθεια. Το πρόβλημα των γόνων να φέρουν ως βαρύ φορτίο το όνομα του προγόνου. Το είπε ο εγγονός του Καταλανού ζωγράφου Χουάν Μιρό, ο Πουνιέτ Μιρό που ήρθε Θεσσαλονίκη για την έκθεση.
  • Πάντως, για μία ακόμη φορά το Τελλόγλειο έδειξε ότι είναι ένα κορυφαίο ίδρυμα, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ και τα «Δημήτρια», στο πλαίσιο των οποίων γίνεται η έκθεση (800 επισκέπτες καθημερινά στις πρώτες μέρες!), φαίνεται ξανά ότι κρύβουν διαμάντια στο πρόγραμμά τους.
  • Γιατί οι 3.000 συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ είναι απογοητευμένοι; Μα, μόλις πριν δέκα μέρες ψήφισαν τη νέα κυβέρνηση…
  • Σκύβαμε από δω, σκύβαμε από κει, κοιτάγαμε πέρα, κοιτάγαμε δώθε, πουθενά η Μαρία, μου έλεγε εργαζόμενος στη Μπουμπουλίνας. Όλοι περίμεναν τη Μαρία Δαμανάκη, σκιώδη υπουργό Πολιτισμού μέχρι σήμερα και με πολύ πρέσινγκ στην κυβέρνηση, να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού, όμως τελικά έμεινε και εκτός κυβέρνησης!
  • Αντ’ αυτής ο ξάδελφος του Αντώνη, ναι! Ο ξάδελφος του Αντώνη και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου από τα χρόνια του υπουργείου Εξωτερικών, ο Παύλος Γερουλάνος. «Παύλο, καλώς ήρθες στον πολιτισμό, σ' αυτό τον κόσμο, τον μικρό, το μέγα, την ελληνική παγκόσμια δύναμη» του είπε ο Αντ. Σαμαράς, χωρίς το 10% της ήττας να κλονίζει τη λογιοσύνη του.
  • Πάντως η σύνδεση Πολιτισμού – Τουρισμού, της πράσινης διακυβέρνησης, είναι σαφώς πιο εύστοχη από εκείνη Πολιτισμού – Παιδείας, της γαλάζιας διακυβέρνησης. Πιο αναπτυξιακή. Και λιγότερο αυτονόητη (Παιδεία – Πολιτισμός είναι εκ φύσεως αλληλένδετα). Και πιο φιλελεύθερη, έναντι της άλλης που είναι πιο σοσιαλιστική.
  • Κουίζ: Ποιο κορυφαίο στέλεχος του Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη διατείνεται ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την καρέκλα εάν δεν του ζητηθεί από τη νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ;
  • «Με την πυκνότητα της ποίησής της και με την ειλικρίνεια της πρόζας της σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων» αναφέρει το σκεπτικό της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ για τη Χέρτα Μίλερ, που τιμήθηκε με το φετινό βραβείο Νόμπελ, γράφοντας για τη ζωή κάτω από τη βαριά σκιά της δικτατορίας του Τσαουσέσκου.
  • Πάντως, την αρχική ευφορία του Παύλου Γερουλάνου προφανώς θα διαδεχθεί η κατήφεια λόγω των τεράστιων προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Κι ας έχει στο πλευρό του την Άντζελα Γκερέκου –δεν χρειαζόμαστε πια «δημιουργικό» στις αφίσες τουριστικής προβολής της Ελλάδας.
  • Το κινηματογραφικό νομοσχέδιο, οι θεατρικές επιχορηγήσεις, το μοντέλο χρηματοδότησης των πολιτιστικών φορέων, η προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, η ανάδειξη με σύγχρονο τρόπο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αναδιοργάνωση του πολυδαίδαλου ΥΠΠΟ. Αυτά σε γενικό πλαίσιο.
  • Ελπίζουμε, αν μη τι άλλο, να προλάβει να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Μπιιιιζ!

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στις 17/10/2009 στο "Κεντρί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου