Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Αλλο «εσωτερική» και άλλο «εξωτερική» ευελιξία εργασίας

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1/11/2009 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_01/11/2009_335534
Υπεύθυνος συνομιλητής -όπως πάντα- η Κομισιόν με τους Ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους ξεκαθάρισε εγκαίρως και με σχεδόν «δασκαλίστικη» σαφήνεια τι ακριβώς σημαίνει flexicurity ή καλύτερα τι πρέπει να σημαίνει «ευελιξία και ασφάλεια στην εργασία» για την Ε.E. και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Ετσι, στη «Γνώμη» που ανακοίνωσε στις αρχές αυτού του μήνα η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EOKE) ανταποκρινόμενη σε μια ιδιαιτέρως έγκαιρη (18 Δεκεμβρίου 2008) σχετική αίτηση της Σουηδίας ενόψει της τρέχουσας ευρωπαϊκής προεδρίας της - ο ορισμός και το περιεχόμενο που έχει δώσει η Κομισιόν στα δύο συστατικά του όρου flexicurity έγινε η βάση στη διαμόρφωση της Γνώμης της ΕΟΚΕ. Αυτό που λέει λοιπόν η Κομισιόν είναι ότι «ευελιξία» σημαίνει επιτυχείς «μεταβάσεις» ανάλογα με τη φάση του κύκλου ζωής του ατόμου. Δηλαδή, από το σχολείο στην εργασία, από μια θέση εργασίας σε άλλη, από την ανεργία είτε από την αδράνεια στην απασχόληση και από την εργασία στη συνταξιοδότηση. Δεν σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία για τις εταιρείες «να προσλαμβάνουν και να απολύουν». Ούτε υπαινίσσεται ότι τα συμβόλαια αορίστου χρόνου είναι ξεπερασμένα. Σημαίνει, δηλαδή, πρόοδο των εργαζομένων σε καλύτερες θέσεις εργασίας, ανοδική κινητικότητα και την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του ταλέντου τους. Σημαίνει, επίσης, οργάνωση ευέλικτης εργασίας έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά οι νέες παραγωγικές ανάγκες και δεξιότητες, όπως και να διευκολύνεται ο συνδυασμός της εργασίας με τις ευθύνες της ιδιωτικής ζωής του καθενός. Από την άλλη πλευρά, «ασφάλεια» σημαίνει κάτι περισσότερο από την ασφάλεια για τη διατήρηση, απλώς, μιας θέσης εργασίας.
Από την πλευρά της η «Γνώμη» της ΕΟΚΕ υπογράμμισε τη σοβαρότητα των επιπτώσεων από την κρίση «τη χειρότερη των τελευταίων 80 ετών που συμπίπτει και με τις δύο άλλες κρίσεις, την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό», και κάνει σαφή διαστολή ανάμεσα στην «εξωτερική ευελιξία» χαρακτηρίζοντας επικίνδυνα τα μέτρα εκείνα για την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας που ευνοούν την ανάπτυξή της και την «εσωτερική ευελιξία». Την οποία ταυτίζει με τη σύνεση και ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την καταπολέμηση της ανεργίας γιατί μπορεί να προσφέρει πολλές επιλογές μέσα από την οργάνωση του χρόνου εργασίας έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να ανταποκρίνονται σε περιόδους αυξημένων απαιτήσεών τους, χωρίς να προβαίνουν σε αυξομειώσεις προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου