Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε;

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς πυρήνες σ’ αυτήν την πόλη που ώρες ώρες μοιάζει να είναι παραδομένη στη μοίρα της –οι επιχειρηματίες εξάλλου είναι πάντα το πιο ζωντανό κομμάτι μιας κοινωνίας. Τη Δευτέρα το απογευμα, στο Βασιλικό Θέατρο, διοργανώνει μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με θέμα «Θεσσαλονίκη: Σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε;». 
Προφανώς ως πολιτισμός νοείται ό,τι ορίζει την καθημερινή ζωή σε τούτη την πόλη: η αρχιτεκτονική των κτιρίων, οι εικόνες που προσλαμβάνουμε περπατώντας τους δρόμους της πόλης, η αρμονία των δημόσιων χώρων, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η θέση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην καθημερινότητα (θυμηθείτε τι συνέβη –θάψιμο κανονικό- όταν αποκαλύφθηκε το περιτείχισμα του Λευκού Πύργου), η σχέση της πόλης με τη θάλασσα, αλλά και η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και άλλα πιο πρακτικά ζητήματα.
Προφανώς θα ακουστούν απόψεις ουσίας, όχι εύκολη κριτική και αφορισμοί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως αυτές οι απόψεις – προτάσεις θα υλοποιηθούν από τους πολιτικούς που κρατούν το μαχαίρι και το πεπόνι της εξουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι παρά τις μεμονωμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες η Θεσσαλονίκη ούτε αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ένα «πλαίσιο διεκδικήσεων» από την κεντρική διοίκηση ή αν θέλετε ένα «πακέτο έργων και πρωτοβουλιών» με συγκεκριμένο βραχύ ορίζοντα υλοποίησης, που να υποστηρίζεται από το σύνολο των πολιτικών, επιχειρηματικών, επιστημονικών δυνάμεων της πόλης. Με άλλα λόγια, η Θεσσαλονίκη στερείται μιας πρότασης που να δίνει περιεχόμενο στην απαξιωμένη λέξη «όραμα», να δίνει προοπτική και στόχο στους πολίτες και στην πόλη.
Μπορούμε όμως να ελπίζουμε σε ένα στοιχειωδώς καλύτερο μέλλον; Αντί απάντησης, σημειώνω μόνο το εξής: σε πρόσφατη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο αντιδήμαρχος του Μπιλμπάο ήταν παρών και εξήγησε πως η ισπανική πόλη από ένα βιομηχανικό ξέβρασμα μεταμορφώθηκε σε μια πόλη πρότυπο. Ούτε ένας πολιτικός δεν ήταν εκεί για να τον ακούσει, για να «κλέψει» από την εμπειρία του. Ελπίζω, να βρεθούν κάποιοι τη Δευτέρα στο Βασιλικό, κι ας μην έχουν επισήμως προσκληθεί. 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην karfitsa στις 20/2/2010. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου