Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΝΔ και ΠΑΟΚ, δρόμοι παράλληλοι

Καλά, ο Αντώνης Σαμαράς είναι εξαιρετικός ρήτορας. Όσοι τον θυμούνται από τα τέλη του ’80 – αρχές του ’90, ξέρουν ότι ο λόγος του προέδρου δεν είναι δήθεν. Πάντα είχε το δικό του τρόπο, που θύμιζε τους μεγάλους πολιτικούς του παρελθόντος: λιτός και συνάμα μεστός. Έτσι ήταν και η ομιλία του στο Ειρήνης και Φιλίας, προχθές την Κυριακή. Είναι ελπιδοφόρο να ακούς έναν πολιτικό αρχηγό που μετράει τις λέξεις του. Γιατί επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα «σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις» που έγραψε κι ο ποιητής της εθνικής συμφιλίωσης (δικός μου ο χαρακτηρισμός) Μανόλης Αναγνωστάκης. 
Έτσι, λοιπόν, μίλησε ο Σαμαράς στο «ξεκίνημα» της νέας Νέας Δημοκρατίας, «δοκιμιακά». Μένω μόνο σε ένα σημείο, το οποίο θεωρώ σημαντικό.  
«Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για ένα μοντέλο που χρεοκόπησε. Εμείς τολμάμε να μιλήσουμε για ‘‘νέα Μεταπολίτευση’’. Η Ελλάδα χρειάζεται, επειγόντως, αλλαγή υποδείγματος, αλλαγή μοντέλου» είπε. Αυτό είναι το κλειδί για τη χώρα μας. Το αίτημα έχει ωριμάσει πια στους πολίτες. Και τίθεται στη σωστή βάση.
Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι πως η αλλαγή μοντέλου θα γίνει πράξη. Πως ορίζεται αυτό το μοντέλο. Πως εφαρμόζεται πρώτα μέσα στο κόμμα για να εφαρμοστεί αργότερα, όταν το κόμμα γίνει κυβέρνηση, και στην κοινωνία. Ποια είναι η θέση του κόμματος και ποια του κομματισμού στο προτεινόμενο μοντέλο.
Ξέρεις, ΝΔ και ΠΑΟΚ δρόμοι παράλληλοι την Κυριακή που πέρασε. Όχι για την ανάταση που έδωσε το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου ματς, αλλά για την προοπτική που ανοίγεται. Της κατάκτησης του πρωταθλήματος ή της κατάκτησης μιας άλλης Ελλάδας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου