Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Επιτήρηση παντού…

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής». Και μάλιστα πολίτη, θα συμπληρώναμε εμείς. Η φράση αυτή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους. Τα είχε «αναταράξει» νωρίτερα ο Αττικάρχης που χαρακτήρισε την υπόθεση του Βύρωνα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός διερχόμενου 25χρονου, ως «επιτυχημένη, αφού συνελήφθησαν δύο επικίνδυνοι κακοποιοί». 
Η στάση του υπουργού ήταν επιβεβλημένη. Όχι μόνο για να διορθώσει το ατόπημα του αξιωματικού της ΕΛΑΣ αλλά και για λόγους συμβολισμού: το όνομα του υπουργείου του –Προστασίας του Πολίτη- καταρρακώθηκε. Η σφαίρα στον 25χρονο ήταν σφαίρα στον «επικοινωνισμό» της αλλαγής του τίτλου του υπουργείου. Και μέσα από την τραγικότητα της στιγμής, από τη σιωπή που επιβάλλει το πένθος για τον αδόκητο χαμό ενός απλού πολίτη, ενός νέου ανθρώπου, βγαίνει ένα μήνυμα. Ξανά και ξανά το ίδιο μήνυμα. Αυτό που βγαίνει από κάθε κατεύθυνση σ’ αυτή την Ελλάδα που πληγώνει: μέχρις εδώ!
Ευτυχώς που υπήρξε η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του υπουργού. Όμως, από κει και πέρα, έχουμε κουραστεί όλοι να ακούμε τα αυτονόητα εδώ και δεκαετίες.
Όταν η ίδια η ηγεσία της ΕΛΑΣ λέει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν πήγαν στο Βύρωνα για σύλληψη αλλά για εντοπισμό, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ομολογεί προχειρότητα. Μετά έχει άδικο ο φίλος μου που λέει ότι μας χρειάζεται επιτήρηση παντού; Όχι μόνο στην οικονομία;
Γιατί σ’ αυτήν την προχειρότητα «συνεχίζεται» το δράμα του πολίτη, που νοιώθει τη υπερβολή της ΕΛΑΣ στο πετσί του σχεδόν καθημερινά: αυστηρότητα σε απλά περιστατικά που αγγίζει τα όρια της αυθαιρεσίας και χαλαρότητα σε περιστάσεις όπου επιβάλλεται αδρεναλίνη στο ζενίθ. Που περιμένει από την πολιτεία επιτέλους να σοβαρευτεί και να πετύχει απλώς τα στοιχειώδη. Τίποτε παραπάνω.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην karfitsa στις 18/2/2010. 

1 σχόλιο:

  1. Αχάααα.. ώστε, δεν πήγαν στο Βύρωνα για σύλληψη αλλά για εντοπισμό, ε; Χμμμ!
    Τότε λοιπόν, καλά θα κάνει η Αστυνομία, όταν θα ξαναβγεί "για εντοπισμό", να ειδοποιεί τον κόσμο να μην κυκλοφορεί στους δρόμους, γιατί αν σε κάθε "εντοπισμό" σκοτώνεται και ένας πολίτης, σε καμιά 5-6 χρόνια θα μείνουν μονάχοι τους, και δεν θα ξέρουν τι άλλο ή ποιόν να "εντοπίσουν"..
    Και άμα είναι να βγαίνουν και σε σύληψη, τότε να απαγορεύεται να πετάνε μέχρι και αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας πάνω απο τη χώρα, μη φάνε καμιά εξοστρακισμένη. Έχουμε βλέπεις παντού γλάστρες.
    Με καταλαβαίνεις ..ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή