Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Πολιτιστικά ψιλά


«Τρωάδες» στα χαλάσματα
«Έλιωσαν σόλες» οι καλλιτεχνικοί διευθυντές θεάτρων από 13 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που βρέθηκαν στη Σμύρνη την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το 2ο Φεστιβάλ Θεάτρων της Ν.Α. Ευρώπης με θέμα «Όψεις του Αρχαίου Δράματος» που θα πραγματοποιηθεί 15- του 2009, στη ιωνική πόλη. Ικανοποιημένος πάντως γύρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου, καθώς μαζί με τους εκπροσώπους άλλων 12 θεάτρων, «περπάτησαν» περί τα 700 χιλιόμετρα για να επισκεφθούν και να επιλέξουν τους χώρους που θα ανεβάσουν τις παραστάσεις τους. «Με ενθουσίασε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός» είπε στο «Κεντρί» ο κ. Τσακίρογλου. «Για φανταστείτε τις Τρωάδες να ανεβαίνουν μέσα στα χαλάσματα του αρχαίου θεάτρου της Μιλήτου…» μας είπε.

Αρχαίο δράμα στη Σερβία
-«Ο Βασιλιάς Ληρ» που ανεβάζει το ΚΘΒΕ τον Φεβρουάριο στο Βασιλικό, θα ταξιδέψει τον Μάιο στο Βελιγράδι (ενδεχομένως και στη Ρουμανία), όπου θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Θέατρο της Σερβίας.
-Το 2011 θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρων της Ν.Α. Ευρώπης. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στην περιοχή Βιμινάτσιουμ, έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο με θέατρο 12.000 θέσεων (!) ρωμαϊκής εποχής, που βρίσκεται κοντά στον Δούναβη, περίπου 60 χιλιόμετρα από Βελιγράδι.

«Ποντιακή Εστία» αειθαλής
Στον 34ο χρόνο έκδοσής του μπαίνει η «Ποντιακή Εστία», το τριμηνιαίο λαογραφικό περιοδικό Παναγίας Σουμελά, που εκδίδει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος και είχε ιδρύσει ο αείμνηστος Φίλων Κτενίδης. Το περιοδικό παραμένει ακμαίο όσον αφορά στην ύλη του και στο τεύχος 158 διαβάσαμε κείμενα που έχουν να κάνουν με τη λαογραφία, την Ιστορία και τη γλώσσα του ποντιακού ελληνισμού. Βρήκαμε κείμενα – μικρούς θησαυρούς γνώσης του Χάρη Τσιρκινίδη, του Γιώργου Χατζόπουλου, της Άννας Θεοφάνη, του Δημήτρη Νικοπολιτίδη και άλλων αφανών ηρώων των γραμμάτων και των τεχνών.

Κουίζ
Ένας ιστορικός τέχνης κι ένας αρχιτέκτονας «χαλβάδιαζαν» εσχάτως τη θέση του προέδρου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τελικά δεν τα κατάφεραν με τους «συσχετισμούς». Ποιοι είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου