Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Πολιτιστικά ψιλά

Απούσα η… Χεζμπολά
Στον Λίβανο βρέθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας Θανάσης Πανώρης. Συνόδευσε φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη από το αρχείο του Μουσείου για έκθεση του καταξιωμένου φωτογράφου που παρουσιάστηκε σε εκθεσιακό κέντρο μεγάλης τράπεζας της Βηρυτού. Συνδιοργανώτρια ήταν η ελληνική πρεσβεία και στο κάλεσμα του πρέσβη Καλογερόπουλου ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα το ελληνικό στοιχείο, σε μια πόλη άλλοτε ακμάζουσα γνωστή και ως «Παρίσι της Μέσης Ανατολής». Όχι, εκπρόσωπος της Χεζμπολά δεν χαιρέτησε την εκδήλωση… Με την ευκαιρία: περί τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του «νέου» Μουσείου Φωτογραφίας, όπως διαμορφώθηκε μετά την ευρεία ανακαίνισή του.

Η Μπιενάλε περιμένει κονδύλια
Ένα εκατομμύριο ευρώ έχει ζητήσει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τη διοργάνωση της 2ης Μπιενάλε Εικαστικών, ποσό που θα εκταμιευθεί από το Δ’ ΚΠΣ. «Πιστεύω ότι θα τα πάρουμε» είπε στο «Κεντρί» η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου. Η Μπιενάλε είναι μια διοργάνωση με διεθνή χαρακτήρα και αξίζει να υποστηριχθεί όχι μόνο από το ΥΠΠΟ αλλά και από την πόλη. Ανάλογο νούμερο είχε ζητηθεί και προ διετίας, ενώ ισχυρός αντίπαλος είναι και η αθηναϊκή μπιενάλε, η οποία διοργανώνεται κι αυτή φέτος (!), πλην όμως καμία σχέση δεν είχε όσον αφορά στο εύρος των εκδηλώσεων αλλά και στον καλλιτεχνικό της χαρακτήρα.

Από τη Θέρμη για τη Θέρμη
Πάνω σε… συντοπίτισσα έπεσε η «αποστολή» του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης που κατέβηκε στην Αθήνα για να παραλάβει το βραβείο για τη διοργάνωση των Συνθερμείων. Το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού που παρέδωσε το βραβείο της ένωσης Ελλήνων κριτικών Θεάτρου και Μουσικής στην καλλιτεχνική διευθύντρια Ερατώ Αλαγκιοζίδου «είναι από δω». Το κατάλαβε μόλις την είδε –από μακριά- ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Άντε μετά να μην εκλεγεί πανηγυρικά. Έναν προς έναν τους ξέρει τους ψηφοφόρους…

Τη γλίτωσε ο Μεγαλέξανδρος, προς το παρόν…
«Οι Επτά Πύλες» -όσες και οι τέχνες- είναι το θέμα της 14ης μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου που διοργανώνεται στα Σκόπια 3-12 Σεπτεμβρίου 2009. Ο τίτλος προέρχεται από ένα μύθο της πόλης των Σκοπίων σύμφωνα με τον οποίo οι επτά πύλες της στέκονται εκεί, όπου κάποτε ήταν τα μάτια, το στόμα, τα ρουθούνια και τ' αυτιά ενός γίγαντα που τη φυλούσε. Οι καλλιτέχνες που θα υποβάλλουν υποψηφιότητες πρέπει να είναι γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1978. Ο δήμος Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310-280328) προκηρύσσει φωτογραφία, video art, κόμικς, διήγημα ή ποίηση, γαστρονομία, ο δήμος Σταυρούπολης (τηλ. 2313-302965) χορό, κινηματογράφο, εικαστικές τέχνες και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (τηλ. 210-2599412) οπτικές τέχνες, εφαρμοσμένες τέχνες, μουσική και κινηματογράφο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της μπιενάλε www.bjcem.org (e-mail: skopje2009@bjcem.org). Με διοργανωτές τους βόρειους γείτονές μας, πως και δεν έβαλαν θέμα τον Μεγαλέξανδρό τους; Απορώ… Φαίνεται δεν ρώτησαν τον Νίκολα…

Φωτογραφικός «Περίπλους» στην Ιταλία
Το Μουσείο Φωτογραφίας μας έχει συνηθίσει σε εξόδους από τη χώρα, όχι απλώς από αυτές που χαρακτηρίζουμε «ηρωϊκές». Μια από αυτές τις πολύ αξιόλογες εξόδους είναι και η έκθεση «Περίπλους» που στο Piccolo Teatro της ιταλικής μεγαλούπολης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από δώδεκα διεθνώς αναγνωρισμένους σύγχρονους φωτογράφους (B. Gilden, N. Οικονομόπουλος, Κ. Μάνος, R. Kalvar, M. Rio Branco, A. Webb, C. de Keyzer, M. Power, J. Koudelka, J. Goldberg, P. Zachmann, L. Sarfati), που αποθανάτισαν την Ελλάδα του σήμερα για μία από τις μεγαλύτερες φωτογραφικές παραγγελίες που σημάδεψαν την ιστορία του φωτογραφικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα.

Αστερίσκοι*
Το Μπούλαντσακ, όπως αναγράφεται στο απολογισμό η πόλη όπου έπαιξε το ΚΘΒΕ το περασμένο καλοκαίρι, δεν είναι άλλο από την Πουλαντζάκη του Πόντου. Το είδα και θυμήθηκα την «Ανταλίγια», όπως αποκαλούσαν πολλά κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, την Αττάλεια. Όχι από σεβασμό στη γείτονα, αλλά από άγνοια της Ιστορίας και της γλώσσας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου