Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ψάχνουν τον… χουβαρντά τους




ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
«Δεν θα πέσουμε κάτω από τη σύμβαση του Εθνικού Θεάτρου» διαμηνύουν οι τεχνικοί βάζοντας ψηλά τον πήχυ- Κρίσιμη εβδομάδα για συνεννόηση ή κινητοποιήσεις


Με τις συλλογικές συμβάσεις των ηθοποιών και του πάσης φύσεως προσωπικού… κρεμάμενα επί της κεφαλής τους, καλλιτεχνικός διευθυντής, πρόεδρος και οικονομικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας παρουσίασαν τον καλλιτεχνικό απολογισμό του 2008.
Κανείς δεν αποκλείει να έχουμε κινητοποιήσεις εάν η κρίσιμη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου δεν αποδώσει καρπούς. Κινητοποιήσεις τόσο από τους τεχνικούς όσο και από τους ηθοποιούς (θεωρείται πιο απίθανο). «Δεν θα πέσουμε κάτω από τη σύμβαση του Εθνικού Θεάτρου» διαμηνύουν οι τεχνικοί βάζοντας ψηλά τον πήχυ, αν λάβει κανείς υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία που γεμίζει… καβούρια στις τσέπες του υπουργού Οικονομικών. Τεχνικοί – διοικητικοί ζητάνε επιδόματα στις ειδικότητες των βαρέων (μηχανικοί σκηνής, ηλεκτρολόγοι, εν γένει τεχνικοί, καθαρίστριες) που κυμαίνονται από 10-15% και πενθήμερη εργασία, κάτι που από το περασμένο καλοκαίρι ισχύει και στο Εθνικό. «Γίναμε… Κωτσόβολος» λέει στο «Κεντρί» ο Χρήστος Σάββας «και μας δίνουν με δόσεις τα δεδουλευμένα του 2007!».
Από την πλευρά τους οι ηθοποιοί ζητάνε 8% αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και αναπροσαρμογή των οικογενειακών επιδομάτων, υπενθυμίζοντας πόσο… χουβαρντάς φάνηκε ο Γ. Χουβαρδάς στο Εθνικό πριν από λίγους μήνες!

Κρίσιμες συναντήσεις
Τη ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση των εκπροσώπων των πάσης φύσεως εργαζομένων με το διοικητικό συμβούλιο, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα ακούσει για μία ακόμη φορά τα αιτήματα τω ηθοποιών προκειμένου να τα μεταφέρει στην συνεδρίαση του δ.σ. που έχει προγραμματιστεί για την ίδια μέρα.
Η πρόσκληση προς τους τεχνικούς – διοικητικούς έγινε από τον πρόεδρο Δημήτρη Γαρούφα μόλις την περασμένη Τετάρτη, ενώ όπως λένε οι συνδικαλιστές «η συλλογική σύμβαση έληξε τον Φεβρουάριο, τον Οκτώβριο καταγγέλθηκε κι ακόμη περιμένουμε αντιπρόταση από πλευράς διοίκησης».
Στη 1.30 το μεσημέρι της Δευτέρας θα συναντηθούν εκπρόσωποι της Επιτροπής και του ΣΕΗ με τον καλλιτεχνικό διευθυντή «που έχει τις προτάσεις μας εδώ και 1,5 μήνα», όπως οι ίδιοι λένε.
Να σημειωθεί ότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί για όλους τους εργαζομένους. «Η γενιά των 700 ευρώ φαντάζει πλούσια στα μάτια μας» είπε στο «Κεντρί» εργαζόμενος τεχνικός, ενώ και οι ηθοποιοί μπορεί να είναι λίγο καλύτερα αλλά…

Μόνο η Ζούνη γέμισε το θέατρο…
Στα αξιοσημείωτα της παρουσίασης είναι ότι αυτή έγινε απουσία των μελών της διοίκησης και υπό το βλέμμα του προέδρου του σωματείου τεχνικών και διοικητικών του ΚΘΒΕ Χρήστου Σάββα («Θα μπορούσαμε να πάμε πολύ καλύτερα. Δεν με έπεισε ο καλλιτεχνικός απολογισμός» σχολίασε στο «Κεντρί»).
Ο Νικήτας Τσακίρογλου έκανε λόγο για «έντιμο και ειλικρινή απολογισμό» αφού για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία δεν παρατέθηκαν απλώς νούμερα αλλά παρουσιάστηκε και η μέση πληρότητα των θεατρικών σκηνών.
Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι και πολύ αισιόδοξο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσακίρογλου πρότεινε το συσχετισμό των αριθμών με τον πληθυσμό και τη χωρητικότητα των σκηνών. Από τις 17 παραστάσεις μόνο το «Λεωφορείο ο Πόθος» (Πέμυ Ζούνη – Βασίλης Μπισμπίκης) από εκείνες που δόθηκαν στις μεγάλες σκηνές γέμιζαν το μισό θέατρο αγγίζοντας το 56%, ενώ άλλες τρεις (Μαντόνα, Ανάσα Ζωής, Σκάκι) ξεπέρασαν το ήμισυ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών που έχει χωρητικότητα 98 θέσεων. Οι υπόλοιπες 13 παραστάσεις είχαν πληρότητα μόλις από 15% έως 39%! Κι αν λάβουμε υπόψη και τις προσκλήσεις, η εικόνα γίνεται ακόμη πιο απογοητευτική. «Είναι σχέσεις κληρονομιάς» αιτιολόγησε την κατάσταση ο κ. Τσακίρογλου. «Σα να σου παραδίδω έναν μεγάλο πύργο και πρέπει να τον κατοικήσεις χωρίς να έχεις την οικονομική ευχέρεια» είπε. Πάντως, τα έσοδα είναι αυξημένα και ο δημοφιλής ηθοποιός είπε ότι αν ήταν θεατρικός επιχειρηματίας θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τον αριθμό των θεατών κάθε παράστασης.

Αιχμές για το ΥΠΠΟ
Αναφέρθηκε στις παραγωγές του Θεάτρου μία προς μία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η διεύθυνση έχει συναίσθηση αποτυχίας» όπου υπάρχει, όπως για παράδειγμα η «Μια κωμωδία» όπως ο ίδιος είπε.
Απαντώντας στη μομφή ότι είναι συντηρητικός στις επιλογές του, απάντησε λέγοντας ότι «σημασία δε έχει το κάτι άλλο αλλά το άλλο, το διαφορετικό, όταν είναι εμπεριστατωμένο και έχει άποψη».
Ξεκάθαρες ήταν οι αιχμές για ελλιπή χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ, ακόμη κι όταν αναφέρθηκε στην παράσταση «Ο Γλάρος» του Τσέχοφ που «τον ζήτησαν στο εξωτερικό αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά για να πάει…», ενώ σε κάποια αποστροφή του λόγου του είπε ότι «φέτος δεν έχει ΟΠΑΠ».
Αν και ο οικονομικός απολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Ντίνος Οικονόμου, το ΚΘΒΕ ζήτησε από το ΥΠΠΟ περί τα 10,5 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει το έλλειμμα που μεταφέρεται από το 2003 κάθε χρόνο «ευτυχώς χωρίς να διογκώνεται». Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, ο αριθμός των θεατών αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν κατά περίπου 20.000 θεατές όπως και οι εισπράξεις κατά περίπου 200.000 ευρώ.

Παράταξη δυνάμεων
Ο πρόεδρος Δημήτρης Γαρούφας, προερχόμενος από την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αν και μέχρι στιγμής είναι απόλυτα συνεργάσιμος, εκτιμάται ότι «δεν έχει μπει στο πετσί του ρόλου του». Προφανώς οι εργαζόμενοι περιμένουν από αυτόν ευνοϊκή στάση υπέρ τους στις τρέχουσες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάμνηση του νυν αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκου Μακραντωνάκη είναι πολύ έντονη. «Πρόεδρος σαν αυτόν δεν πέρασε, δίκαιος και κοντά στους εργαζόμενους» λένε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά των εργαζομένων, το ρόλο των διαπραγματευτών θα αναλάβουν ο διαχειριστής υλικού Χρήστος Σάββας και πρόεδρος του Σωματείου Πάσης Φύσεως Εργαζομένων στο ΚΘΒΕ αλλά και τα άλλα τέσσερα μέλη του δ.σ. του σωματείου. Από την πλευρά των ηθοποιών ο «έμπειρος» Νίκος Παναγιωτίδης, εκπρόσωπος του ΣΕΗ για τις κρατικές σκηνές, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΣΕΗ Λεωνίδας Βαρδαρός και Γιώργος Σώχος αντίστοιχα.
Ως στενός συνεργάτης του κ. Τσακίρογλου, περιγράφεται ο Ντίνος Οικονόμου, ο οικονομικός διευθυντής που «δουλεύει με ματιά εργοδοτική ακόμη κι αν αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος του εργαζόμενου», όπως τον περιέγραψε γνωστός ηθοποιός του ΚΘΒΕ. Αν, λοιπόν, συνυπολογίσουμε και την γενική οικονομική συγκυρία, τον Παπαθανασίου και τις κρίσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, οι αλκυονίδες στο ΚΘΒΕ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση…

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο "Κεντρί" της 17/1/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου