Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

… ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

· Δέκα επιφανείς αρχιτέκτονες του διεθνούς προσκηνίου καλεί ο Νικολά Σαρκοζί για να σχεδιάσουν την επανένωση του παρισινού κέντρου με τα προάστιά του. Κάτι μου θυμίζει αυτό… Νέα Παραλία, πλατεία Λευκού Πύργου, συντριβανάκια, δεντράκια και τικ για την υγρασία.
· Στην Ελλαδίτσα μας, κινδυνεύει το κόκκινο σπίτι της πλατείας Αγίας Σοφίας. Επιτρέπεται; Είναι δυνατόν; Πότε επιτέλους θα ενεργοποιηθεί αυτό το κράτος όχι απλώς για να σώσει αλλά για να αξιοποιήσει κτίρια της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς;
· Έπρεπε να κάνει παρέμβαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ανοίξουν την Ακρόπολη οι απεργοί – συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ. Δεν τους είχε πείσει ούτε ο Αντώνης Σαμαράς με την κατ’ εξαίρεση τροπολογία που κατέθεσε.
· Αλλά όπως είπε και ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου στην «Ελευθεροτυπία», «δεν ξέρω τι έχουν στην ψυχή τους οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι ή διεκδικούν τη δουλειά τους. Έχουν γίνει όλα ένα κουβάρι στην εποχή μας. Δεν μπορώ να το λύσω…»
· Όλα ένα κουβάρι… Δείτε π.χ. τους ηθοποιούς που συμφώνησαν στα λόγια με τη διοίκηση και την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ για τις συλλογικές τους συμβάσεις, γύρισαν στους ρόλους τους, αλλά τα λόγια ακόμα είναι λόγια.
· Κι ας μιλάει ο άλλος για το ιδανικό του θεάτρου και το κύρος του Οργανισμού. Εδώ μιλάμε για δουλειά, μιλάμε για ζωή. Ποιο ιδανικό είναι άραγε πάνω από το δικαίωμα στην εργασία;
· Άσε που αυτοί που σιωπούν όταν καταστρέφονται περιουσίες άλλων και μιλούν για εξεγέρσεις και νεολαιίστικα κινήματα, προτάσσουν το ιδανικό του πανανθρώπινου μνημείου κλπ κλπ όταν κλείνει η Ακρόπολη.
· Κουίζ: Σε ποιον πολιτιστικό οργανισμό της Θεσσαλονίκης «όλα πηγαίνουν καλά», ο διευθυντής διευθύνει περίφημα, ο πρόεδρος προεδρεύει περίφημα και οι συνδικαλιστές έχουν λουφάξει;
· «Διπλωμάτη υψηλού επιπέδου για την Ελλάδα» χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στο χαιρετισμό του.
· H βραβευμένη σαλονικιώτικη «Beetroot» έκανε την πολύ έξυπνη αφίσα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που έχει γίνει από τους πιο δημοφιλείς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Κάμερες που συνθέτουν το στόχο και στρέφονται σ’ αυτόν.
· Η γκαλερί της Lolas Nikolaou άνοιξε σελίδα στο facebook και πάει καλά. Μαζεύει φίλους!
· Μείον 18,5% οι επισκέπτες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας το 2008. Μάλιστα, κανένα μουσείο της Μακεδονίας και της Θράκης δεν βρίσκεται μεταξύ των πρώτων… Πώς να ‘ρθουν; Με πλοίο από τις Κυκλάδες; Με αεροπλάνο από το Παρίσι; Ή οδικώς από το Βελιγράδι;
· Ρεκόρ επισκεπτών το δεκαχίλιαρο για το Μουσείο Φωτογραφίας και την έκθεση «Νερό – Ρεύματα». Μπράβο, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο 2.500 ήταν μαθητές.
· Στις 22 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής σεναρίων στο BALKAN FUND, το βαλκανικό ταμείο ανάπτυξης σεναρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενόψει της επετειακής 50ης διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί 13-22 Νοεμβρίου 2009. Πληροφορίες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο balkanfund@filmfestival.gr.
· Ξέρατε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «φεστιβάλ ανάδειξης νέων καλλιτεχνών Θεσσαλονίκης λαϊκό έντεχνο μοντέρνο τραγούδι με την αιγίδα της τηλεόρασης του Alter»; (διατηρούμε την ορθογραφία και τη σύνταξη για ευνόητους λόγους). Μάλιστα, οι διοργανωτές αφήνουν στην άκρη τη δύναμη της τηλεόρασης και χρησιμοποιούν τη δύναμη της μικρής αγγελίας. Στο Alter το ξέρουν; Μπιιιζ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου