Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Όταν ο Μάιος έγινε θεατρόφιλος

Τρία μικρά αλλά πολύ ενδιαφέροντα φεστιβάλ με πειραματικούς, νέους και καταξιωμένους θιάσους έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από σήμερα και για ένα μήνα


Ο Κόμης Δράκουλας αποφασίζει να εγκαταλείψει τον «φιλόξενο» πύργο του στην Τρανσυλβανία, λόγω των κλιματολογικών αλλαγών που πλήττουν τον πλανήτη, για ένα πιο ...δροσερό Λονδίνο. Ένα μοιραίο λάθος, τον οδηγεί στην Bullshity, μια μικρή πόλη στο Far West. Όλα όσα ξέραμε, διαβάσαμε και είδαμε στο σινεμά, τώρα με μια «άλλη» ματιά... Με μια παρωδία των ταινιών φρίκης που έχει τίτλο «Δράκουλας στην άγρια Δύση…» (ΦΩΤΟ) του Στάθη Μαυρόπουλου από τη θεατρική ομάδα «Jouet», ξεκινά απόψε στις 9 το θεατρικό φεστιβάλ «Προτάσεις» -ένα «εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων»- της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης, στο Θέατρο Αμαλία [Εισιτήρια: 20 €, μαθητικό-φοιτητικό: 12 €. Κράτηση θέσεων: 2310.821483. Ώρες ταμείου: 10-2 & 5-9. Η προπώληση, για όλες τις παραστάσεις, έχει ήδη αρχίσει].
Από τις 25 Απριλίου ως τις 23 Μαΐου, θα εμφανιστούν στο θέατρο Αμαλία έξι θίασοι, παρουσιάζοντας ισάριθμες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους θεατρικές παραγωγές στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Μετά τον «Dracula in Far West» που σκηνοθετεί η Δήμητρα Χουμέτη (παραστάσεις ως τις 30/4) ακολουθούν:
Στις 5, 6 και 7 Μαΐου, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για το ανέβασμα του μονολόγου «Πρώτος έρωτας» που φέρει την υπογραφή του Σ. Μπέκετ και σκηνοθετεί ο Πάνος Παπαδόπουλος.
• Μια παράσταση από τα Χανιά είναι η επόμενη «πρόταση», στις 9 και 10 Μαΐου: η εταιρεία θεάτρου “Μνήμη” παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα από τα τελευταία έργα του Πέτερ Χάντκε, το «Υπόγειο μπλουζ», ένα πρωτότυπο έργο σύγχρονου πολιτικού προβληματισμού σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Βιρβιδάκη.
• Ένας συγγραφέας της Θεσσαλονίκης παίρνει τη σκυτάλη από τις 13 ως τις 16 Μαΐου: θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις με το «Λιωμένο βούτυρο» του Σάκη Σερέφα, που ανεβάστηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, μια συμπαραγωγή της εταιρείας θεάτρου «Χώρος», του Εθνικού Θεάτρου και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης».
• Ακολουθεί, στις 18 και 19 Μαΐου, ένα ακόμη θεατρικό σχήμα της πόλης, η θεατρική ομάδα «Angelus Novus» του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, που παρουσιάζει τους «Ηρακλείδες» του Ευριπίδη, μια τραγωδία παιγμένη μόνο από άντρες και ανεβασμένη με σύγχρονη ματιά, έτσι ώστε να θίγει προβλήματα της εποχής μας, όπως η λαθρομετανάστευση και η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.
• Ο κύκλος των παραστάσεων τελειώνει, στις 21, 22 και 23 Μαΐου, με τους «Sforaris», την… εξωφρενική θεατρική ομάδα της Αθήνας που παρουσιάζει και στη Θεσσαλονίκη (τη γενέτειρα όλων των μελών της), τις «Πρακτόρισσες», μια παρωδία των ταινιών κατασκοπείας που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός.

Και η Ούγκα Κλάρα εν δράσει
Από τις 25 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου θα εξελιχθεί και το «Μικρό Φεστιβάλ 2», μία συνάντηση νέων θεατρικών σχημάτων που οργανώνει η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Έτσι, στο Χώρο Τέχνης 3ος Όροφος θα παρουσιαστούν συνολικά 8 παραστάσεις, 6 εργαστήρια και μία έκθεση φωτογραφίας. Η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων έχει ως εξής:
25-26 Απριλίου / Θεατρική Ομάδα Λωτοφάγοι με το έργο «Μια φορά την εβδομάδα» του Ρένου Πρελορέτζου, στις 21:30
27-28 Απριλίου / Θέατρο του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο με το έργο «Ένα μπαλόνι μυστικά» των Β. Παπαδημητράκη, Ν. Καραγιάννη, παιδικό θέατρο, στις 18:00
3-4 Μαΐου / Θέατρο χωρίς σύνορα με το έργο «Και μετά τίποτε» της Μαργκερίτ Ντυράς, στις 21:30
5-6 Μαΐου / Εργαστήρι Υποκριτικής Ούγκα Κλάρα σε συνεργασία με τη Φοιτητική Εβδομάδα του Α.Π.Θ. με την παράσταση «Τρία σε ένα», στις 21:30
7-8 Μαΐου / Levantes Dance με την παράσταση «Theatre Room Temperature Romance» των Ελένη Εδιπίδη και Bethanie Harrison, στις 21:30
10-11 Μαΐου / Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου Εικ’ Άσμα με το έργο «Υπόθεση Κάφκα» του Φραντς Κάφκα, στις 21:30
12 Μαΐου / Ανθή Θάνου και Παναγιώτης Κούλελης με την παράσταση «Πικάντικα Παραμύθια», μόνο για ενήλικες, στις 21:30
13 Μαΐου / No Knock Entry με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Paravan», στις 21:30
[Χώρος Τέχνης 3ος Όροφος, Καθολικών 4. Εισιτήρια: 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ. Πληροφορίες: 2310-535747, www.ougaklara.gr]

Στην Καλαμαριά
Τέλος ξεκίνησαν από τις 22 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Καλαμαριάς και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θανάση Παπαγεωργίου, οι «Θεατρικές Συναντήσεις» του δήμου Καλαμαριάς. Είναι μια διοργάνωση που φέρνει στην πόλη μερικές από τις παραστάσεις της Αθήνας.
Το πρόγραμμα των παραστέσεων έχει ως εξής:
22-26 Απριλίου / “Broken Nails-Μία συνομιλία με τη Μάρλεν Ντίτριχ” από το Teatr Wiczy Poland με την Anna Skubik (στα ελληνικά).
27-28 Απριλίου / “Η Τρελοβγενιώ” της Ινιές Κανατί από το θεατρικό οργανισμό “Στιγμή” με τη Μαρία Τσιμά και τον Χριστόδουλο Στυλιανού (σκηνοθεσία Γιάννης Αναστασάκης).
5-10 Μαΐου / “Νοσφεράτου Διδόντικους” από την ομάδα Ex Animo (μουσική-τραγούδια Στάθης Δρογώσης).
13-17 Μαΐου / “Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές” από το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, με την Κάτια Γέρου και τον Θόδωρο Κοτεπάνο στο πιάνο (σύλληψη-σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαΐδης).
20-24 Μαΐου / “Ζορζ Νταντέν” του Μολιέρου από το Θέατρο Τόπος Αλλού σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.
27-31 Μαΐου / “Σφαγείο” του Ιλάν Χατσόρ από το Θέατρο του Νέου Κόσμου (σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος).
22 και 24 Μαΐου / “Το μπαούλο με τα παραμύθια” από το Θέατρο Τόπος Αλλού - Αερόπλοιο. Παιδική παράσταση του Νίκου Καμτσή.
[Εισιτήρια: 20 ευρώ, 13 ευρώ για φοιτητές, πολύτεκνους, άνεργους κ.ά., 13 ευρώ την Τετάρτη, 10 ευρώ λαϊκή απογευματινή Σαββάτου, 5 ευρώ παιδιά (για την παιδική παράσταση). Ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις: 70 ευρώ κανονικό και 50 ευρώ μειωμένο. Ισχύουν εισιτήρια Εργατικής Εστίας].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου