Αλήθεια, τι μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα σήμερα από έναν πλανητάρχη που θυσιάζει την ιστορία της χώρας του στο βωμό πρόσκαιρων συμφερόντων; Τι μπορεί να ελπίζει για το «αγκάθι» των Σκοπίων και τους παραχαράκτες της Ιστορίας όταν ο ίδιος δεν σέβεται την ιστορική αλήθεια μιλώντας για ελληνική απόπειρα «ανασύστασης μιας αρχαίας αυτοκρατορίας»; Όταν δεν λέει λέξη για τη γενοκτονία και τον εκτοπισμό από τις πατρογονικές εστίες εκατομμυρίων ανθρώπων; Τι μπορεί να ελπίζει κανείς όταν ο «ροκ» Ομπάμα χωρίς καμία φειδώ μιλά στην στρατοκρατική Τουρκία για «Δημοκρατία η οποία αποσπά τον σεβασμό των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου»;
Η απάντηση είναι απλή: τίποτα καλό. Αν η Ελλάδα δεν γίνει «συμφέρον» των Αμερικανών, μόνο δεινά μπορούμε να περιμένουμε. Και μάλιστα δεινά με απρόβλεπτα όρια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να είναι πιο φειδωλός στις εκφράσεις του, πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του, εάν ήθελε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες. Με τα εύσημα που απέδωσε, ο «πολύς» Μπαράκ Ομπάμα έφτυσε κατάμουτρα τους συμπατριώτες του οι οποίοι τότε υπήρξαν οι καλύτεροι μάρτυρες της γενοκτονίας και του εκτοπισμού των Ελλήνων του Πόντου, της Ιωνίας και της Θράκης. Σίγουρα θα ήταν καλό να διαβάσει τον «Χαμένο παράδεισο – Σμύρνη 1922» του Giles Milton, να ρίξει μια ματιά έστω στις μαρτυρίες του Αμερικανού προξένου της Σμύρνης George Horton, να διαβάσει την κατάθεση ψυχής του Αμερικανού δημοσιογράφου Μέλβιλ Τσάτερ, όπως δημοσιεύτηκε στις σελίδες του National Geographic το 1925.
Η παρουσία και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία προσγείωσε όλους εκείνους, Ελλαδίτες και ομογενείς, που θεωρούσαν ότι με την εκλογή του θα άλλαζε η πολιτική Μπους στα εθνικά μας θέματα. Είναι ένα χαστούκι σε όλους τους εγχώριους πολιτικάντηδες που για μία ακόμη φορά φαντασιώθηκαν… Κένεντι και μάγους στο πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα.
Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να διατηρήσει υψηλό επίπεδο σοβαρότητας και υπευθυνότητας για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που είναι μπροστά. Η εκλογή του σκληροπυρηνικού εθνικιστή Ιβάνοφ στην προεδρία των Σκοπίων αλλά και το χρίσμα της Ουάσιγκτον στην Τουρκία, δημιουργούν δεδομένα όχι ευνοϊκά για τα ελληνικά θέματα.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 11/4/2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου