Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (11/7/2009)

• Σεμνός και ταπεινός εμφανίζεται μέχρι στιγμής ο «μετανικήτας» Σωτήρης Χατζάκης. Γνωρίζει καλά το ΚΘΒΕ και προφανώς είναι βέβαιος πως ό,τι και να κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής δύσκολα θα φύγει με χειροκροτήματα. Ακόμη πιο δύσκολα θα συμπληρώσει δεύτερη θητεία.
• Τώρα που τελείωσαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και ο απόηχός του, τι θα γίνει κ. υπουργέ Πολιτισμού με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα; Έχουν να πάρουν φράγκο πριν το άλμα στο κενό…
• Καλά, παιδιά, είπαμε να κόψουμε το τσιγάρο αλλά μην κόψουμε και το θέατρο… «Παρακαλώ, απαγορεύεται το κάπνισμα στο θέατρο» ακούστηκε από τα μεγάφωνα του Θεάτρου Δάσους στην πρεμιέρα των «Τρωάδων» του ΚΘΒΕ και της Νικαίτης Κοντούρη. Προφανώς ο προτρέπων ή ήθελε να πει «μην πετάτε το τσιγάρο στο Δάσος» ή είναι φονταμενταλιστής αβραμοπουλικός.
• «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν…». Φίσκα το Νταμάρι για τον Δημήτρη Μητροπάνο. Κι όχι άδικα! Η πιο αυθεντική λαϊκή φωνή που κάπου συνδέει το σημερινό χάος με τη χρυσή εποχή του λαϊκού τραγουδιού, έχει κερδίσει αυτά τα χρόνια τον σεβασμό όλων, όχι μόνο για τη φωνάρα του αλλά και για το ήθος του.
• Πολλές εκπλήξεις, ευχάριστες φυσικά, μας επιφυλάσσουν τα φετινά Δημήτρια. Εκπλήξεις με την υπογραφή του Βασίλη Γάκη, του αντιδημάρχου, ο οποίος αργά αλλά σταθερά το εξελίσσει το πράγμα. Εκπλήξεις όχι μόνο στο πρόγραμμα, που όπως πάντα θα διαθέτει τα δυνατά του ονόματα, αλλά και σε σχέση με την πόλη. «Κωδικός διάχυση»…
• Θυμάστε μια ραδιοφωνική εκπομπή των αρχών της δεκαετίας του ’90 στο Ράδιο Μακεδονία με τίτλο «Νυχτερινή Κυβέρνηση»; Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το συνώνυμο συγκρότημα που θα κλείσει τον 24αύγουστο τα Πρέσπεια με συναυλία στην πλατεία της Φλώρινας, αλλά το θυμήθηκα.
• Έφυγε ο Μάικλ Τζάκσον, έφυγε κι ο Σπύρος Καλογήρου. Ποιος είναι μεγαλύτερη απώλεια για μας τους Έλληνες; Πριν από μερικά χρόνια είχα κάνει συνέντευξη τον κύριο Σπύρο και διαπίστωσα από κοντά την ευγένεια και την καλοκαρδία του. Τον Μάικλ Τζάκσον ποτέ μου δεν τον άκουσα, όπως πολλοί βέβαια στη γενιά του ’70, κι όμως ξέραμε τα τραγούδια του. Θάνατος θρύλος, θύμισε Έλβις, κηδεία με «μαγικό χαρτάκι», κάτι σαν τελευταία παράσταση.
• Κι όμως! Όλα είναι δυνατά ακόμη κι αν δεν ανήκεις σε κλίκες και κυκλώματα. Και τότε οι επιτυχίες είναι ακόμη πιο ευχάριστες και πιο στέρεες. Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» του καλού φίλου συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη (τελευταίο του βιβλίο «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» από τις εκδόσεις Πατάκη) μεταφράζεται ήδη στη Γαλλία όπου αναμένεται να εκδοθεί εντός έτους από πολύ σημαντικό εκδότη. Καλή Ευρώπη!
• Ο Σταύρος Ανδρεάδης του Sani γενικώς –και του Festival- ζήτησε συνεργασία των τριών θερινών φεστιβάλ (Sani, Κασσάνδρα, Μουδανιά) γιατί τα οικονομικά είναι δύσκολα. Για να το ζητάει αυτός, που είναι και σοβαρός, καταλαβαίνεται τι γίνεται…
• Είναι λίγο κοινή λογική, βέβαια, «η ισχύς εν τη ενώσει» εάν αποζητά κανείς την ανάπτυξη π.χ. του πρώτου ποδιού, αλλά βλέπετε κανείς δεν το σκέφτηκε (;)… Ή τουλάχιστον κανείς δεν το είπε.
• Εκεί που όλη η Ελλάδα περιμένει ν’ ανοίξει η σήραγγα στα Τέμπη, άνοιξε θέατρο! Θέατρο Τεμπών λέγεται και βρίσκεται στο παλιό λατομείο του Ομολίου. Καλές παραστάσεις λοιπόν!
• Κουίζ: Ποιος αναρωτήθηκε για παράσταση του Κρατικού «καλά, τόσες πολλές προσκλήσεις βρε παιδιά;». Αμ πως νομίζετε ότι γεμίζουν τα θέατρα σερ; Με εισιτήρια; Μπιιιιιιιζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου