Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ: Άφραγκη «πρεμιέρα» με νέες… Σκηνές

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ ξεκίνησε με έξυπνες ντρίπλες τη σύντομη θητεία του- Τι προβλήματα τον περιμένουν, η Λαϊκή και η Πειραματική Σκηνή, οι συνεργασίες με καλλιτέχνες, με φορείς, με τα Βαλκάνια


Με την «ίδρυση» Λαϊκής και Πειραματικής Σκηνής και επομένως σαφή διαχωρισμό των Σκηνών του ΚΘΒΕ, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Σ. Χατζάκης παρουσίασε τον προγραμματισμό του Θεάτρου για τη σεζόν 2009 – 2010. Με μια απλή κίνηση που ισχύει εδώ και χρόνια στο Εθνικό Θέατρο (όπου ο Χατζάκης αναπλήρωνε τον Κούρκουλο) δίνει ιδιαίτερο χώρο σε κλασικά νεοελληνικά έργα αλλά και σε δύσκολους πειραματισμούς, δύο τομείς που επισείουν εδώ και χρόνια αντιδράσεις σε κοινό και κριτικούς. Πιεσμένος χρονικά και οικονομικά, ο Χατζάκης καλείται να λειτουργήσει το Κρατικό σε κατάσταση ομαλότητας για μόλις μία σεζόν, αφού τότε λήγει η θητεία του παραιτηθέντος Τσακίρογλου τον οποίο ο Χατζάκης κλήθηκε να αναπληρώσει, έχοντας 3,5 εκατ. ευρώ χρέη!
Ο επιτυχημένος σκηνοθέτης και ηθοποιός στο σύντομο χρονικό διάστημα που του… απομένει θα κληθεί να διαχειριστεί επίσης και τα δύσκολα εργασιακά θέματα των τεχνικών και του προσωπικού. Το θετικό είναι ότι όπως διαφαίνεται έχει την εμπιστοσύνη του δ.σ. και του προέδρου Δ. Γαρούφα, ο οποίος κρατά ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Πολιτισμού.

Λαϊκή Σκηνή
Προτεραιότητα του Κρατικού είναι η ανάδειξη του ελληνικού ρεπερτορίου, με διαχρονικά έργα της ελληνικής παραγωγής, αναγνωρίσιμα προς το ευρύ κοινό. «Για να είσαι παγκόσμιος, πρέπει να είσαι πρώτα από όλα τοπικός. Η εξωστρέφεια, όχι όμως με τη μορφή του λαϊκισμού είναι το στοιχείο εκείνο που επιθυμούμε να δώσουμε στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι πόρτες του θεάτρου πρέπει να ανοίξουν στο κοινό», είπε ο κ. Χατζάκης. Τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης του Κ.Θ.Β.Ε ως θέατρο δημόσιου συμφέροντος, ο κ. Χατζάκης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση της Λαϊκής και Πειραματικής Σκηνής στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Συγκεκριμένα, στη Λαϊκή Σκηνή, που θα στεγάζεται στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» θα παρουσιαστεί ένα αμιγώς ελληνικό ρεπερτόριο, με εναρκτήριο έργο την κωμωδία «Βασικά, με λεν Θανάση», του Γιώργου Αρμένη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Θα ακολουθήσει, το κομβικό για την ελληνική συγγραφή, έργο του Γιώργου Τσιφόρου, «Τα παιδιά της πιάτσας», σε θεατρική διασκευή του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Ακόμη, στην ίδια σκηνή της Μονής Λαζαριστών, η Νεανική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου.

Πειραματική Σκηνή

Η Πειραματική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε, που θα στεγάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θεσμοθετείται με στόχο να δοθεί ένα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης στους νέους, στα θεατρικά σχήματα, αλλά και στους μεμονωμένους καλλιτέχνες. «Είναι μεγάλη μας επιθυμία να δώσουμε χώρο στους νέους, εναλλακτικούς και τολμηρούς καλλιτέχνες», τόνισε ο κ. Χατζάκης. Το εναρκτήριο έργο θα είναι το «Ο Ύμπι Βασιλιάς», του Αλφρέ Ζαρύ, σε σκηνοθεσία του Θεσσαλονικιού Γιάννη Παρασκευόπουλου. Θα ακολουθήσει «Η αποστολή στον πλανήτη γη», του επίσης Θεσσαλονικιού Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Συνεργασία με φορείς
Ανάμεσα στα σχέδια της Πειραματικής Σκηνής είναι η ανάπτυξη επικοινωνίας, με τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και με όλα τα θεατρικά σχήματα της πόλης. «Είναι προτεραιότητα μας να αξιοποιήσουμε το ήδη υπάρχον δυναμικό της πόλης, τους νέους που έχουν το δίκαιο της αθανασίας και της νεότητάς τους και να μπει νέο αίμα στις σκηνές», εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Ακόμη, ανάμεσα στις δράσεις που σχεδιάζονται είναι και η σύνδεση του Κ.Θ.Β.Ε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έναν από τους πιο καταξιωμένους θεσμούς της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, το Κ.Θ.Β.Ε θα τιμήσει τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, ανεβάζοντας στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το έργο «Το κορίτσι με τα μαύρα». Την περίοδο εκείνη, θα οργανωθούν διάφορα δρώμενα, στις υπαίθριες εγκαταστάσεις που θα στηθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ηθοποιούς και χορευτές, οι οποίοι θα ερμηνεύουν σκηνές από δημοφιλείς ταινίες. Ακόμη, θα οργανωθούν βραδιές, στις οποίες, ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου θα συνομιλούν με το κοινό, αφηγούμενοι τις εμπειρίες τους.

Έξοδος στα Βαλκάνια
Έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον του Κρατικού για συνεργασία με τις χώρες της Βαλκανικής, με τη μορφή ανταλλαγών και συμπαραγωγών. «Είναι σαφές ότι ένα Κρατικό Θέατρο δεν πρέπει να απομονώνεται, η Ελλάδα οφείλει να συναντηθεί με τις χώρες των Βαλκανίων στο πλαίσιο ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργικής ανάπτυξης», εξήγησε ο κ. Χατζάκης. Υποστηρίζοντας αυτήν τη θέση, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κατά τα μέσα της θεατρικής περιόδου, θα παρουσιαστεί η διαβαλκανική παραλογή «Του Νεκρού Αδερφού», ενώ «ολόκληρη η παραγωγή του έργου δόθηκε στο Κ.Θ.Β.Ε, δωρεάν, γιατί απλώς, έτσι έπρεπε», τόνισε ο κ. Χατζάκης, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία του έργου.

Και η Παιδική Σκηνή
Ακόμη, στο Βασιλικό Θέατρο θα ανέβει το έργο του Δημήτρη Βυζάντιου «Η Βαβυλωνία», σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώτη, ενώ θα ακολουθήσει η σάτιρα του Ντάριο Φο, «Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας Παραμυθάς». «Ο Ερωτευμένος Πειρατής», που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το παιδικό κοινό θα επαναληφθεί στην Παιδική Σκηνή και στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο «Ο Σιμιγδαλένιος», του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου. Ανάμεσα στα σχέδια του Κ.Θ.Β.Ε είναι και η αναδιοργάνωση του Χοροθεάτρου, στο οποίο θα παρουσιαστεί το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη.

Στα σχολεία και στα νοσοκομεία!
Ο κ. Χατζάκης παρουσίασε ακόμη τις υπόλοιπες δράσεις του Κ.Θ.Β.Ε , που αφορούν την συνεργασία του με τα ΔΗΠΕΘΕ της Βόρειας Ελλάδας, την αναδιοργάνωση της Δραματικής Σχολής, την δραστηριότητά του σε παραμεθόριες και τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και την δυναμική παρουσία του σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα. Οι δραστηριότητες του ΚΘΒΕ σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλους χώρους κοινής ωφέλειας θα συνεχιστούν, ενώ μεταξύ, άλλων σχεδιάζεται η αρμονική συνεργασία με την Όπερα αλλά και η συνεργασία του Κρατικού με τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης Θεάτρων Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου