Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Oι αχρείαστοι… εργαζόμενοι

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

Ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της Θεσσαλονίκης, αυτός του Ευόσμου, ένα άγχος έχει κάθε μήνα. Πως θα πληρώσει τους … 900 εργαζόμενους του! Πως θα συγκεντρώνει – κάθε πρώτη του μηνός - 1.500.000 ευρώ (!) για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων οι οποίοι, ως επί των πλείστων, βρίσκονται σε γραφεία και σε άλλες «καθιστικές» υπηρεσίες!
Τα έσοδα του Δήμου, βάσει προϋπολογισμού, επιχορήγησης υπουργείων και επιβολής προστίμων, ανέρχονται περίπου στα 1.200.000 ευρώ, όπως μου είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Κώστας Σωτηράκης και ίσως γι αυτό, τώρα τελευταία, πέφτουν βροχή τα πρόστιμα, μπας και μαζευτούν οι μισθοί και τα επιδόματα του καλοκαιριού.
Ο αντιδήμαρχος στην ερώτηση αν χρειάζονται τόσοι πολλοί στα κλιματιζόμενα γραφεία - την εποχή του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης - μου απάντησε νέτα σκέτα, «όχι, αλλά τι να κάνουμε;» Απλώς σύμφωνα με αποφάσεις (ελεγκτικό συμβούλιο, προγράμματα ΟΑΕΔ, δικαστήρια κα) ο αριθμός αυξήθηκε αργά, σταθερά και … νομίμως, σε σημείο να μη ξέρουν σήμερα που να τους βάλουν και το κυριότερο πώς να τους πληρώσουν!
Την ίδια ώρα, στον ίδιο δήμο, προσλαμβάνονται 70 άνεργοι, διότι κρίνονται απαραίτητοι για άλλες, «εξωτερικές» δουλειές (καθαριότητα, συντήρηση οδικού δικτύου κ.α.) τις οποίες σαφώς και δεν θέλουν να κάνουν οι «γραφειάδες» με τα πανεπιστημιακά πτυχία και τις δικαστικές αποφάσεις πρόσληψης τους. Πέραν από το εύλογο της ιστορίας υπάρχει και ο νόμος περί δυσμενούς μεταβολής εργασιακών συνθηκών που τους προστατεύει – και καλά κάνει. Όμως, δικαίως μπορεί να αναρωτηθεί ο καθένας.
Τους δημότες του Ευόσμου και τους φορολογουμένους του δημοσίου - εκτός και εντός δήμου - ποιος τους προστατεύει από την κακοδιοίκηση; Ποιος είναι αρμόδιος για το μπάχαλο και ποιος για τα άδεια ταμεία; Ποιος κάνει προσλήψεις και στη συνέχεια απολύσεις… συμβασιούχων που καλύπτουν δουλειές μονίμων; Ποιος είναι ο ρόλος των αιρετών, πέραν της πίεσης προς την κεντρική διοίκηση να κάνει κάτι (;) Τελικά ποιος κάνει κουμάντο και γενικό σχεδιασμό και ποιος τα στραβά μάτια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου