Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πράγματι κινδυνεύουμε να χάσουμε τη ΔΕΒΘ...

Προσωπικά, με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" και στο παρόν blog, είχα επισημάνει τον κίνδυνο η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης να "φύγει" από την πόλη μας και να διεξάγεται στο μέλλον -πού αλλού;- στην Αθήνα. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα στα περισσότερα σημεία της την ανακοίνωση - παρέμβαση της παράταξης Μπουτάρη - Αβραμόπουλου - Κουράκη για το θέμα, και γι' αυτό τη δημοσιεύω:

«Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, η biennale Σύγχρονης Τέχνης και η Photobiennale είναι πολιτιστικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας, που όχι μόνο βάζουν τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των διεθνών πολιτισμικών γεγονότων, αλλά φέρνουν και τους δημότες της πόλης σε επαφή με μερικές από τις παγκοσμίως σημαντικότερες προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης. Η δημοτική κίνηση “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” παρακολουθεί με ανησυχία τις συζητήσεις γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και την πιθανολογούμενη μεταφορά της στην Αθήνα. Η “Πρωτοβουλία” στηρίζει το έργο του ΕΚΕΒΙ και επιθυμεί την παραμονή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης θα θεωρήσει συνυπεύθυνους:
-Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που αγνοεί επιδεικτικά την Έκθεση αδυνατώντας να κατανοήσει τη σημασία του θεσμού, ενώ περιορίζεται στη θεαματική και πελατειακή διαχείριση του πολιτισμού, καθώς στερείται παντελώς ενός σχεδίου πολιτισμικής ανάπτυξης της πόλης.
-Τη HELEXPO, που “φιλοξενεί” τον θεσμό με εισπρακτικό πνεύμα και ελλιπή οργάνωση.
-Τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Β.Ε. και δημοτικό σύμβουλο Μ. Μπαρμπουνάκη, που ειρωνεύεται και αντιστρατεύεται τον θεσμό αποδυόμενος σε έναν μικρόνοο ανταγωνισμό.
Οι πολιτισμικοί θεσμοί της πόλης μας χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση, όχι αδιαφορία και υπονόμευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου