Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Δ. ΤΣΑΜΗΣ: «Το ζητούμενο είναι η ΝΔ να μη χάσει εντέλει και τις εθνικές εκλογές»

«…Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου θυμίζουν εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως φαίνεται αυτό επαναλήφθηκε και στην τελευταία»

«Η ΝΔ απεχώρησε από τον ιδεολογικό στίβο. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κρίση δικαίωσε τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, η κυβερνώσα παράταξη προτίμησε να… αυτοπεριοριστεί σε τεχνικά διαχειριστικά ζητήματα»



Tης Μελίνας Καραπαναγιωτίδου


Για πολυλογάδες… θορυβοποιούς του λούμπεν λαϊκισμού κάνει λόγο στο ΚΕΝΤΡΙ ο αναπληρωτής οργανωτικού της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις ομοϊδεατών του για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη συμπεριλαμβανομένου και του ΛΑΟΣ. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ. αφήνει να εννοηθεί ότι η μάχη των ευρωεκλογών χάθηκε γιατί απλούστατα… δεν δόθηκε ποτέ. Μάλιστα όπως σημειώνει με νόημα, το κόμμα αποχώρησε από τον ιδεολογικό στίβο ενώ αυτοπεριορίστηκε σε διαχειριστικά ζητήματα και δεν ασχολήθηκε με την ουσία της πολιτικής που είναι να θέτει υψηλούς στόχους στην κοινωνία. Μιλώντας για τον αγώνα κατά της διαφθοράς και των σκανδάλων τόνισε ότι τώρα είναι αναγκαίος, όσο ποτέ άλλοτε. Τέλος, χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβούλιου ως… εκπαιδευτική διαδικασία, αφού ο πρωθυπουργός μιλάει και οι υπουργοί απλώς ακούν!

Η Ν.Δ. τελικά έχασε, διότι πολλοί δείχνουν να μην το έχουν καταλάβει; Αν ναι, ξέρατε το ποσοστό της ήττας εδώ και μέρες, όπως άφησε να εννοηθεί δημοσιογράφος που πήρε προεκλογικά συνέντευξη τον πρωθυπουργό;
Η Νέα Δημοκρατία έχασε τις ευρωεκλογές. Το ζητούμενο είναι να μη χάσει τις πολιτικές της ρίζες, τις κοινωνικές της αναφορές και τα πολιτικά αντανακλαστικά. Να μη χάσει εντέλει τις εθνικές εκλογές.

Η κεντροδεξιά γιατί κέρδισε στο εξωτερικό και όχι στην… Ελλάδα; «Εντός» δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Ευρώπη ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Σ’ αυτό ακριβώς αναφέρθηκα προηγουμένως. Χάνονται πάντα οι μάχες που δεν δίνεις. Η Νέα Δημοκρατία απεχώρησε από τον ιδεολογικό στίβο. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κρίση δικαίωσε τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και ανέδειξε τις αξεπέραστες αδυναμίες των ακραίων νεοφιλελεύθερων σοσιαλιστικής καταγωγής, η Νέα Δημοκρατία προτίμησε να αυτοπεριοριστεί σε τεχνικά διαχειριστικά ζητήματα. Η κοινωνία όμως χρειάζεται υψηλούς στόχους. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη δική της απάντηση. Το ισχυρό φιλελεύθερο κράτος είναι η λύση, η προοπτική για όλους, η εγγύηση για το μέλλον.

Η μη εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής (της κεντροδεξιάς) στη χώρα μας θα συνεχισθεί, μετά από τέτοια εκλογική ήττα ή σας βάζει (έστω) σε σκέψεις;
Ο όρος κεντροδεξιά είναι τόσο αόριστος που καταλήγει να μην έχει πολιτικό νόημα, ούτε περιεχόμενο. Τον επικαλούνται οι θορυβοποιοί του λούμπεν λαϊκισμού για να κρύψουν το κενό της πολυλογίας τους. Η Νέα Δημοκρατία αξιολογήθηκε για την επιχειρησιακή της απόδοση. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Η πολιτική που ακολουθεί δεν έχει ενιαία πολιτικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Οψόμεθα.

Η κυβερνώσα παράταξη «πλήρωσε» την ατιμωρησία των στελεχών της ύστερα από τα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών; Τελικά είναι αντιμετωπίσιμη η διαφθορά στην Ελλάδα ή τελικά είναι ένας ακόμη «αγώνας» (μάλλον μάταιος) που ακούγεται λίγο πριν τις εκλογές;

Πολλά, άλλα δικαιολογημένα και άλλα άδικα, χρέωσαν οι πολίτες στη Ν.Δ.. Ένα από αυτά ήταν και τα «σκάνδαλα». Στο ζήτημα αυτό οφείλουμε με ειλικρίνεια να αναγνωρίσουμε τόσο τη διαχρονικότητα του προβλήματος της διαφθοράς και την τεράστια ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και τη βραδύτητα των αντανακλαστικών των τελευταίων ετών. Ο αγώνας όχι μόνον δεν είναι μάταιος αλλά αντίθετα απόλυτα αναγκαίος.

Υπήρξε στροφή της Ν.Δ. προς… ΛΑΟΣ, ύστερα από την ήττα της περασμένης Κυριακής; (αν κι αργότερα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας). Οι δηλώσεις Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο περί αυστηρότερης εφαρμογής των νόμων δεν σηματοδοτούν αυτή την αλλαγή… δεξιότερα;
Αλίμονο αν το αυτονόητο αποτελεί πεδίο πολιτικής σύγκρισης. Η εφαρμογή των νόμων είναι υποχρέωση όλων, πολύ περισσότερο των ίδιων των νομοθετών. Δυστυχώς μερικές φορές οι τελευταίοι δείχνουν να αγνοούν αυτά που πρόσφατα ψήφισαν αλλά γι αυτό κρίνονται και αξιολογούνται. Εν πάση περιπτώσει όλα τα κόμματα, εφ όσον λογίζονται ως δημοκρατικά, οφείλουν να σέβονται τους στοιχειώδεις κοινοβουλευτικούς κανόνες.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης ο πρωθυπουργός μιλούσε και οι υπουργοί άκουγαν… πάλι ή οι υπουργοί «έκαναν ταμείο» και ο πρωθυπουργός τους άκουγε;
Είθισται τα τελευταία χρόνια οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου να θυμίζουν εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως φαίνεται αυτό επαναλήφθηκε και στην τελευταία. Μακάρι να αποδώσει αυτή τη φορά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 13-6-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου