ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Ο «ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΣ» - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
Παρόλες τις αντιξοότητες και τις αδικίες που όντως υπάρχουν, καλλιτέχνης στην επαρχία θα πει απλά καλλιτέχνης!
Κρατάμε χαμηλό το κόστος της Γιορτής της Μουσικής του Κόσμου γιατί μας διέπει έξω από managers και γραφεία διοργανώσεων λογική
Συνέντευξη στον Γιάννη Θ. Κεσσόπουλο
Ένας καλλιτέχνης να κατέχει θέση αιρετού στην τοπική αυτοδιοίκηση και να ασχολείται με το αντικείμενό του, δηλαδή τα πολιτιστικά, δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη χώρα μας. Υπό αυτήν την έννοια ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Δράμας, είναι μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση. Αυτές τις μέρες διεξάγονται στην ακριτική πρωτεύουσα οι «Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου» και ήταν μια αφορμή για συζήτηση. Πολιτικός επιστήμονας και ψυχολόγος, καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής επέλεξε να ζει στη Δράμα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να εκδώσει τρία cd’s με βυζαντινά και παραδοσιακά με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο, τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο και τον αείμνηστο Δημήτρη Καρέλλη.
Δραστηριοποιείστε στο χώρο της βυζαντινής και της παραδοσιακής μουσικής και ζείτε στη Δράμα. Τι θα πει καλλιτέχνης στη ελληνική επαρχία;
Ο αληθινός καλλιτέχνης σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται μπορεί και πρέπει να δημιουργεί. Ίδρυσα μαζί με τον αδελφό μου τον Πέτρο το 1996 τη Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία "Οι Δομέστικοι της Δράμας». Σας πληροφορώ ότι με βάση τη Δράμα έχουμε πετύχει εξαιρετικές διακρίσεις. Για μένα, λοιπόν, παρόλες τις αντιξοότητες και τις αδικίες που όντως υπάρχουν, καλλιτέχνης στην επαρχία θα πει απλά καλλιτέχνης!
Είστε αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Δράμας. Τι όραμα μπορεί να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην ελληνική περιφέρεια;
Το να είσαι αντιδήμαρχος Πολιτισμού σε έναν δήμο της περιφέρειας είναι μια πρόκληση. Καταρχήν η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει μεράκι για τον τόπο σου, αγάπη για τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτόν και όραμα για το μέλλον. Όταν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση α' βαθμού, μιλάμε για την πιο λαϊκή μορφή εξουσίας. Για την εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Και εάν υπάρχει αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ λαού και πολιτικών τότε γίνονται θαύματα. Εμείς στη Δράμα προχωράμε με γνώμονα αυτή την αμοιβαία εμπιστοσύνη και καταφέραμε να δημιουργήσουμε τα τελευταία χρόνια νέους πετυχημένους θεσμούς όπως την "Ονειρούπολη", τη "Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου" κ.ά.
Πως καταφέρνετε να κάνετε τις Γιορτές του Κόσμου μόνο με 2.000 ευρώ;
Το ζητούμενο σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία ήταν να μην οπισθοχωρήσουμε. Το εύκολο θα ήταν να πούμε ότι για λόγους οικονομίας δεν θα κάνουμε φέτος τη "Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου", όπως έκαναν γειτονικές πόλεις -π.χ. η Καβάλα με το φεστιβάλ Cosmopolis). Το δύσκολο ήταν να παλέψουμε και με κάθε τρόπο να συνεχίσουμε για τέταρτη χρονιά αυτόν τον πετυχημένο θεσμό. Το χαμηλό κόστος του φεστιβάλ το πετύχαμε με τη συμμετοχή κάποιων χορηγών (όπως το "Κτήμα Παυλίδη") και με την έξω από managers και γραφεία διοργανώσεων λογική που μας διέπει. Για μας ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό όπως η υγεία και η παιδεία. Για μας ο πολιτισμός είναι είδος πρώτης ανάγκης.
Η πολιτεία, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης βοηθάνε την προσπάθειά σας;
Δυστυχώς δεν έχουμε καμία στήριξη από πουθενά. Βασιζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα αξιολογηθεί καλύτερα αυτό που κάνουμε και θα στηριχτεί και από άλλους φορείς.
Πείτε μου ορισμένους αξιόλογους καλλιτέχνες της Δράμας; Με ποιο τρόπο στηρίζετε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό;
Η Δράμα είναι γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών που είναι ευρέως γνωστοί. Οι ηθοποιοί Θάνος Καληώρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ιωάννης Παπαζήσης και οι αείμνηστοι Κούλης Στολίγκας και Νίκος Σεργιανόπουλος, οι τραγουδιστές Πέτρος Γαϊτάνος και Τάνια Τσανακλίδου, ο χορογράφος Δημήτρης Σωτηρίου, οι ζωγράφοι Γιάννης Νίκου και Παύλος Βαφειάδης, οι φωτογράφοι Λίλα Σωτηρίου και Άρης Καραϊσκάκης, οι ποιητές και συγγραφείς Νάσος Βαγενάς, Δημήτρης Μανθόπουλος, Γρηγόρης Πεντζίκης κ.ά, μας κάνουν πάντοτε υπερήφανους ως δραμινούς. Έχουμε όμως και πολλούς νέους καλλιτέχνες που επέλεξαν να μείνουν στη Δράμα και να επικοινωνήσουν την τέχνη τους από εδώ. Η Χαρούλα Γκλαβοπούλου, καθηγήτρια μονωδίας-κλασικού τραγουδιού και διεθνούς φήμης σοπράνο, ο βιολοντσελίστας Ιάσων Ιωάννου, ο βιρτουόζος της ποντιακής λύρας Παναγιώτης Κογκαλίδης, ο ταλαντούχος και μόλις 14 χρονών Κωσταντίνος Τότσιος που παίζει 11 μουσικά όργανα, οι ηθοποιοί Έλενα Μαυρίδου και Δήμητρα Κούζα, ο σκηνοθέτης Θανάσης Ιατρίδης, ο συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης, ο αγιογράφος Αντίγονος Γανυτίδης και πολλοί ακόμη συμπολίτες μου γράφουν τις σελίδες της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας της Δράμας. Κι εμείς είμαστε πάντα κοντά τους στηρίζοντας τους ηθικά και υλικά και δίνοντας τους το βήμα για να παρουσιάσουν την πνευματική τους δημιουργία εντός και εκτός Δράμας.
Ποια είναι τα κύρια αιτήματα του δήμου Δράμας προς την Πολιτεία όσον αφορά στα πολιτιστικά;
Η περαιτέρω ενίσχυση του Φεστιβάλ Ταινιών Ταινιών Μικρού Μήκους και η στήριξη νέων πολιτιστικών δράσεων όπως "η Ονειρούπολη" και "η Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου" είναι πάγια αιτήματα του Δήμου της Δράμας προς την Πολιτεία. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια είναι επιτακτική η ανάγκη ενός σύγχρονου πολυχώρου τέχνης που θα λειτουργεί ως θέατρο αλλά και συνεδριακός χώρος.
Τι ονειρεύεστε για τη Δράμα στα πολιτιστικά; Τι θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας όταν φύγετε από τη σημερινή σας θέση;
Οραματίζομαι μια Δράμα με σύγχρονες υποδομές και ένα μεγάλο θέατρο που θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες παραγωγές, μια Δράμα πολιτιστικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και κάποια στιγμή που θα φύγω από αυτή τη θέση θα ήθελα να μείνει έργο ουσιαστικό που θα στιγματίσει θετικά τις ψυχές των συμπολιτών μου.
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μουσική, χορός, θέατρο στους δρόμους της Δράμας
Ο Μουσικός Οργανισμός του Δήμου Δράμας λειτουργεί πέρα από τη λογική των ανταποδοτικών εκδηλώσεων. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο «κρουστός» Νίκος Τουλιάτος και με επίκεντρο την 21η Ιουνίου -παγκόσμια ημέρα μουσικής- διοργανώνονται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Κήπο εμφανίζεται το μουσικό σύνολο Κου Κλουξ Σαξ με 30 σαξόφωνα του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης υπό τον Θεόφιλο Σωτηριάδη. Αύριο, Κυριακή 21/6, από τις 8 το βράδυ πέντε φιλαρμονικές του δήμου, τοπικά συγκροτήματα αι χορωδίες θα παίζουν μουσική σε διάφορα σημεία της Δράμας. Την ίδια ώρα, στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, θα πραγματοποιηθεί το 13ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δράμας. Τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Κήπο, συναυλία του σχήματος «Εμπειροτέχνες» και την Παρασκευή 26/6, στις 9 το βράδυ, στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Ο απόκοπος» του Μπεργαδή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου