Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Η νύχτα της μεγάλης ήττας

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Ο Καραμανλής και οι κουρασμένες διαπιστώσεις, ο Παπανδρέου στα σύννεφα, η μοναχική Παπαρήγα, ο λιτός και πονηρός Γιώργος Καρατζαφέρης, ο αμήχανος Τσίπρας και ο ευρωβουλευτής Τρεμόπουλος



Το πήραν τελικά το μήνυμα οι πολιτικοί αρχηγοί; Κατά πόσο αντιλήφθηκαν ότι ολοένα και μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των πολιτών για το πολιτικό σύστημα; Το «Κεντρί» αποκρυπτογράφησε τις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών τη νύχτα της 7ης Ιουνίου και καταγράφει ό,τι αυτές σηματοδοτούν για την επόμενη μέρα των κομμάτων τους και της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Κ. Καραμανλής: κουρασμένες διαπιστώσεις
Ο πρωθυπουργός περίμενε αρκετά για να απευθύνει στους πολίτες το δικό του μήνυμα, προφανώς αναμένοντας «διόρθωση» των exit polls. Εξάλλου, στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση η νίκη και η ήττα ήταν από πριν κάτι το σχετικό, δεδομένων των εσωτερικών διεργασιών στα δύο μεγάλα κόμματα.
Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε καταρχήν αυτοκριτικός, όμως όχι τόσο πειστικός. Η εμμονή του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ως κεντρικό αίτημα των πολιτών και βασικό καθήκον της κυβέρνησης, εκτιμάται από πολλούς ότι είναι άστοχη. Οι πολίτες θέλουν κράτος, κι αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα από την οικονομική κρίση.
Ο Κ. Καραμανλής έπαιξε το παιχνίδι της αποχής καθώς το Μαξίμου πόνταρε πολλά σ’ αυτήν. Το υψηλό ποσοστό αποχής συνιστά έναν άγνωστο Χ που θα ψηφίσει όποτε γίνουν βουλευτικές εκλογές και επομένως είναι εύκολα διεκδικήσιμο και μια πολύ καλή παράμετρος για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το κακό αποτέλεσμα.
Είπε και αλήθειες. «Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Απογοητεύονται, διότι ο κρατικός μηχανισμός, ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας, παραμένει προβληματικός, παρά τα βήματα που έχουν γίνει». Μόνο που για τους πολίτες είναι αλήθειες που επαναλαμβάνονται εδώ και δεκαετίες, χωρίς όμως να υπάρχουν ουσιαστικές βελτιώσεις.
Αναλόγως και στην αναφορά του στους εμπλεκόμενους σε «σκάνδαλα». «Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν ενοχλήσει, παραβιάζοντας αρχές που έθεσα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Χώρας» είπε, υπονοώντας το «σεμνά και ταπεινά». Όμως, εννέα μήνες μετά το – τραγικό όπως αποδείχθηκε- συγχωροχάρτι που έδωσε στη ΔΕΘ, φαίνεται ότι το επιτελείο που ετοίμασε το πρώτο μετεκλογικό μήνυμα του πρωθυπουργού δεν αντιλήφθηκε ότι πλέον δεν αρκούν οι διαπιστώσεις.

Γ. Παπανδρέου: στον 7ο ουρανό
«Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα, όπου όλοι είμαστε ίδιοι» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο αριθμητικά νικητής των ευρωεκλογών, που εμφανίστηκε εμφανώς χαρούμενος, καθώς κερδίζει εκλογές μετά από τέσσερις ήττες! Δεν έδειξε να συμμερίζεται την άποψη –ή δεν ήθελε να το δείξει- ότι το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε πρόβλημα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, άρα και στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί είναι πασίδηλο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώθηκε τις απώλειες της ΝΔ, ανεβαίνοντας μόλις 2,5 μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, την ώρα που η ΝΔ το 2004 είχε κερδίσει ποσοστό 41% στις ευρωεκλογές. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι το ποσοστό που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι νικηφόρο κι ας έκανε ο πρόεδρος λόγο για προοπτική «κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας». Πρώτος ο Ευ.Βενιζέλος, που ξεκίνησε τη δική του δήλωση με την επισήμανση της αποχής, δηλαδή του πλήγματος που δέχθηκε το πολιτικό σύστημα.
Ο λόγος του θύμιζε Καραμανλή προ του 2004, καταγγελτικός και εξαγγελτικός, ενώ μίλησε για «ανατροπή πολιτικών συσχετισμών». Θέλησε να «περάσει» ότι ανέκτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρόλο που αυτό δεν αποτυπώνεται στην κάλπη.

Αλ. Παπαρήγα: ρεαλιστική εκτίμηση
«Το μεγάλο ποσοστό της πρωτοφανέρωτης για τα ελληνικά δεδομένα αποχής, σε ένα μεγάλο μέρος έχει υπόβαθρο τη διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική της ΝΔ αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ». Με αυτήν τη δήλωση, η Αλέκα Παπαρήγα έδωσε την πιο ρεαλιστική προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, μια προσέγγιση βολική για την ίδια και το ΚΚΕ.
Επέμεινε στην «αντικομμουνιστική προβοκάτσια» χωρίς όμως να την επεξηγεί και έκανε εκτενή αναφορά στην αποχή. Τέλος, η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε και στο ΛΑΟΣ, καθώς το ΚΚΕ νοιώθει πια την… ανάσα του, όταν είπε ότι «ο κίνδυνος του εθνικισμού και του ρατσισμού είναι υπαρκτός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας κίνδυνος που δεν είναι αντιμετωπίσιμος και αμετάκλητος».

Γ. Καρατζαφέρης: με το νου στην επόμενη μέρα
Την πιο λιτή δήλωση την έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. «Μεγάλα ποσοστά σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη, ευθύνη την οποία
καλούμαστε να την επιδείξουμε» είπε. Ο κ. Καρατζαφέρης, που νοιώθει ότι είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών, κράτησε τα λόγια του για την επόμενη μέρα, γνωρίζοντας καλά ότι όσο πιο λίγα λες σε τέτοιες στιγμές τόσο πιο σημαντικός λογίζεσαι…

Αλ. Τσίπρας: οι πρώτες βολές του εμφυλίου
Ο Αλέξης Τσίπρας, μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών, εμφανίστηκε κατηφής, με λίγα μόνο χαμόγελα αμηχανίας. Οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από στελέχη και δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν παταγωδώς και αυτό αποτυπώθηκε στη συνολική εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν φάνηκε να αποδέχεται την κριτική που δέχεται ακόμη και εκ των έσω ότι ήταν λάθος η στάση που τήρησε το κόμμα στα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Στο πρώτο του μετεκλογικό μήνυμα, ο Αλ. Τσίπρας διατήρησε την ρητορική που απέφερε την ήττα μιλώντας για «συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος», για «καταστολή», «περιχαράκωση», «ξενοφοβία» και άλλα τέτοια. Παράλληλα, έδειξε προς όλους –και κυρίως προς τους συντρόφους του- ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί το πολιτικό λάιφ στάιλ που εκπροσώπησε όλους τους προηγούμενους μήνες.
Πήρε ήδη θέση στον εσωκομματικό εμφύλιο που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ρίχνοντας τις πρώτες βολές με τη δήλωσή του ότι «δώσαμε και σκληρές μάχες ενάντια στις δικές μας αδυναμίες και πολλές φορές δεν τις υπερβήκαμε».
Τέλος, ενδιαφέρον είχε και το άνοιγμα που έκανε προς τους Οικολόγους, καθώς εκτιμάται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είδε διαρροές προς τους Οικολόγους.


Μ. Τρεμόπουλος: με αέρα ευρωβουλευτή
Ο Μ. Τρεμόπουλος, που εκλέχτηκε ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, διακατεχόταν από δικαιολογημένο ενθουσιασμό. Με βιασύνη μικρού παιδιού μίλησε για νέο πόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή και «εγγυημένη είσοδο του κόμματος στην ελληνική βουλή» στις επόμενες εκλογές ενώ άφησε αναπάντητη την πρόσκληση Τσίπρα για κοινό πόλο. Χαρακτήρισε «συκοφαντικές επιθέσεις» την κριτική που δέχτηκε προεκλογικά για τις θέσεις του στα εθνικά θέματα. Πολλοί εκτιμούν ότι το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων έχει πιάσει οροφή και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει διασφαλίσει την είσοδο στην ελληνική Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου