Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Το σχέδιο αποσταθεροποίησης, ο εκλογικός σχεδιασμός και ο… Μανώλης

Οι πολιτικές προεκτάσεις της επανεμφάνισης της τρομοκρατίας και, περαιτέρω, οι συνέπειές της στην εικόνα της κυβέρνησης απασχολούν σε πολιτικό επίπεδο έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Οι 24 σφαίρες στην καρδιά του άτυχου αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής στα Πατήσια, εκτός από μια νέα κοινωνική αναταραχή σήμαναν έναν νέο –τον πρώτο μετεκλογικό- συναγερμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Το σχέδιο αποσταθεροποίησης
Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη στιγμή επικρατούν δύο τάσεις. Σύμφωνα με την πρώτη είναι μεμονωμένο περιστατικό, σαν αυτά που συμβαίνουν στη καθημερινότητα μιας κυβερνητικής θητείας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τη δεύτερη, η δολοφονία του αστυνομικού αποτελεί ένα μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας. Ένα σχέδιο που δεν είναι η πρώτη φορά που εξελίσσεται και αυτή τη φορά συγκροτείται από τις πυρκαγιές (59 είχαμε σε μια μέρα του Ιουνίου, που δεν είναι και η πιο θερμή περίοδος), από την έξαρση της τρομοκρατίας, αλλά και από δημοσιοποίηση από μερίδα των ΜΜΕ αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων που υποτίθεται ότι θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου. «Δεν μπόρεσαν να ρίξουν τον Καραμανλή με παπαγαλάκια και δημοσκοπήσεις, τώρα τον πολεμάνε αλλιώς» λέει στο «Κεντρί» στέλεχος της Ρηγίλλης.
Πάντως, πολλοί μιλούν για ένα ακόμη μέγα επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης, που δια στόματος Ευάγγελου Αντώναρου μίλησε για «αίσθηση καθήκοντος όλων όσοι έχουν αναλάβει κάποια καθήκοντα συγκεκριμένα επιβάλει να παραμένουν στη θέση τους, ειδικά όταν προκύπτουν έκτακτα περιστατικά όπου η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις γίνεται ακόμη πιο επιτακτική». Είναι αυτοί που περίμεναν την παραίτηση Μαρκογιαννάκη ή της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, ως ένδειξη ευαισθησίας και μιας διαφορετικής πολιτικής συμπεριφοράς, «ως σημάδι ότι κάτι άλλαξε στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές».

Ο εκλογικός σχεδιασμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας ο σχεδιασμός των επιτελών της Νέας Δημοκρατίας λέει «εκλογές τον Οκτώβριο». Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε προεκλογικές συνεντεύξεις, είχε πει ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προκαλέσει εκλογές». Και όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός προσέχει τα λόγια του μέχρι την τελευταία λέξη. Το σχέδιο αποσταθεροποίησης που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση χωρίς όμως να καταφέρει να τη ρίξει, υποχρεώνει το Μαξίμου σε εκλογική εγρήγορση.
Κρίσιμα στοιχεία για την πορεία προς τον Οκτώβρη θεωρούνται ο έλεγχος των πυρκαγιών, για να μην επαναληφθεί πάλι ο εφιάλτης του 2007, ο έλεγχος της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, η αποφυγή επιβολής αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων και ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων ιδιαίτερα του θέματος του ονόματος της Μακεδονίας.
Ειδικά για το τελευταίο, σημαντικό θεωρείται το ταξίδι του Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν κλείσει οι ημερομηνίες και απομένουν οι λεπτομέρειες.
Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, μεγάλη σημασία αποδίδεται στην παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές, ιδιαίτερα προς τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Στ. Καλαφάτη να «τρέξει» και φυσικά να προλάβει τη δρομολόγηση λύσεων για χρονίζοντα θέματα όπως π.χ. η επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Και ο… Μανώλης
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας –πολλοί συνδέουν το χρόνο του χτυπήματος με τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης που είναι ένα γεγονός με διεθνή ακτινοβολία- το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει την περίπτωση του Γιάννη Μανώλη. «Πάνω που λέγαμε ότι θα ηρεμήσουμε μετά την επιστολή Ρουσόπουλου, ήρθε ο Μανώλης» λέει χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής, σχολιάζοντας την επιστολή του βουλευτή Αργολίδας προς τον πρωθυπουργό με την οποία προαναγγέλλει ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής στις 9 Σεπτεμβρίου.
Πραγματικά, η ξαφνική αναγγελία εξόδου του Θ. Ρουσόπουλου από την πολιτική θεωρήθηκε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για όλους όσους εμπλέχτηκαν με τον α’ ή β’ τρόπο σε «βρώμικες» υποθέσεις (πρώτοι οι λεγόμενοι «Βατοπεδινοί») να θέσουν εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών. Επιτελικά στελέχη του κόμματος πίστεψαν ότι ήταν μια καλή αρχή για «καθαρά ψηφοδέλτια» και κυρίως μια ευκαιρία για επικοινωνιακή ανάσα της κυβέρνησης ώστε να παρουσιαστεί ξανά στον ελληνικό λαό ως εγγυήτρια στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, με επίδειξη μηδενικής ανοχής ακόμη και για στελέχη της.
Όμως η περίπτωση Μανώλη, ενός βουλευτή που λέει αλήθειες όμως συχνά το παρακάνει στην προσπάθεια να κρατήσει την εικόνα του στο κάδρο των τηλεπαραθύρων, αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή ως μια γραφική νότα. Δεδομένης της οριακής πλειοψηφίας αλλά, όπως έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει τον Καραμανλή, και του ότι ο πρωθυπουργός ξέρει να «διαβάζει» τα κίνητρα του συγκεκριμένου βουλευτή, η επιλογή Μαξίμου και Ρηγίλλης είναι ήπια στάση για να ξεθυμάνει ένα ακόμη επικοινωνιακό τερτίπι ενός βουλευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου